A Baptisták az Egészségért Munkacsoport Tiszaföldváron

1806

Egészségnapra hívtuk 2018. június 16-ára Tiszaföldváron a Révay Györgyről elnevezett intézményünk dolgozóit, amelyre a hírverés ellenére a vártnál kevesebben jöttek érdeklődők, de ez egyáltalán nem vette el a kedvünket, köszönhetően a munkacsoport derűs és elkötelezett hozzáállásának is. Nagyon jó volt a hangulat, és ugyanúgy részesültünk a vizsgálatokból és az előadásokból. Az egészségügyi munkacsoport szakmai vezetője, dr. Nagy Imre váci érsebész főorvos érszűkületi szűrővizsgálatot, felesége, Mária, aki műtősnő, vércukor- és vérnyomásmérést, és az eredmények ismeretében tanácsadást tartottak.

Tibay Rózsa kecskeméti dietetikus az egyéni tanácsadás mellett előadást is tartott. Elmondta, hogy hazánkban 600.000–700.000 főre tehető a diagnosztizált cukorbetegek száma, de még legalább egymillió további honfitársunk a cukorbetegség kezdeti szakaszában van vagy esetleg már cukorbeteg, csak még nem ismerték fel nála és nem kap kezelést sem. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük a vércukorszintünket és hasonlóan a vérnyomásunkat is, illetve menjünk el az életkornak megfelelően ajánlott szűrésekre. Megtudtuk, hogy a cukorbetegség családi halmozódása esetén nemcsak az öröklődésnek, hanem annak is van szerepe, hogy milyen étkezési szokások alakultak ki a családokban, milyen példát adunk tovább a gyerekeinknek. Személyre szabott táplálkozási változtatásokkal meg lehet előzni egyes cukorbetegség-típusok kialakulását, illetve jól lehet kezelni azokat. Mészárosné dr. Seres Leila a mozgás egészségmegőrző, betegségmegelőző, sőt számos betegségben a mozgás gyógyszerszerepéről beszélt a sport és a mindennapi élet példáin keresztül bemutatva ennek fontosságát. A felnőtteknek napi 30 perc, a gyerekeknek legalább egy óra intenzívebb mozgás ajánlott a szív- és érrendszeri, a cukorbetegség, az elhízás, egyes daganatos betegségek, depresszió, szorongás megelőzése, kezelése céljából. A sort folytathatnánk. Kiemelte, hogy a gerincbetegségek megelőzése szempontjából is fontos lenne a mindennapos, kb. 20 perces otthoni gyógytorna, főleg akkor, ha már elmúltunk 30 évesek és ülő életmódot folytatunk vagy sokat számítógépezünk. Nemcsak akkor ajánlott elkezdeni, ha már fáj a hátunk, derekunk, hanem pont ezen panaszok megelőzése céljából, mert jobb a betegségek kialakulását megelőzni. Ha már van panaszunk, akkor orvosi kivizsgálás mellett gyógytornásszal egyeztetve ajánlatos folytatni a tornát.

Az előadásokon túl a vizsgálatokon is részt vettünk, és megnyugtató volt számunkra, ha nem találtak semmi bajt. Ha mégis magasabb vérnyomást vagy vércukrot mértek a szűrésen részt vevőknél a munkacsoport szakemberei, akkor a háziorvoshoz küldték a kedves megjelenteket további kivizsgálás céljából. Illetve a helyszínen ellátták őket hasznos tanácsokkal, hogy mi ilyenkor a teendő, milyen diétás, életmódbeli változtatásokat kell majd tenniük, ha az orvosi kivizsgálás is megtörténik, és megfelelő gyógyszerek is szükségesek lehetnek. A mai világban, amikor annyi téves információ forog közszájon, nagyon fontos, hogy legyenek bátor és szorgalmas emberek, akik az igazságot hirdetik. Sokat tanultam az előadásokból. Hiszem, hogy az Úr a résztvevőkön keresztül meg fogja az áldást sokszorosítani.

A testünk és a lelkünk Isten alkotása, fontos, hogy vigyázzunk rá! A Baptisták az Egészségért Munkacsoporttól ebben kaptunk segítséget, amit ezúton is köszönünk!

Szabó Mihály Balázsné (Csurgai Marika)
Dr. Mészárosné dr. Seres Leila