2017. december 16, szombat

Napi áhitat

Letöltés a Google Play-ből

A reménykedő öntisztítása

2017 - Áhítat, 2017. december 16. szombat
Hét témája: Reménység az üdvösségben

1Jn 3,1–9

Aki vágyik színről színre látni az Urat, az nem lehet közömbös a lelki tisztasága kérdésében.

„Lássátok meg, milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek minket, és azok is vagyunk. Azért nem ismer minket a világ, mert nem ismerte meg őt. Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, de még nem lett nyilvánvaló, hogy mivé leszünk. Tudjuk, hogy amikor ez nyilvánvalóvá lesz, hasonlóvá leszünk hozzá, és olyannak fogjuk őt látni, amilyen valójában. Ezért akiben megvan ez a reménység, megtisztítja magát, mint ahogyan ő is tiszta. Aki bűnt cselekszik, törvényszegést követ el, mert a bűn törvényszegés. Azt pedig tudjátok, hogy ő azért jelent meg, hogy elvegye a bűnöket, és hogy őbenne nincsen bűn. Aki őbenne marad, az nem vétkezik: aki vétkezik, az nem látta őt, és nem is ismeri őt. Gyermekeim, senki meg ne tévesszen titeket: aki az igazságot cselekszi, az igaz, mint ahogyan ő is igaz. Aki a bűnt cselekszi, az az ördögtől van, mert az ördög cselekszi a bűnt kezdettől fogva. Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa. Aki az Istentől született, az nem cselekszik bűnt, mert az ő magja van benne, és nem vétkezhet, mert az Istentől született.”

Magyarázat

Ha valaki egy polgármester, orvos, lelkipásztor gyermeke, és szeretne olyan lenni, mint az apja, az nem várhatja úgy ennek bekövetkeztét, hogy majd csak lesz valahogy. Még apja befolyásában sem bízhat, hogy ő mindent elintéz. Sok tennivaló van ezért a célért. Hasonló ehhez az a folyamat is, amiben mi vagyunk várva az Úrral való találkozást. Olyanok leszünk, mint ő, de ennek érdekében ránk is hárul feladat. Most egy feladatot látunk: meg kell tisztítani magunkat. Felvetődik egy kérdés, hogy akkor mi tesszük magunkat tisztává, amivel kiérdemeljük, hogy olyanok lehetünk, mint ő? Nem egészen. A levél első része azt írja, hogy Jézus vére tisztít meg minket minden bűntől (1,7). A tisztulás olyan, mint a mosakodás. Van a szappan, és kell az alkalmazás. Van a vér, és kell a hit, a törekvés, a bűnbánat, a döntések, az igaz cselekedetek (Jel 19,8), amelyek együtt végzik el a tisztulásunkat.
Ne ess abba a hibába, hogy azt gondolod, a tisztaságod csak úgy magától fog bekövetkezni!

(Takács Zoltán)

Napi áhitat e-mail-ben is.

Iratkozz fel, hogy naponta elcsendesedhess áhítatban!
Milyen nap van ma?
Ennek az ellenőrzésnek az a célja, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy Ön egy valós személy, és nem egy program.

Az Áhítat a Magyarországi Baptista Egyház tulajdona. Minden jog fenntartva.

A bibliai szakaszok megjelölésénél és a témák megfogalmazásánál, illetve néhány kifejezés helyesírásánál az 1990-ben kiadott új protestáns bibliafordítás szolgált alapul.

Az Áhítat könyv formájában megvásárolható a Baptista Könyvesboltban (1068 Budapest, Benczúr u. 31.).

1% is új esélyt teremt!