2016. február: Értékünk a családok egészsége

2282

A világ a feje tetejére fordul sokszor: gyerekek vágyai irányítják a családokat, az életvezetésünk zsinórmértékeként különféle trendeket, eszméket használunk váltakozva. Mint ahogy a harmonikus házasságnak sem technikája van – mint ahogy ma sokan gondolják – hanem egyszerűen az a titok, amit Pálhegyi Ferenc pszichológus állít: A boldog házasság titka egy boldog nő és egy boldog férfi, akik összekapcsolják az életüket.

Nem a házasság boldogít. Nem is a gyermek… érkezése teszi boldoggá a családot hosszútávon. Hiszen bármivé válhat a gyerek… Először a magunk egészségével kell foglalkoznunk, mert csak egészséges lelkű emberek képesek egészséges kapcsolatokra és egészséges viselkedésre. Ezután legyünk együtt a családunkkal.

Mert az tesz a legtöbbet a családja egészségéért, aki elég időt tölt családja tagjaival.

Ez volt Jézus módszere is: a tanítványaival töltötte éjjeleit és nappalait.

Senki nem veheti el tőlünk a családtagjainkkal együtt töltött időt!!!

A szülőknek legyen idejük egymásra. A gyerekeknek legyen idejük szüleikre. A szülőknek legyen idejük gyermekeikre!

Sokan ezt nem teszik, és ezért van annyi szenvedés, zűrzavar és családi szerencsétlenség. Mit érünk el, ha gazdagabbak, sikeresebbek leszünk azon az áron, hogy rámegy a kapcsolatunk, a családunk. Mindezt semmivel sem pótolhatjuk majd.

Teréz anya kivételes életlátással rendelkezett. Ő mondta: „Olykor azt gondoljuk, a szegénység éhesnek, mezítelennek és hontalannak lenni. Mégis a legnagyobb szegénység nem kívántnak, nem szeretettnek lenni és tudni, hogy senki sem törődik veled. El kell kezdenünk gyógyítani ezt a szegénységet a saját otthonainkban.”

És ennek a gyógyításnak egyetlen receptje van: növeljük meg az szeretetteljesen, értelmesen és tevékenyen együtt töltött napi órák számát a családunkban. Lehetetlen, hogy ne gyógyuljon meg a családunk.

A hónap igéje

„Mindenben olyan jó dolgod legyen, és olyan egészséges légy, amilyen jó dolga van a lelkednek.” 3János 1,2

A hónap kérdései

Tegyük mérlegre, mennyi időt szánunk szeretteinkre és az egyéb elfoglaltságainkra?
Valóban tudjuk, mivel szerezhetünk örömet társunknak, családtagjainknak? Van elképzelésünk arról, milyenek a jól működő családok? Milyen közös programokat szerveztünk az utóbbi időben, amelyre mindenki örömmel emlékszik vissza? Mennyi időt szánunk a saját lelki feltöltődésünkre, épülésünkre?

A hónap imája

Ó, Jézusunk, add, hogy a béke és a kölcsönös egyetértésre törekvés uralkodjon családjainkban. Add, hogy családjaink ne hagyják el az imát és a Biblia olvasását. Add, hogy a kötelességek teljesítését a szeretet hassa át. Élj te minden családunkban úgy, ahogy valaha a názáreti családodban éltetek. A te köteléked tartsa össze családjainkat nézetkülönbségeink között is. Tedd otthonainkat a befogadás, a közösség és egymás támogatásának központjaivá. Ámen


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!