A maszk helyes és helytelen használata

457

A maszk viselete önmagában egy óvintézkedés, mely a megelőzés célját szolgálja. Abban az esetben, ha a maszk használata nem szabályos, nem éri el a célját, és nem nyújt megfelelő védelmet. Fontos és kikerülhetetlen, hogy ne mi magunk döntsük el, hogyan viseljük a maszkot, hanem hallgassuk meg a szakemberek útmutatóit, így nagyobb eséllyel kerülhető el a fertőzés.

A maszk felvétele:

 1. Mielőtt felvesszük a maszkot, tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel.
 2. Amennyiben a felvenni kívánt maszk egyszer használatos és az egyik oldala fehér, a másik oldala pedig színes, akkor a színes oldala legyen kifelé.
 3. A maszkot illesszük a száj és az orr elé, azaz takarjuk el a szánkat és az orrunkat a maszkkal.
 4. Rögzítsük a gumírozással (vagy kötőkkel). Igazítsuk meg, hogy a lehetőségekhez mérten kényelmes legyen.
 5. Ha a maszk rendelkezik orrmerevítővel (ez főként az egyszer használatos maszkoknál fordul elő), azt formázzuk rá az orrunkra (aki szemüveges, a szemüveg alá illesztheti).
 6. Állunk alá húzzuk le a maszk alsó szélét, ezzel zárt közeget biztosítunk az orr és a száj köré. Mindezt úgy illesszük és rögzítsük, hogy egészen addig, amíg le nem kell venni, ne kelljen megérinteni a maszkot.

A maszk levétele:

 1. Semmiképpen ne érintsük meg a maszk külső felületét, mert potenciálisan fertőzöttnek kell tekintenünk.
 2. Mielőtt levennénk a maszkot, tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel.
 3. Hátulról érintsük meg maszkunkat a rögzítőpántnál, és úgy emeljük le arcunkról.
 4. A maszkot, ha egyszer használatos, azonnal dobjuk a szemetesbe. Ha textil, akkor a kezelése kicsit komplikáltabb, hiszen ki kell mosni, vasalni, hogy a vírusok elpusztuljanak. A textilmaszkot egy olyan helyre kell tennünk levétel után, ahol azonnal el tudjuk kezdeni a mosást, ezt a helyet is fertőzöttnek kell tekintenünk a mosás befejezéséig.
 5. A maszk levételét követően azonnal tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel.

Összességében elmondható, hogy ha maszkot használunk, tegyük azt szabályosan, körültekintően, védve saját magunk, szeretteink és embertársaink egészségét.