1. Észak-Korea

Észak-Korea immár 20. éve egyfolytában a lista élén van, miután a keresztényeknek extrém üldözéssel kell szembenézniük. A 2. Afganisztán és a 3. Szomália csak kicsivel van lemaradva ebben a dicstelen rangsorban.

9. Nigéria

Nigéria három helyet lépett előre a listán. 2021-ben több keresztényt öltek meg ebben az országban a hite miatt, mint az összes többiben együttvéve. A Szubszaharai Afrikát jól jellemzi, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaság az 57.-ről a 40. helyre lépett, míg Mozambik a 66.-ról a 45.-re.

13. Szudán

Szudán hat helyet lépett vissza, miután Omar AlBashirt, a korábbi miniszterelnököt elűzték, az iszlám törvénykezés megszűnt, és a vallásszabadság fejlődik.

30. Kolumbia

Annak ellenére, hogy keresztény ország, a szervezett bűnözői csoportok és a növekvő erőszak miatt 11 helyet lépett előre a listán. Hasonlóan Mexikóhoz, amelyik az 52.-ből 37. lett egy év alatt.

17. Kína

Kína először került a top 20-ba, továbbhaladva az országban tapasztalható romló tendencia útján. A hívők állandó megfigyelés alatt vannak az országban, és hol kifinomult, hol elnyomó technológiákat használnak ellenük.

11. Irak

Az erőszak a hívők ellen élesen megnyilvánul és növekszik, ezért romlott négy helyet a listán.

Trendek

Több mint 340 millió keresztény szenved el komoly üldöztetést vagy kiközösítést a hite miatt. A világfigyelő lista első 50 államában szereplő országokban 304 millió keresztényt ér hite miatt extrém vagy súlyos üldöztetés. Ez azt jelenti, hogy minden nyolcadik keresztényt a világon üldözik a hite miatt. Latin-Amerikában 12-ből 1-et, Afrikában 6-ból 1-et, míg Ázsiában 5-ből 2-t.

Az Open Doors küldetése, hogy biztosítsa az üldözött keresztényeket arról, hogy nincsenek egyedül – összekösse őket a világ többi keresztényével, akik támogatással és bátorítással melléjük állhatnak.

Ez az áttekintése az üldöztetéseknek világszerte betekintést ad abba, hogy milyen sokan követik Jézust, bármilyen árat is kell fizetniük érte.

Az üldöztetés növekszik

A világfigyelő lista 29 éves történetében ez az első olyan év, amikor a top 50-ben szereplő országok mindegyikében „nagyon magas” vagy „extrém” üldöztetést tapasztalni. 12 országban extrém (a legmagasabb) az üldöztetés foka a tavalyi 11 országhoz képest. A top 50-en kívüli országokban további 24-ben található „nagyon magas” vagy „magas” üldöztetési szint.

A Covid–19 is az üldözők eszközévé vált

Az Open Doors kutatása feltárja, hogy mennyi keresztényt zárnak ki a Covid–19-cel kapcsolatos segélyekből. Afrikában és Ázsiába számos olyan incidens történt, amelyben például az élelmiszerosztásnál a kiszolgáltatott keresztényeket kihagyták a helyi hatóságok, a keresztény ápolók nem kaptak felszerelést az egészségük védelméhez, vagy éppen a Krisztus-hívőket vádolták meg a vírus terjesztésével.

A keresztények elleni erőszakos fellépések drámaian megnövekedtek a Szubszaharai Régióban

A hat olyan országból, ahol nyíltan erőszakkal lépnek fel a keresztények ellen, öt a Szubszaharai Régióban található.

Nigéria – amely 2015 után tért vissza a top 10-be – bizonyult a legerőszakosabb országnak 2020-ban, ahol a Fulani felfegyverzett harcosai büntetlenül rabolnak el, erőszakolnak, égetnek és ölnek meg keresztényeket.

Az iszlamista erőszak az oka, hogy Kamerun a 48.-ról a 42. helyre lépett előre, ahogy a Kongói Demokratikus Köztársaság (40.) és Mozambik (45.) top 50-be kerülésének is.

Az autoriter kormányok növelték a megfigyeléseket és a korlátozásokat

Növekvő módon tapasztaljuk, hogy egyre több kormány kifinomult megfigyelési eszközöket vet be a „polgárok biztonsága és védelme érdekében”. Az ezzel kapcsolatos új törvények és a megfigyelések kiterjesztése vezetett ahhoz, hogy Kína 2020-ban a 23. helyről a 17.-re ugrott előre.

A vallásos nacionalizmus növekedése is szította az üldözés tüzét

A 2016-os Tayip Erdogan török miniszterelnök elleni puccskísérlet óta egyre több iszlám és nacionalista törvény került napirendre. A keresztény kisebbséggel szembeni növekvő intolerancia és erőszak vezetett oda, hogy 11 helyet előrelépett a listán, és immár Törökország a 25.

Indiában (10.) a növekvő nacionalizmus a „ha indiai vagy, akkor hindu vagy” elvben valósul meg.

Ami jó hír

Szudán

2020-ban voltak jó hírek is az országban a keresztényeknek.

A júliusi kormányváltás után többé nem büntetik halálos ítélettel a hitehagyást (amikor valaki elhagyja a muszlim hitet), ahogy több más törvényt is hatályon kívül helyeztek, amelyek az emberi jogokat korlátozták. Szeptemberben a kormányzat megváltoztatta azt az előírást, miszerint az iszlám az államvallás. Az új alkotmány vallásszabadságot biztosít, és többé nem tekinti a sáriát a törvények elsődleges forrásának. Legújabban pedig muszlim és keresztény vallási vezetők közös nyilatkozatban erősítették meg, hogy a vallásszabadság mellett kötelezik el magukat.

Ezek a nagy hatású és nagyszerű változások eredményezték, hogy Szudán a 7. helyről a 13.-ra esett vissza. Még tapasztalható ellenállás a komoly változásokkal szemben, de a lakosság 6%-át kitevő szudáni keresztények életkörülményei javulnak, amire jó példa, hogy nyolc lelkipásztort szabadon engedtek és ártatlannak nyilvánítottak három év fogva tartás után.

Srí Lanka

Srí Lanka többé nem tagja a top 50-es listának, 22 helyet változva a 30. helyről az 52.-re javított. Több örömteli hír érkezik onnan a 2019. húsvéti borzasztó bombatámadás után, amelyben 250-en vesztették életüket. 2020-ban nem történt hasonló incidens.

Covid–19-segélyezés

Noha sokaknak a pandémia eszköz volt arra, hogy növeljék az üldözést a sebezhető keresztények ellen, ez arra is jó volt, hogy még többen megismerjék Krisztus szeretetét a hívőkön keresztül. Ázsiában 283.000 keresztény jutott élelemhez és segélyhez a Covid–19 idején, és sok százezren Afrikában. Sokan voltak elkeserítő kilátástalanságban, sokan vesztették el munkájukat a vírus miatti lezárásokban. Az üldözött keresztények is meg tudták mutatni Krisztus szeretetét a közösségeikben. Az egyik legmegindítóbb történet azé a Srí Lanka-i gyülekezeté volt, amelyik a hozzá eljutott gyorssegélyekből a környezetének is juttatott, többek között azoknak, akik korábban fizikailag bántalmazták őket.

Világszerte

A világfigyelő lista megmutatja, hogy minden ellenkező várakozást megcáfolva az egyház él és aktív. Az üldöztetés növekszik – de csak azokon a helyeken, ahol a hívők megélik a hitüket, és készek vállalni az evangéliumért bármilyen nehézséget!

Fordította Téglási Lajos külügyi szaktitkár


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!