László Viktor, az Ez az a nap! keresztény könnyűzenei koncertsorozat megálmodója valóban történelmet ír csapatával napjainkban, hiszen a világon páratlan rendezvénysorozat idén már Európa távoli országaiba is eljutott. Hatalmas hír és öröm, hogy a 2023-as magyarországi fő rendezvény a debreceni Nagyerdei Stadionban kapott otthont június 10-én!

Viktor, ez a 2023-as év számotokra is óriási fordulatokat és előrelépést hozott, de mielőtt erre rátérnénk, kérlek, foglald össze, hogyan emlékszel vissza az elmúlt két évtizedre az Ez az a nap! történelméből! 

Az Ez az a nap!-ok története az ezredfordulón kezdődött a millenniumi „Felvonulás Jézusért” rendezvénnyel, ahol 25 ezer ember együtt dicsőítette Jézust Budapest utcáin.

2007 és 2009 között Soul & Gospel Fesztivál keretében többnapos rendezvényeket tartottunk a Budapest központjában lévő WestEnd City Center bevásárlóközpont tetőteraszán. Minden évben több ezer nem keresztény fiatalt is megszólítottunk az evangélium üzenetével a koncerteken keresztül.

Ezt követte, ahogy mi hívjuk, az arénás korszak 2010-től, ami állandó helyszíne lett az Ez az a nap!-oknak. Az évi egy nagyobb koncert mellett egyre több kisebb klubkoncertet, karácsonyi ünnepséget és egyéb rendezvényt is szerveztünk.

2015-től háromévente egységes mondanivaló köré kezdtük el szervezni az Ez az a nap!-okat. Így született meg a VÍZ, a SZÉL és a TŰZ hármasa, amit 2018-tól folytatott az ÚT és az IGAZSÁG, majd online 2020-ban az ÉLET. Az előadókat tekintve mindig törekedtünk arra, hogy a világ minden tájáról a legnevesebb keresztény dicsőítőket hozzuk el egy színpadra a legismertebb magyar keresztény zenekarok mellett. Fontos számunkra, hogy felekezeti határok nélkül mindenkinek adjunk fellépési lehetőséget, aki Jézust Urának vallja.

Hogyan érintette az Ez az a nap! kezdeményezést a világjárvány? 

Különös, hogy a pandémia évei számunkra éppen a legsűrűbb időszakot jelentették, hiszen 2019–2020-ban rengeteg programot rendeztünk meg határainkon innen és túl, illetve a világhálón. Hálásan gondolok vissza, hogy 7 ország 23 városába juthattunk el az Ez az a nap! Roadshow során, elérve közel 80 ezer embert, majd pedig további százezreket szólíthattunk meg online dicsőítő- és imaalkalmainkon, a Reménység Estéken.

Nagy öröm az egész csapat számára, hogy több ezren fogadták szívükbe Jézust mint Megváltót, sok ember hite pedig megerősödött, megújult.

Az éves nagy koncertet meg tudtátok tartani? 

2020-ban a 20 éves jubileumunkat ünnepeltük, ezért semmiképp sem akartuk lefújni teljesen az éves rendezvényünket. Mivel máshogy nem volt rá lehetőség, online közvetítettük a több mint ötórás élő műsort a Puskás Arénából. A hazai előadók a helyszínen dicsőítették Istent, külföldi barátaink pedig videóüzenetekkel csatlakoztak a programhoz. Különös volt úgy is átélni az összetartozást, hogy nem volt fizikailag jelen a közönség.

Kérlek, mesélj a pandémia utáni újraindulásról! Ha jól tudom, ezután következett egy igazi nagy növekedés… 

Igen, valóra vált az álmunk! 2022. július 23-án két év halasztás és két évtized készülődés után végre összegyűltünk a Puskás Arénában, hogy együtt dicsőítsük Jézus Krisztust több mint 40 ezer emberrel együtt! Igazán felemelő élmény volt megélni ekkora közösséget és egységet egymással és Megváltónkkal!

Meglepetésünkre a 2023-as Ez az a nap!-ot Debrecenben tartottátok! Hogyan született ez a számunkra igen örömteli döntés?

A tavalyi, nemzet stadionjában rendezett dicsőítő koncertnap után úgy láttuk, nagy az igény arra, hogy az ott megtapasztalt tüzet és lelkesedést továbbvigyük az ország más városaiba, sőt akár a határainkon túlra is. Így április 15-én a Veszprém Arénába, június 3-án a horvátországi Pula Arénába, egy Krisztus korabeli amfiteátrumba, egy hétre rá pedig a debreceni Nagyerdei Stadionba vittük el Isten örömüzenetét a zenés dicsőítésen keresztül. Debrecenben volt tehát az idei nagy Ez az a nap! rendezvényünk.

Hogyan tekintetek vissza a hétvégi debreceni rendezvényre?

Nagyon hálásak vagyunk, hogy megtelt a Nagyerdei Stadion is. Jöttek olyanok, akik a kétszeri halasztás vagy a rekkenő kánikula miatt nem mentek el tavaly a Puskásba, de hallották, és most ők is szerettek volna hasonlót látni. A helybeliek és a környéken élők örömmel vették, hogy itt lesz ez a nagyszabású koncert, és az Európába ritkán ellátogató Hillsong United is vonzhatta a modern zene kedvelőit. A város, a stadion és a helyi keresztény közösségek már a szervezés elejétől kezdve nagyszerű házigazdának bizonyultak, és a lebonyolítás sikerességéhez is nagymértékben hozzájárultak.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!