„Nem elég a jó szándék, a segítés egy szakma”

1417

Dr. Szilágyi Béla a Sláger FM Hétköznapi példaképek nem hétköznapi történetei című műsorában Kende-Hofherr Krisztinának adott interjút a Baptista Szeretetszolgálat 25 éves évfordulója apropóján.

„Nem elég a jó szándék, a segítés egy szakma” – mondja az idén már 25 éves Baptista Szeretetszolgálat elnöke, dr. Szilágyi Béla.

Fiatal jogász volt, amikor önkéntesként csatlakozott a szervezethez, maga is részt vesz a mentési akciókban, de ott van Észak-Koreában az árvaházakban, a magyar kórházban vagy éppen a Cipősdoboz-akció hazai gyűjtőállomásain is.

Egy nagyokat álmodó, karizmatikus, kapcsolatokat teremtő és segíteni akaró, tenni vágyó ember, aki az álmok megvalósításának lehetőségét keresi a realitások talaján maradva.

A Baptista Szeretetszolgálat 42 oktatási intézményben 14 ezer fiatalt oktat, 80 szociális intézményben 18 ezer emberért felelős. „A szeretetszolgálat intézménnyé nőtt, de nagyon fontos, hogy a rugalmasságát ne veszítse el.” Az emberkereskedelem – kényszermunka, prostitúció, házi rabszolgaság – elleni küzdelem, az egyetlen hazai gyermekhospice-ház működtetése, a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatása, a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelése, a kiemelkedő képességű gyermekek tehetséggondozása, nemzetközi oktatási missziók, mozgásukban akadályozott és fogyatékkal élők fejlesztése egy, a világon egyedülálló magyar módszerrel nyolc országban, természeti katasztrófák által sújtott területek segítése, adományok logisztikai megszervezése, az önkéntesek koordinációja mind a munkája része. Kalandokról, kihívásokról, halálfélelemről, adrenalinról, képtelen helyzetekről, segítő hajlandóságról és személyes történetekről beszélgettünk.