Nagyon hálás vagyok, hogy immár másodszor tarthattuk meg ezt a konferenciát a szigetszentmiklósi gyülekezetben. Közel 70 résztvevő volt jelen 20 különböző gyülekezetből, és különös öröm volt a számomra, hogy a már sok jól ismert arc mellett többen új érdeklődőkként voltak jelen.

A konferencia előadója Inar Brandao és a felesége, Tais voltak Brazíliából. Úgy gondolom, mindannyian elmondhatjuk, hogy sok áldást kaptunk ezen a hosszú hétvégén. Számomra két rövid gondolat volt, ami különösen megérintett.

Az első, hogy újból és újból elhangzik az a mondat, hogy: „Á, ezek brazil számok, itt Európában ez nem működik…” Inar elmondta, hogy igen, ezeket a mondatokat ők is hallják Brazíliában: „Ez csak nálatok történik, Belo Horizontéban.” De azt látom, hogy ez mindenhol tud működni, ahol két fontos szellemi törvényszerűséget elkezdünk megélni. Az egyik: a teljes odaszánás Istennek, a másik pedig az ima és a böjt. Inar mint plántáló pásztor arról számolt be, hogy öt évvel ezelőtt egy olyan területre ment el plántálni Brazíliában, amire azt mondta mindenki, hogy az a misszionáriusok és gyülekezetek temetője. Aztán Inar és még három házaspár odaköltözött, hogy elkezdjék a plántálást. Öt év alatt pedig 1200 embert értek el az evangéliummal, és alakulnak újabb és újabb gyülekezetek a környéken. (…és igen, ez valóság lehet itt nálunk, Magyarországon is.) Balatonlellén valami hasonlót élünk át mi is Isten kegyelméből, és a gyülekezetünk az elmúlt három év alatt megháromszorozódott. Mert az Isten jó! SDG!

A másik gondolat az volt, hogy Jézus azt mondja a Mt 28,19–20-ban, hogy amíg csak egy ember („minden népet”) is van, aki nem ismeri az evangéliumot, addig nem dőlhetünk hátra, hanem végeznünk kell a gyülekezeteinkben azt, amire az Isten létrehozta azokat: a missziót.

De hogy miért is hívják sejtcsoportnak ezt a mozgalmat? Mert a biológiában a sejtek ha nem osztódnak (szaporodnak), akkor bizony elpusztulnak. Úgy gondolom, nagyon hasonlóan van ez a szellemi törvényszerűség az Isten országában is. Mégpedig az a gyülekezet, ami nem azért él, amire az Isten létrehozta – ez pedig a misszió –, az előbb-utóbb leépül és elpusztul. Tehát a sejtcsoport egy olyan gyülekezet, ahol a tagok megnyitják az otthonaikat, és áthívják a még nem hívő szomszédaikat, munkahelyi kollégáikat, barátaikat, és közösen keresik a kapcsolatot egymással és az Istennel. Aztán amikor kinövik a nappalit, akkor osztódnak kétfelé, és valamelyik tag (kinevelt vezető) nappalijába költözik át a csapat egyik fele, és egy másikba a másik fele. Aztán ez a folyamat ismétlődik, újra és újra és újra…

Iván Barnabás evangélista


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!