„…másnak pedig gyógyítás ajándékait azon egy Lélek által”

3819
Tüdőszőrés. A kép illusztráció

Két esetismertetéssel kezdem írásomat. Az egyik története azzal indult, hogy visszatérő panaszok miatt küldtem be egy ismerősöm gyermekét hasi ultrahangos vizsgálatra.

Mivel a vizsgálat 10 perc alatt megtörtént, és kifizetésre került a vizsgálat díja, mely 30 percről szólt, az édesapa vizsgálatára is sor került, aki egyébként panaszmentes volt. Nála 15 mm-s vesedaganatot írt le az ultrahang. Részleges veseeltávolítást követően ma is él. A másik beteg általános tünetek (ismeretlen láz, általános gyengeség, étvágytalanság, fogyás, rossz közérzet) miatt került képalkotó vizsgálatra, 12 cm-es vesedaganatot találtunk nála. Mintegy kétéves kezelési protokollt követően az Úr magához szólította.

Ezek az esetek is bizonyítják, hogy a magukat egészségesnek tartó pácienseknél nagyon fontos a szűrések megtörténte. A betegség kialakulásának menetrendjében van egy ép szakasz (egészséges időszak), van egy csak szűréssel kimutatható szakasz (ahol még nincs panasz), és van egy harmadik időszak, ahol a páciensnek tünetei és panaszai vannak. A szűrés időszaka és az ott észlelt induló betegség felfedezése alapvető. A nőknél a komplex mammográfiás (kétévenként szükséges a 40 év feletti lakosság körében) vizsgálat szervezett. Sokszor ott akad meg a vizsgálat az ellentábor körében, mondván, hogy sugárterhelést jelent, a természetből származó évi sugárzásnak csak az 1/3-át jelenti az emlővizsgálatból eredő sugárzás. A méhnyakszűrés (25–65 év közötti életkor esetén) kétévenként szükséges. A férfiak urológiai szűrővizsgálata nem szervezett, de kampányszerűen kétévente a körzetemben történik, urológus végzi. A tüdőszűrő-vizsgálat, mely korábban, a magyar népbetegség (Morbus Hungaricus) idején jól szervezett volt, ma nem kötelező, de a veszélyeztetett dohányzók körében a lehetőség ott áll. A tüdőszűrő-vizsgálat üzemegészségügyi jelentőséggel bír.

A bélrendszeri daganatok esetében a szűrés lehetősége, az emberi vér kimutatása székletből szervezés alatt áll, ma már elérhető azonban egyéni kérésre is. A szájüregi daganatok szűrése háziorvosi és fogorvosi feladat. A páciensek érdeke a szűrővizsgálaton való részvétel, de az a tapasztalat, hogy csak a behívásos alapú szervezett szűrés életképes, illetve hatékony. A másik fontos eleme a szűrővizsgálatoknak az általános laboratóriumi vizsgálat, amelyből vérképzőszervi, anyagcsere, húgyivarszervi és emésztőszervi betegségek válhatnak ismertté. Legalább évente egy alkalommal történjen. Vannak alattomos betegségek, amelyek, mint a cukorbetegség, lassan ölő gyilkosok, melyek részben az érelmeszesedés révén agyi, szív-, vese- és végtagi érszűkülethez és beidegzési zavarhoz vezetnek. Megteremtik az agyi érkatasztrófa, szívizominfarktus, veseelégtelenség és végtagi érszűkület lehetőségét, mely utóbbi következménye az amputáció, az előbbié a vesepótló kezelés.

A cukorbeteg a nagy kockázatú csoportba tartozik, fontos a helyes diéta betartása, és nagyon fontos az is, hogy a beteg fegyelmezett legyen. Történjen kardiológiai vizsgálat, nyakiér-ultrahang és szemészeti vizsgálat évente. Minden háztartásban szükséges lenne, hogy vérnyomás-ellenőrzésre alkalmas felkari automata akkreditált vérnyomásmérő álljon rendelkezésre. A magas vérnyomásos betegeknek naplóba kell rögzíteniük a mért értéket (felkaron, ülő helyzetben 5 perc pihenést követően a felkar 1/3-át fedje le a mandzsetta). Rendszeresen évente történjék kardiológiai, nyakiér-ultrahang és szemészeti vizsgálat. A zsíranyagcsere paraméterei (koleszterin, LDL-koleszterin és triglicerid) legyenek célértékre állítva. Félelem van a koleszterint csökkentő gyógyszerek használatával kapcsolatban. A modern gyógyszerek mellékhatásai ismertek és monitorozhatók, így biztonsággal szedhetők. A gyógyszerkölcsönhatásokat az orvosnak ismernie kell, és a lebontási és kiürülési utakat is. Nagyszámú tapasztalat áll rendelkezésre.

A páciensek szeretnek spórolni a gyógyszerekkel, és ez megrendíti a terápia hatékonyságát. Nem tartozik szorosan a hasi ultrahang a szűrések körébe, de ajánlott a bevezetőként leírt két eset alapján. Az orvosi vizsgálat egyik része az inspekció, a megtekintés. A bőrön láthatunk elváltozásokat, melyek között lehet rosszindulatú kezdődő daganat is (melanoma, bazalióma). Vannak bizonyos betegségek, melyek családi halmozódást mutatnak. Lehet a családban halmozottan emlődaganat, mely egyre fiatalabb női leszármazottakon jelenik meg, genetikus okai vannak (BRCA1 és BRCA2). Fokozott figyelmet igényel az ilyen család.

Fontosnak gondolok még egy területet megnevezni, és ez a hospice palliatív ellátás kérdése. Ez az életvégi, az orvostudomány mai állása szerinti gyógyíthatatlan betegségek ellátásának tudománya. Magam is részt veszek szakorvosként ebben. Nehéz kérdés a palliatív ellátás megajánlása a betegnek. „Hát én ilyen súlyos beteg vagyok?” Rendszerint a hozzátartozóval együtt elutasítják. Pedig az életminőség javítása a fő cél. A súlyos, elviselhetetlen tünetek kezelése. Nehéz az út a betegség elfogadásáig. (A fázisait Elizabeth Kübler-Ross írja le, melynek szakaszai: sokk és tagadás, elszigetelődés, harag, alkudozás, depresszió és elfogadás.) Az ellátórendszerben orvos, ápoló, lelkész, dietetikus, fizioterapeuta, pszichológus és speciális szakorvos vesz részt. Ezt a munkát csak hívő keresztényi szemlélettel lehet jól végezni.

Természetesen sok mindenről lehetne írni részletesen, de ezt az írást figyelemfelkeltőnek szántam, a teljesség igénye nélkül.

„Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, a melyet az Úr, a te Istened ád tenéked.”

Tiszteld önmagadat és testedet annyira, hogy figyelmet fordítasz önmagadra, a környezetedre és a rád bízottakra, hogy hosszú ideig élj a földön!

Dr. Laczkovszki Győző
háziorvostan, belgyógyász, üzemorvostan, hipertonológus és palliatív orvoslás szakorvosa


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!