A család fogalmáról szavaznak Romániában

A család alkotmányos meghatározásának módosításáról népszavazáson döntenek Romániában a hétvégén

0
1053
A képen a Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetségének elnöksége látható (balról jobbra): Ifj. Budai Lajos Dániel missziói alelnök; János Csaba kommunikációs alelnök; Kis-Juhász Vilmos oktatási alelnök; Borzási Pál főtitkár; Szűcs Sándor pasztorális alelnök; Nelu Ardelean, a Romániai Baptista Unió főtitkára (az ülés vendége); Albert I. Zsolt titkárhelyettes; Pardi Félix elnök. (A kép a 2018. szeptember 11-i kolozsvári elnökségi ülésen készült.)

A román parlament szenátusa szeptember 11-én elfogadta azt a törvénytervezetet, amelynek célja az alkotmány 48. cikkelyének módosítása, kimondatva ezzel, hogy a család egy férfi és egy nő házassági kapcsolatán alapul. Jelenleg az említett cikkely úgy szól, hogy „a házasság két élettárs között köttetik”. Az élettárs fogalma kétértelmű, az alkotmánymódosítás indokolt, mondják a hárommillió aláírás összegyűjtői. Az alkotmány módosítását célzó népszavazásra 2018. október 6–7-én kerül sor.

A népszavazást az egyházi hátterű Koalíció a családért elnevezésű, 44 egyesületet tömörítő ernyőszervezet kezdeményezte. A polgári kezdeményezésként indult alkotmánymódosító folyamatban a szükséges félmillió helyett hárommillió aláírást gyűjtöttek. Az alkotmánymódosítást a romániai baptista testvéreink is támogatták széles körű aláírásgyűjtéssel és a szavazáson való részvételre buzdítással.

Jelenleg az említett cikkely úgy szól, hogy „a házasság két élettárs között köttetik”, vagyis nemsemleges házaspárok fogalom szerepel. Az élettárs fogalma kétértelmű, az alkotmánymódosítás indokolt, mondják a hárommillió aláírás összegyűjtői. A referendum sikere esetén úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon” alapul.

A család alkotmányos meghatározását módosító indítványt a törvényhozók háromnegyede és a parlamenti pártok többsége támogatta. A pártok nem fordítottak nagy erőket a választók mozgósítására, miután a kezdeményezők arra kérték őket, hogy ne próbálják politikai célokra kisajátítani a referendumot. A kampányban főleg az egyházak buzdították voksolásra híveiket.

A Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetsége a honlapján közzétett felhívásában hangsúlyozza: „Egy férfi és egy nő”, mondja a Biblia. „Egy férfi és egy nő”, mondják, akik a Bibliát Isten kijelentett igéjének és életükre zsinórmértéknek tartják. „Egy férfi és egy nő”, mondhatod te is 2018. október 7-én a népszavazáson. Kérünk, menj el szavazni! – szólít meg mindenkit közleményében a szövetség.
Romániai baptista testvéreink elkötelezettségét az egy férfi és egy nő szövetségén alapuló házasság mellett az itthoni baptista közösség is támogatja, hiszen a Magyarországi Baptista Egyház a 2017-es közgyűlésén már megerősítette az egyház Országos Tanácsának azt a határozatát, amely a baptista hitvallás 18. pontjában a házasfelek kifejezés helyett az „egy férfi és nő” szövetségét vallja házasságnak.

Romániai baptista testvéreink célját támogatjuk, imádkozunk értük.

Megosztás