Június 2-án, vasárnap délután a váci gyülekezetben nyolc testvér bemerítkezését ünnepelte a közösség. Az alkalmon a bemerítést Sellyei Imre, az őrbottyáni és a sződi gyülekezet lelkipásztora végezte. Az igehirdetés szolgálatát Meláth Attila lelkipásztor látta el. A kézrátételes imádságokat a gyülekezet elöljáróságának tagjai és Gáspár Botond ifjúsági lelkipásztor mondták el.

A bemerítkezők bizonyságtételei és az énekkar szolgálatai felváltva követték egymást.

Sütő Mária, az óvodapedagógus végzettségű, gyermekeit egyedül nevelő édesanya évek óta látogatta a gyülekezetet. Régebb óta tudja, hogy Isten egész életében vele volt, de a bemerítkezéshez, amiért évekig imádkozott, most érkezett el. Ebben segítette az ellene elkövetett sérelmek megbocsátása és az Istenhez való erős kötődése.

Nagy Luca 15 éves középiskolás, a váci ifjúság tagja. Nem keresztény családba született, de néhány éve a szülei megtértek és bemerítkeztek, majd 17 éves bátyja is követte ebben őket. Luca kapcsolata Jézussal egy hullámvasúthoz volt hasonlatos inkább, mégis amikor egy évvel ezelőtt mélyponton érezte magát, akkor jött rá, hogy Isten mindig meghallgatja, rá mindig számíthat. Világi barátaiban csalódott, viszont egyre közelebb került Jézushoz. 2023. szeptember 30-án egy lánykonferencián tért meg és döntött Jézus követése mellett.

Sellyei Dorottya 23 éves, házas, az Apor Vilmos Tanítóképző Főiskola német nemzetiségi tanító szakos végzős hallgatója. Lelkipásztorcsaládban nevelkedett, gyermekkorában kétszer döntött Isten mellett, de ezek csak fellángolásoknak bizonyultak. Elfordult a hittől, és dacos életet folytatott. 2023 szeptemberében a Kutatók Éjszakáján egy, a Bibliáról szóló tanítás ébresztette rá, hogy fel kell hagynia az emberek kritizálásával, és a saját szeméből kell kivennie a gerendát. Miután bűnbocsánatot nyert, döntött a bemerítkezés mellett. Javaslatára a szolgálótérben elhelyeztek egy kilencedik széket is a bemerítkezők mellett, kifejezve ezzel, hogy a lehetőség mások számára is nyitva áll. Dorka abban a kiváltságos helyzetben részesült, hogy lelkipásztor édesapja merítette be.

Farkas Réka tavaly érettségizett, tanulmányait a felnőttképzésben folytatja első körben. Korábban sok bántást kapott vékony testalkata miatt, ezért arra gondolt, hogy ha sokat eszik, akkor hízni fog, és ezzel meg is oldódnak fájó problémái, és jobban lesz. Viszont miután kiderült, hogy gluténérzékenysége van, az étkezése szigorúvá vált, tovább fogyott, és a helyzete még rosszabbra fordult. Később új étkezési szokások bevezetésével kezdett el hízni. A külsőjével szemben vívott harcból a megtérése mentette meg, amikor ráébredt, hogy a külső tulajdonképpen nem számít, mert úgy tökéletes, ahogyan Isten megteremtette őt.

Bársony Borbála 28 éves, jogot végzett bírósági fogalmazó, a miskolci jezsuitáknál érettségizett. Lázadó tinédzserkorában szembement Isten akaratával. A húszas évei elején kezdett emiatt bűntudata lenni. A gyülekezettel Loós Sándor elöljáró segítségével találkozott, akinek kosdi lovardájában a szombati foglalkozások mindig bibliaórával kezdődtek. Ezen alkalmakon, a lovaglás láttatta meg vele saját gyengeségét. Az imaházi látogatásain érintette meg a Szentlélek, és indította arra, hogy maga kevesebb, Isten pedig több legyen az életében. A múltjának fájó részeit nehezen engedte el, de Krisztus megnyeréséért megtette.

Farkas Gergely 21 éves, az Óbudai Egyetem hallgatója. Keresztény múlttal rendelkezik. 2020-ban a verőcei gyülekezetben Pomázi Barnabás lelkipásztor volt hatással hitéletének fejlődésére. 2022 februárjában egy döntésre hívás alkalmával meghallotta az isteni elhívást, és Jézus mellett döntött. Ekkor a bemerítkezéshez még nem érezte magát elég bátornak, de szeptemberben a bátorság is megérkezett az elhatározáshoz.

Ruskó Dominik általános iskolás korában baptista hittanórákon találkozott először a hittel. A Covid időszakában a bezártság hatására Istennek nem tetsző dolgok kezdték el foglalkoztatni. 2022-ben egy gyülekezeti ifjúsági héten szólította Isten arra, hogy gondolkodjon el az életén, és hozzon döntést őmellette.

Tányéros Péter méhész vállalkozó Kosdon él. Korábbi pénzhajhász életéről lemondva belátta, hogy az anyagiak álörömöket nyújtottak számára. Életmódja szerényebbé vált, de ennek ellenére egyre boldogabbnak kezdte érezni magát. Miután felismerte fiatalkori bűneit, nagy fájdalmat érzett. Istenről a kosdi Loós-lovardában hallott új dolgokat. A váci imaházban Meláth Attila igehirdetései találták szíven. Az Áhítat mindennapos olvasásán keresztül lett rendszeres Biblia-olvasó. Miután rájött, hogy Isten elfogadása az egyedüli kiút a kárhozat elől, a régi életéről lemondva Isten követése mellett döntött.

A bemerítések fölötti öröm kifejezéseként az alkalom után a gyülekezet tagjai és a vendégek egyenként köszöntötték az újjászületetteket, és jókívánságaikat fejezték ki számukra a jövőjükkel kapcsolatban. Legyen áldás hívő életükön, és tartsanak ki Jézus mellett töretlenül életük végéig! Ámen.

Fotó: Dobák Balázs


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Köszönjük!

Köszönjük mindenkinek, aki idén a baptisták társadalmi szolgálatát támogatta adója 1+1%-ával!