Napjainkban az emberiség egyidejűleg szenved a legősibb és a legfiatalabb kórokozók pusztításától! 4000 év óta velünk él a mycobacterium leprae, ugyanakkor szenvedő tanúi vagyunk annak, hogy totális rohamot indít a legfiatalabb, a COVID–19 nevű vírus is!

Miközben szakemberek tömege a laboratóriumokban, illetve az egész emberiség is a maga eszközeivel hősiesen harcol a koronavírus előretörése ellen, egy másik fronton elszánt utóvédharc folyik a tudományos szempontból ugyan már kiismert és potenciálisan legyőzött, valójában mégis tömegeket megnyomorító, ellehetetlenítő és folyamatosan újabb megbetegedéseket produkáló leprával szemben is!

Néhány lényeges hasonlóság és különbség e két, szorongató ellenség között:

A COVID–19-cel nemrég szembesült és azt még most kezdi megismerni a tudomány. A lepra évezredek homálya után tudományos szempontból közel másfél évszázada (Armauer Hansen 1873-ban izolálta a kórokozót) már teljesen körülírt, 50 éve pedig  kiváló gyógyszerekkel nyomtalanul gyógyítható!

A COVID–19 további útjának hossza és mikéntje ma még beláthatatlan. A leprának rég mögöttünk kellene már lennie, és ma már elő sem volna szabad fordulnia a földön!

A COVID–19 esetében bárki lehet a „hunyó”: azaz olyan személy is fertőzhet, akinek nincsenek tünetei. Elvileg bármelyikünk fertőzhet és fertőződhet. A lepra kórokozója csak enyhén fertőz, és az emberiség 95%-ára semmilyen hatással nincs, mert alapvetően immúnis vele szemben!

A COVID–19 fertőzésének ereje egyelőre a legszigorúbb elkülönítést és védekezést követeli meg. A leprával szembeni, évezredeken át egyetlen lehetséges megoldásként alkalmazott elkülönítés már régen legyengítette a kórokozót, mellyel szemben ráadásul az emberiség 95%-a alapvetően immúnis!

A COVID–19 elleni harc fő harcmezeje jelenleg a tudományos kutatás. A könnyen gyógyítható lepra ellen azonban még mindig a legszerteágazóbb módokon: a logisztika eszközeivel, a fejekben élő tudatlanság oszlatásával, jogvédelemmel, illetve széles társadalmi síkon küzdenek a világ lepraszervezetei, így a Lepramisszió is.

A COVID–19 mielőbbi hatásos megállításától a mindennapi élet alapvető működése függ. A lepráról ugyanakkor még mindig csak reméljük, hogy néhány évtizeden belül végképp sikerül eltüntetni a földről, de ehhez még nagyon hosszú út vezet!

A tudomány egyformán elszántan küzd mind a COVID–19, mind a lepra elleni védőoltás érdekében. Előbbiért a hirtelen egyetemesen ránk törő szükség kihívására, utóbbiért több évezred folyamatos nyomorúságának lezárására.

A COVID–19-cel szemben még a mi konszolidált kultúránkban is szükséges a folyamatos figyelmeztetés a bőséges víz és fokozott tisztálkodás fontosságára. A lepra esetében a minimális tisztálkodás lehetősége és az alapvető tiszta ivóvíz biztosítása a mélyszegénységben tengődők számára pedig magát a betegség kialakulását tartaná távol, vagyis megszüntetné, hogy a földön ma is minden második percben diagnosztizálnak valakit leprával!

Nagyon sok még a tennivalónk ahhoz, hogy a mi életünkben eljussunk egy lepra nélküli világig! A Lepramisszió sok hűséges támogatója Magyarországon is ezért imádkozik és ezért hoz áldozatot.

Köszönjük!


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!