2017. október 19, csütörtök

Napi áhitat

Letöltés a Google Play-ből

Kegyelem mindörökké?!

2017 - Áhítat, 2017. október 19. csütörtök
Hét témája: Sola gratia

Ám 7,1–9

Isten kegyelme végtelen a megbocsátható bűnök tekintetében, és ha egyszer megkegyelmezett neked, akkor az mindörökre érvényes.

„Ezt mutatta nekem látomásban az én Uram, az ÚR: Íme, egy sáskarajt teremtett a sarjúfakadás kezdetén, amikor már nőtt a sarjú a királyi kaszálás után. És amikor a föld egész növényzetét meg akarták enni, ezt mondtam: Ó, Uram, URam! Bocsáss meg! Mi lesz így Jákóbbal, hiszen oly kicsiny? Megbánta ezt az ÚR: Nem történik meg! - mondta az ÚR. Ezt mutatta nekem látomásban az én Uram, az ÚR: Tüzet hívott elő ítéletre az én Uram, az ÚR, és az megemésztette a nagy mélységet. Mikor már a földet kezdte perzselni, ezt mondtam: Ó, Uram, URam, hagyd abba! Mi lesz így Jákóbbal, hiszen oly kicsiny? Megbánta ezt az ÚR: Ez sem történik meg! - mondta az én Uram, az ÚR. Ezt mutatta nekem látomásban az ÚR: Íme, az Úr ott állt egy meredek falon, függőónnal a kezében. Ezt kérdezte tőlem az ÚR: Mit látsz, Ámósz? Így feleltem: függőónt. Akkor ezt mondta az Úr: Függőónnal vizsgálom meg népemet, Izráelt, többé nem bocsátok meg neki. Elpusztulnak Izsák áldozóhalmai, romba dőlnek Izráel szentélyei, mert fegyverrel támadok Jeroboám házára.”

Magyarázat

Isten sokszor nem azt tette az emberiséggel, amit az ő igazsága megkövetelt volna (kegyelem nélkül). Azért nem, mert nem kegyetlen, hanem nagyon is kegyelmes Úr. Szerető, de igazságos Isten, s a kettő együttes gyakorlása vezet a kegyelemhez.
Újra és újra megkegyelmez, de ahogyan Izráel népének életében is eljött az a nap, amikor Isten ítéletet hirdetett, úgy eljön majd az egész emberiségre vonatkozó ítélethirdetés napja is. Ekkor a kegyelmi korszak véget ér. Isten kegyelme ugyanis végtelen a megbocsátható bűnök tekintetében, de véges az idő szempontjából.
Ha az ő kegyelmének örömteli következményeit élvezni szeretnéd, akkor ne várj holnapig a bűnbánattal és a bűnrendezéssel. Az előttünk álló kegyelmi időszak rövid, és minden elmulasztott nappal rövidebb. Jézus visszajövetele és az azt követő ítélethirdetés pedig közel van! Isten vár rád, és hív téged, hogy élvezd az ő végtelen kegyelmét.
Ha egyszer megkegyelmezett neked, akkor az mindörökre érvényes. Ilyen értelemben igaz, hogy a kegyelem mindörökké tart. Az Úr Jézus kereszthalála ugyanis örök érvényű kegyelemben részesíti azokat, akik ezt hittel elfogadják. Te már közéjük tartozol?

(Horváth László)

Napi áhitat e-mail-ben is.

Iratkozz fel, hogy naponta elcsendesedhess áhítatban!
Milyen nap van ma?
Ennek az ellenőrzésnek az a célja, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy Ön egy valós személy, és nem egy program.

Az Áhítat a Magyarországi Baptista Egyház tulajdona. Minden jog fenntartva.

A bibliai szakaszok megjelölésénél és a témák megfogalmazásánál, illetve néhány kifejezés helyesírásánál az 1990-ben kiadott új protestáns bibliafordítás szolgált alapul.

Az Áhítat könyv formájában megvásárolható a Baptista Könyvesboltban (1068 Budapest, Benczúr u. 31.).

1% is új esélyt teremt!