Programtervezet

10:00 Megnyitó

10:05 – 11:40 I. BLOKK

Krisztust keressük először! Hogyan találhatom meg, mi az életem értelme?
Papp János lelkipásztor, egyházelnök

„Tudakozzátok az Írásokat” – homályos igehelyek magyarázata
Dr. Várady Endre BTA-oktató, főiskolai docens

Aktuális etikai dilemmák (pl. eutanázia) – orvosi szempont
Dr. Csókay András orvos, idegsebész

Kerekasztal (moderátor Rédl Ádám): Aktuális etikai dilemmák…
Dr. Csókay András orvos, idegsebész; Katona Béla lelkipásztor; Mező Melinda pszichológus

11:40 – 12:10 KÁVÉSZÜNET

12:10 – 13:25 II. BLOKK

Honnan tudhatom? Információszerzés, kutatás, történetek…
Tittel Kinga író, idegenvezető

Klímaváltozás és globális felmelegedés. Miben lesz más a következő generáció élete?
Szabó Márk + Horváth Sándor, Baptista Szeretetszolgálat Climate of Change program

Keressünk megoldást! Létezik közösségépítés konfliktusmentesen?
Molnár Janka Sára tudományos TikTok-influenszer

Kerekasztal (moderátor Rédl Ádám): Hiteles információk az AI és deepfake világában
Dr. Fischl Vilmos MEÖT-főtitkár, biztonságpolitikai szakértő; Dr. Székely Levente egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem; Molnár Janka Sára fizikus-influenszer

13:35 – 14:40 EBÉD

14:40 – 16:00 III. BLOKK

Biztonságos életkezdet: személyiségfejlődésünk alapkövei és azok pótlása
Záborszky Zsófia pszichológus

A magyar baptista oktatás rendszere és jövőképe
Dr. Szabó Csaba BSZA oktatási főigazgató

A 21. század automatizálási kihívásai a munka világában – technológiai szempont
Dr. Paniti Imre tudományos munkatárs, kutató, Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium, HUN-REN SZTAKI

Kerekasztal (moderátor Nagy Bálint): Hivatás – elhívás, számítanak-e a hozott minták, hiányok, hogyan tanulunk, milyen emberré válunk, hogyan teljesítünk?
Tatai Erika iskolaigazgató; Záborszky Zsófia pszichológus; Dr. Szabó Csaba Baptista Szeretetszolgálat oktatási főigazgató

Támogatott regisztrációs díj (amely magában foglalja a büféebédet, szünetekben kávé/tea fogyasztását és a konferencia anyagát): 3000 Ft/fő. A rendezvényt a Magyarországi Baptista Egyház támogatja.

A részvételi díjat, kérjük, a Magyarországi Baptista Egyház KDB bankszámlaszámára utalni:
KDB Bank Európa Zrt. (1054 Budapest, Bajcsy−Zsilinszky út 42–46.)
Bankszámlaszám: 13520405-77777777-77777777
Kérjük a megjegyzés rovatba beírni: „NÉV”, Keresni és megtalálni!
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy készpénzes fizetésre a helyszínen nem lesz lehetőség!


Bemutatkoznak előadóink:

Papp János egyházelnök, a Budafoki Baptista Gyülekezet lelkipásztora. A Baptista Teológiai Szeminárium elvégzése után 1992-ben avatták lelkipásztorrá. Tíz éves szolgálat után, 2000-ben a Magyarországi Baptista Egyház missziói igazgatója lett. Ezt a szolgálatot három cikluson keresztül végezte, majd 2012-ben az egyház elnökévé választották. Bővülő családjával (feleségével, gyermekeik családjával, négy unokával) együtt Budapesten élnek. Dolgozott különféle alapítványok és képzések szervezésében, vezetésében itthon és külföldön. 2001 és 2021 között egymás után 12 gyülekezet ügyintéző lelkipásztora volt. Eközben az Európai Baptista Szövetség (EBF), az Európai Baptista Misszió (EBMI), a Baptista Világszövetség (BWA), a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT), a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz), a Magyar Bibliatársulat, a Baptista Teológiai Akadémia igazgatótanácsa, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány (BSZA), a Magyar Baptisták Világszövetsége (MABAVISZ) és sok más szervezet vezetésében, irányításában, munkájában is részt vett.

MIRŐL LESZ SZÓ? A rugókról, az akkumulátor-cellákról és a könyvek lapjairól fogok beszélni az élet értelme kapcsán. No meg arról, hogy személyesen én hogyan találtam meg a létezésem értelmét és célját. Nem mindegy, hol miben keressük, hol keressük és mikor keressük azt! Meggyőződésem az, hogy van az életünknek értelme, sőt lesz! 

Dr, Várady Endre PhD a Baptista Teológiai Akadémia újszövetségi tanszékvezető főiskolai docense, baptista lelkész. Teológus-lelkész szakon végzett a Baptista Teológiai Akadémián, majd a kanadai Edmonton Baptist Seminary-ben szerzett Master of Divinity fokozatot. Disszertációját 2019-ben védte meg az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. A Magyar Bibliatársulat Alapítvány Szöveggondozó Bizottságának tagja 2006 óta. A Magyarországi Baptista Egyház Áhítat-szerkesztőbizottságának elnökeként is szolgál 2012 tavaszától.

MIRŐL LESZ SZÓ? “Tükör által homályosan látunk…” No de még bibliai igeverseket is? Vajon tisztul a kép, ha tudakozzuk az Írásokat, vagy ellenkezőleg: egyre ködösebb lesz? Például: Mi történik azután, amikor a másik orcánkat is odatartottuk? Miért a felsőruhánkat kell ráadásul odaadnunk? Mire jó a második mérföld? Van ezeknek a felhívásoknak bármi relevanciájuk manapság? A kortörténeti kontextuális exegézis módszere oldja a homályt és felfedi Jézus eredeti szándékolt üzenetét.

Dr. Csókay András, főorvos, nemzetközileg elismert magyar idegsebész

Az életemben fellelhetők az állomások a sátán elleni küzdelemben egészen kiskoromtól. Emlékszem, mindig kísértett, hogy a gyónás és a szentáldozás között kövessek el valami bűnt, hogy szentségtörést kövessek el. Imával le tudtam győzni. A baj akkor kezdődött, amikor 16 évesen utolért a nagy diákszerelem, ezzel együtt a testi tisztaság elleni bűn, amely végül elvezetett a templom elhagyásához és egy felületes hívővé váltam. Megszakadt a lényegi kapcsolat köztem és a bennem élő Jézus között. Úgy általában hittem én Istenben, aki ott fent van, én itt lent és csinálom a dolgaimat, egyszer majd úgyis találkozunk. Úgy voltam vele, mint az a párizsi 14 éves zsidófiú, aki viccből bement egy katolikus templomba gyónni, a barátai heccelték fel erre, és az atya észrevette a pökhendiséget, „vette a lapot” végül azt mondta neki, „fiam azt kapod penitenciának, hogy az ajtónál ott van egy kereszt, térdelj le előtte és mond el háromszor: Jézus tudom, hogy meghaltál értem a kereszten, de engem ez egyáltalán nem érdekel”. Egy ilyesmi hívő voltam én is egészen 42 éves koromig. Az a fiú ezen mélyen elgondolkodott és elindult a megtérés útján, később Párizs érseke lett.

16 évese én is elkezdtem járni a kirakatkereszténység útját, ami belefutott a tékozló fiú történetébe sok bűnnel a családom, orvosi hivatásom ellen, míg végül 1998 ban egy keresztélmény és a családom megbocsátó szeretetének hatására hátat fordítottam a bűnös életemnek és visszatértem a názáreti Jézushoz, aki bennünk él. Pillanat alatt rendeződött a magánéletem, a házasságomba visszatért a diákszerelem, ami Jézussal most már örökké tart. A munkámban ez azt jelentette, hogy az alábbi kép valósággá vált a műtétek során, sok segítséget kapok Jézustól, aki ott van velem a műtőben. 25 éve járom ezt az utat sok üldöztetéssel és örömmel, de boldogan, mert “boldogok akiket üldöznek az én nevemért”, mondta az Úr a boldogmondásokban. Sose fogadható el az a halál, ami ellen a legkisebbet is megtehettük volna. Megtérésem után ez vált orvosi életem vezérfonalává és nagy harcok árán ebből több tudományos felfedezés született, melyeket világszerte elfogadtak, csak itthon kell még mindig küzdeni értük.

Jézus imában jött, hogy tegyek tanúságot róla a tudományban.

A legnagyobb ajándéka ezeknek a küzdelmeknek, hogy amikor már azt hiszi az ember magáról, hogy egész jól haladok a jézusi úton, egy gonosz támadásnál, ami tönkre akar tenni mindent, rájön arra, hogy az ellenségszeretettel még hadilábon áll, ami a kereszténység talán legnagyobb próbatétele. Eszterházy János hatalmas példakép, mert miután ellene ment a zsidótörvénynek, elvitték a Gulagra 10 évre, majd Szlovákiában bebörtönözték és így halt meg igazi Krisztuskövető vértanúként. Végig imádkozott üldözőiért, gyakorolva azt a jézusi képességet, hogy a gonosz ego mögött is meg tudja látni a valamikori ártatlan kisgyermeket az ellenségeiben és ezért kér bocsánatot a gyilkosainak az Atyától. Ezt kell követnünk ebben a buta, gyűlölködő közéletünkben is, hogy az ország sorsa végre jó irányba forduljon és valóban Isten országát építsük, ne csak Magyarországot.

Kerekasztal: Aktuális etikai dilemmák…

Moderátor:  Rédl Ádám: podcaster, rádiós műsorvezető; videó- és hangstúdió tulajdonos, vezető. Korábban a Petőfi Media Group (később PKÜ) audio gyártásvezetőjeként, a Petőfi Rádió műsorvezetőjeként, valamint a Beat – Az ütős alternatíva digitális rádió vezetőjeként dolgozott. Podcast csatornái: DorCast, Mit lépnél?, Hangpróba, BeatCast, Freki Nélkül, Szikra Podcast. Több helyen találkozhattunk vele az éterben: Petőfi Rádió FM 94.8, Rock FM 95.8, Budaörs Rádió FM 104.8, Sláger Rádió FM 100.

Katona Béla a Pesterzsébeti Baptista Gyülekezet lelkipásztora, a Baptista Teológiai Akadémia óraadó tanára

Mező Melinda Okleveles pszichológus, a Tábitha Gyermekhospice Ház munkatársa, autogén tréner, képzésben lévő pár- és családterapeuta. Diplomáját a kolozsvári Babes Bólyai Egyetemen szerezte. Segítő szakemberként legfontosabb számára, hogy a hozzá fordulók egy biztonságos, őszinte és elfogadó légkörben fejezhessék ki érzéseiket, élhessék meg magukat, különösen igaz ez a nehéz élethelyzetekben, betegségben, veszteségben.

Tittel Kinga író, idegenvezető, a Mesélő Budapest című sikerkönyv szerzője, valamint a Klasszik és Jazzy Rádiók azonos című rovatának házigazdája

Horváth Sándor volt rendőri békefenntartó és különleges egység tagja, 2012 óta a Baptista Szeretetszolgálatnál dolgozik biztonsági tanácsadóként, ez idő alatt számos hazai és nemzetközi humanitárius műveletben és nemzetközi projektben vett részt, mint program- vagy projektvezető. Többek közözött a 2020-23-ban 13 EUs ország részvételévelt végrehajtásra került Climate of Change projekt egyik vezetője volt.

Kiss Fanni jelenleg elsőéves mesterszakos hallgató a Nemzeti Közszolgálati Egyetem International Public Service Relations szakán. Néhány éve kifejezetten érdekli a klímaváltozás kérdésköre, 2021-22 ben Magyarország Fiatal Klímanagykövete volt a Climate of Change elnevezésű EUs programban, melyben 13 EUs civilszervezet vett részt. A projekt kapcsán számos nemzetközi konferencián képviselte a programot és Hazánkat, többek közt részt vett a 2022-ben Egyiptomban megrendezett COP27-en, az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján, ahol a világ vezetői előtt osztotta meg a fiatalok gondolatait a klímaváltozással kapcsolatban.

MIRŐL LESZ SZÓ? 2020 év elején indult, az EU által támogatott és 13 európai országot, valamint több mint 10 társult intézményt, köztük a Baptista Szeretetszolgálat Alapítványt is magába foglaló „Climate of Change” projekt. A projekt célja több millió fiatal, érdeklődő, döntéshozó elérése és aktív bevonása volt a 40 hónapos projekt időtartam során. Miről is szólt a projekt? A projekt neve „Climate of Change”, azaz magyarul „a klíma változása” és a címéből adódóan a klímaváltozásról, illetve annak bizonyos hatásairól és összefüggéseiről szólt. Konkrétan a klímaváltozás hatásait vizsgálta, mint egy lehetséges kényszerítő hatást a mindennapi életünkre, a gazdaságra és migrációra, továbbá górcső alá vette a világ fejlettebb országaiban élők fogyasztási szokásait, illetve ezek lehetséges hatásait a klímaváltozásra és a migrációra. A rövid 15 perces előadásblokk a fenti projektbe nyújt betekintést a projekt végrehajtó és a bevont fiatalok szemszögéből.

Molnár Janka Sára Fizikus, tudománykommunikátor; Smartfluenszer; az HBO Max: A Híd reality c. sorozat győztese. 2019-ben végzett az ELTE fizika szakán, ahol elnyerte az ELTE Természettudományi Karának egyik legrangosabb díját, a Kar Kiváló Hallgatója díjat. Gimnazista kora óta szíve csücske a tudomány népszerűsítése, az elmúlt évek során számos tudománynépszerűsítő csoportot vezetett, tudományos workshopokat, nyári táborokat, kutatóintézet látogatásokat, sőt! 2023 őszén egy közel 500 fős tudományos fesztivált is szervezett. Tudománykommunikációs TikTok csatornáját már több, mint 100.000 követik.

MIRŐL LESZ SZÓ? Milyen szerepet játszik a hit és empátia a közösségépítésben? Hogyan lehet fejleszteni, növelni ezeket közösség tagjai között? Kell-e konfliktusmentességre törekednünk, vagy inkább érdemes megtanulnunk a helyén kezelni azokat? Az előadás gyakorlati példákon és saját megélt élethelyzeteken keresztül igyekszik bemutatni a hit és empátia pozitív hatásait, valamint megvizsgálni a konfliktuskezelés lehetőségeit a közösségépítés kontextusában.

Kerekasztal: Honnan tudhatom? A megbízható információszerzés kihívásai… Hiteles információk az AI és deepfake világában

Dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, külügyi szakértő 1972-ben született. A hadtudományok habilitált doktora. 2001. óta repülőtéri lelkész. Angolul felsőfokon, arabul középfokon beszél. Csővár és Penc díszpolgára. 2017-ben az Osztrák Honvédelmi Társaság külföldieknek adható legmagasabb kitüntetését, a tiszteletbeli lovagi tiszti keresztet kapta meg nemzetközi tevékenységéért és a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozat kitüntetést ökumenikus munkája elismeréseként. A Magyar Tudományos Akadémia köztestületének, a Magyar Hadtudományi Társaságnak, a Protestáns Újságírók Szövetségének és a Repülőtéri Lelkészek Nemzetközi Szövetségének a tagja. Az Európai Egyházak Konferenciájának vezetőségi tagja 2023-tól.

Dr. Székely Levente PhD szociológus, a szociológiai tudományok doktora. Pályája elején információs társadalommal foglalkozó egyetemi kutatóközpontban dolgozott, majd több mint egy évtizedig irányította az egyik meghatározó piackutató intézet szakmai munkáját. Jelenleg az Ifjúságkutató Intézet és a Mathias Corvinus Collegium Szociológia Műhelyének vezetője. A Budapesti Corvinus Egyetem Marketing- és Kommunikációtudományi Intézetének docense.

Záborszky Zsófia 10 év pszichológusi munka és az Aurum Életműhely keresztény szemléletű mentálhigiénés tanácsadó központ megalapítása után 2 kisgyermek édesanyjaként alapítottam az Anyatükör nevű Instagram oldalt és közösséget, ahol az érzelmileg biztonságos gyerek- és önneveléssel foglalkozunk holisztikus, sokszínű eszközökkel. A szülőség (és ez a gyülekezeti közösségekre is igaz, mint “kiterjesztett családok”) nagyszerű lehetőség arra, hogy saját érzelmi sérültségeink a felszínre kerüljenek, és így elindulhassunk az érzelmi gyógyulás és éretté válás útján.

MIRŐL LESZ SZÓ? Rövid prezentációmban arra fogom a fókuszt helyezni, hogy tapasztalataim és kérdőívek, interjúk, egyéb kutatások alapján kifejezetten a baptista gyülekezeti kultúrában milyen a személyiségfejlődést alapvetően támogató erőforrások jelennek meg, amit még tudatosabban is lehetne alkalmazni, és milyen alapvető sérülési pontok találhatóak, amit pedig fontos lenne megelőzni. Kitekintésként bemutatok néhány alternatívát, ahogy a gyülekezeti rendszerbe beépíthető lenne az érzelmi érettség támogatása egészen kisgyerekkortól átívelően az időskorig.

Dr. Szabó Csaba oktatási főigazgató, Baptista Szeretetszolgálat, a Baptista Pedagógiai Intézet igazgatója

MIRŐL LESZ SZÓ? A magyar baptista oktatás az egyház 1905-ös törvényes elismerését követő rövid idejű működése után a rendszerváltást követően újraindult, majd az elmúlt másfél évtizedben növekvő számú intézményeivel vesz részt a köznevelésben és a szakképzésben. A Magyarországi Baptista Egyház belső egyházi jogi személyeivel 53 intézmény működéséről gondoskodik, és több mint 16000 gyermek, tanuló számára biztosít óvodai, általános iskolai, gimnáziumi, szakképző iskolai és technikumi nevelést. Közülük is hazánk egyik legnagyobb intézményfenntartójává vált a Baptista Szeretetszolgálat. Ennek az oktató-, nevelőhálózatnak elemeit és fejlődéstörténetét és gondolkodását mutatom be röviden, mely mára szinergikus rendszerré vált, és szolgálja a baptista oktatás jövőjét, hogy mottónk szerint a „baptista iskola, több mint iskola”.

Dr. Paniti Imre fő kutatási területe a biztonságos és hatékony ember-robot együttműködés. PhD-jét 2015-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szerezte, előtte többek között számítástechnikai programozó, ipari robotprogramozó és baptista bibliaiskolai képzésen is részt vett. Megtérése 15 éves korában volt, Dr. Jimmy DeYoung bibliai próféciakutató előadását követően. 2006 óta a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársa, 10. éve az Európai Robotikai Hét Nemzeti Koordinátora.

MIRŐL LESZ SZÓ? „… Uram, nincs emberem…” János evangéliuma 5. fejezet, 7. vers részlete. Egyre többször halljuk ezt a világon a különböző munkáltatóktól is. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy miért nincs ember az adott munkára. Amit csak lehet automatizálni kell, mivel a gépek gyorsabbak, olcsóbbak és pontosabbak az embernél? Megfér-e az automatizált gyártórendszer és az ember egymás mellett? Mikor beszélhetünk biztonságos, együttműködő robotokról? Mennyire segítik a nagy nyelvi modellek a munkánkat és mik a határai? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat az előadás során.

Kerekasztal: Hivatás – elhívás, számítanak-e a hozott minták, hiányok, hogyan tanulunk, milyen emberré válunk, hogyan teljesítünk?

Nagy Bálint: A Kossuth Rádió szerkesztő-riportere. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzett Nemzetközi Közszolgálati Kapcsolatok mesterszakon. Jelenleg a Baptista Teológiai Akadémia mesterszakos lelkipásztor hallgatója. A rádiózást a Baptista Rádióban kezdte, majd egy képzés elvégzése után az egyetem utolsó évében csatlakozott a Kossuth Rádióhoz. Filmekben, sorozatokban szinkronizál háttér- és mellékszereplőket. Szeret verset mondani.

Tatai Erika a Pannonhalmi Béla Baptista Általános iskola és gimnázium intézményvezetője: Az általam vezetett intézmény jelmondata: ‘Modern iskola tradicionális értékek mentén’ – e gondolat összefoglalja – a 40 éves pedagógiai tapasztalatomon alapuló – neveléssel, gyermeki fejlődéssel kapcsolatos hitvallásom. Az oktatás modernizációja, a XXI. század tárgyi infrastruktúra mit sem ér a tradicionális értékrend – hazaszeretetre nevelés, egymás különbözőségeinek tiszteletére tanítás, bibliai tanításokkal való megismerkedés -, mint vezérelv nélkül. A feladatunk egy olyan új, de értékálló innovációs oktatási ökoszisztéma megteremtése közös célok mentén, amiből minden szereplő tud épülni, profitálni.



Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Rendelkezzünk a baptisták javára!

Kérjük, rendelkezzen adója 1%-áról a Magyarországi Baptista Egyház javára! Köszönjük támogatását! Technikai szám: 0286