A reformációt népszerűsíti az országjáró kamion

1754

A Németországi Protestáns Egyház (EKD) egyedülálló projektet álmodott meg a reformáció 500. évfordulójára. Egy kamion járja majd végig Európának a reformáció szempontjából fontos városait 2016 novemberétől 2017 májusáig.

Az európai körút összesen 68 állomást köt össze, 19 országban. A kezdőpont Genfben lesz 2016. november 3-án, 2017. május 20-án pedig Wittenbergbe gördül be a jármű, ahol egyben a világkiállítás megnyitóján is meg lehet majd tekinteni.

A kamion egyfajta interaktív kiállítótér, a reformációról és az egyes helyszínekről tartalmaz bemutatókat. A jármű az egyes állomásokon általában három napig tartózkodik majd, ezek közül a középső napon pedig lehetőséget adnak arra, hogy az adott város a kamion köré egy reformációs témanapot építsen fel.

Magyarországon három helyszín lesz: Debrecen (2017. január 31.), Sárvár (február 3.) és Sopron (február 4.). Debrecen elsősorban a hazai református egyház szervezésében zajlik majd a program, a másik két helyszínen, Sárváron és Sopronban az evangélikusok lesznek a házigazdák. (A további európai állomásokat az esemény hivatalos oldalán találhatjuk.)

A magyar helyszíneket a következőképp mutatják be:

Az 1567-es debreceni zsinat óta a magyar Alföld legnagyobb városa a kálvinizmus centruma. A város Kálvinista Rómaként való emlegetése a református egyház 15 egyházközségének és számos kulturális és szociális intézményeinek is köszönhető.

Sárvár a magyar reformációi mozgalom központja volt. Melanchthon Fülöp tanácsára Nádasdy Tamás 1534-ben Sárváron iskolát alapított, amelyet aztán Melanchthon tanítványa, a humanista Sylvester János vezetett.

Az Észak-Nyugat magyarországi Sopronban magyarországi német kisebbség él, amely megőrizte a városban kétnyelvűségét. Magyarországon Sopronban alapították meg 1565-ben az első evangélikus gyülekezetet.

Az országjáró kamion 16,5 méter hosszú, 4 méter magas és 2,5 méter széles. A hozzá tartozó lépcsővel együtt összesen 9 méter lesz. Összesen 28 tonna a súlya.

Hivatalos honlap: r2017.org

Forrás: http://www.ref500.hu/hirek/a-reformaciot-nepszerusiti-az-orszagjaro-kamion


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!