fbpx

Napi áhítat

Letöltés a Google Play-ből

A büszkeség a bukás előszobája

2019 - Áhitat, 2019. szeptember 18. szerda
Hét témája: Római levél

Róm 11,17–24

Amikor hívő leszel, eltűnik belőled a túlzott büszkeség, az önelégültség, mert Krisztus kerül középre.

„Ha azonban az ágak közül egyesek kitörettek, te pedig vadolajfa létedre beoltattál közéjük, és az olajfa gyökerének éltető nedvéből részesültél, ne dicsekedj az ágakkal szemben. Ha mégis dicsekszel: nem te hordozod a gyökeret, hanem a gyökér téged. Azt mondod erre: »Azért törettek ki ágak, hogy én beoltassam.« Úgy van: azok hitetlenség miatt törettek ki, te pedig a hit által állsz. Ne légy elbizakodott, hanem félj! Mert ha Isten a természet szerinti ágakat nem kímélte, téged sem fog kímélni. Lásd meg tehát Isten jóságát és szigorúságát: az elbukottakkal szigorú, veled pedig jóságos, ha megmaradsz jóságában, mert különben te is kivágatsz. De az elbukottak is, ha nem maradnak meg a hitetlenségben, beoltatnak majd, mert Istennek van hatalma arra, hogy ismét beoltsa őket. Hiszen ha te a természeted szerinti vadolajfáról levágattál, és természeted ellenére beoltattál a szelíd olajfába, akkor mennyivel inkább be fognak oltatni a saját olajfájukba azok, akik természetük szerint odatartoznak!”

Gondolatok az igéről

Az Ige a dicsekvéstől szeretne óvni. Izrael a kiválasztásra volt büszke, és lenézte a pogányokat. A lenézett, de Isten kegyelmébe befogadott pogányok büszkén lenézték az ideiglenesen megkeményedett Izraelt.
Szívünk olyan könnyen tud dicsekvő üzemmódba váltani. A kegyelemre, Isten befogadására nem lehetünk büszkék. Nem azért történt, akik vagyunk, hanem épp annak ellenére. Isten a kevélyeknek ellenáll, de az alázatosoknak kegyelmet ad. A büszkeség ugyanolyan veszélyes, mint a hitetlenség. Isten mind a kettőt megítéli. A büszkeség ítélete a bukás. Ha önmagad mások fölé helyezed, ne csodálkozz, ha Isten megaláz és megengedi, hogy eless.
Ha ilyen állapotban vagy, itt az ideje a megtérésnek. Isten nem leli kedvét abban, ha bukott állapotban vagy. Fáj neki, mert nem ezért mentett meg, és nem ez a terve számodra. Ő azt akarja, hogy a bukásból gondolkodásmód-változás, megtérés legyen. Olyan megtérés, ami elég alapos ahhoz, hogy ne kelljen holnap és holnapután ugyanebben a témában Istent keresned térdeiden. Ha valaki elbukott a testvéreid közül, járj közben érte! A büszkeséget pedig felejtsd el! Örökre.

(Békési Sándor)

Napi áhítat e-mailben is.

Iratkozz fel, hogy naponta elcsendesedhess áhítatban!
Milyen nap van ma?
Ennek az ellenőrzésnek az a célja, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy Ön egy valós személy, és nem egy program.
A www.baptist.hu weboldalon elhelyezett adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem. Hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott személyes adatokat az adatkezelő a tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje.

Az Áhítat a Magyarországi Baptista Egyház tulajdona. Minden jog fenntartva.

A bibliai szakaszokhoz a 2014-ben kiadott revideált új fordítás szolgált alapul.

Az Áhítat könyv formájában megvásárolható a Baptista Könyvesboltban (1068 Budapest, Benczúr u. 31.).