Napi áhítat

Ígéret imádkozóknak

2020 - Áhitat, 2020. április 2. csütörtök
A hét témája: Máté evangéliuma

Mt 21,18–22

Az imádkozásnál az a legnagyobb kérdés, hogy miért imádkozol, mit szeretnél, és amit szeretnél, azt miért. Nehogy úgy járj, mint a házaspár a három kívánságról szóló mesében.

„Amikor korán reggel a város felé ment, megéhezett. Meglátott egy fügefát az út mellett, odament, de semmit sem talált rajta, csak levelet. Ekkor így szólt hozzá: Ne teremjen rajtad gyümölcs soha többé! És azonnal elszáradt a fügefa. Amikor látták ezt a tanítványok, elcsodálkoztak, és azt kérdezték: Hogyan száradt el ilyen hirtelen ez a fügefa? Jézus így válaszolt nekik: Bizony mondom nektek, ha van hitetek, és nem kételkedtek, nemcsak a fügefával tehetitek meg ezt, hanem ha ennek a hegynek azt mondjátok: Emelkedj fel, és vesd magad a tengerbe! – az is meglesz. És mindazt, amit imádságban hittel kértek, megkapjátok.

Gondolatok az igéről

Történetünkben a Mester élőből halottá tesz. Nem azt várnánk in­kább, hogy szavára a halottból lesz élő?! Nem lett volna ugyan­olyan egyszerű neki, ha a terméketlenből termővé tesz valamit?
Nem véletlen ez! Isten képességeiben, erejében való hitünk őt nem korlátozza arra, hogy elvárásaink szerint cselekedjen. Pál apostol is megtapasztalhatta ezt, amikor szabadításért imádkozott. Az Úr Jézus „csak” ennyit válaszolt neki: „elég neked az én ke­gyelmem...” (2Kor 12,9)
A gyümölcstelen fügefát imával vagy baltával kell elintézni, eset­leg megfelelő gondozással segíteni? Mi talán az egyszerűbb és észszerűbb megoldást választanánk, a baltát vagy a tápot, mert miért imádkoznánk olyan helyzetben, amelynek a megoldása egyértelmű számunkra?! Az útban álló hegyet ásóval és lapáttal vagy imával rakjuk odébb? Erővel és hatalommal feszülünk neki az életnek, vagy a Lélek vezetésével? Nagyon nem mindegy!
A tanítvány számára ezek a hétköznapi döntések megmutatják bizalmának forrását is. Az, hogy mindig imádkozni kell (Lk 18,1), azt is jelenti, hogy akkor is, amikor a saját erőnkből is boldogulhatnánk. Nem mindegy tehát, hogy saját ötleteimben és tapasztalatomban bízom, vagy az Atya megoldását várom.
Ő kész azonnal is cselekedni, változást hozni egy-egy hely­zetben, de számítanom kell arra, hogy nem mindig az elvárásaim szerint fog cselekedni. Igen, lesznek olyan helyzetek, amelyekre áldást szeretnék kérni, ő pedig hagyni fogja azokat elszáradni. Szeretetből teszi ezt, mert nem elkényeztetett ficsúrokat, hanem engedelmes fiakat nevel.

(Nagy-Kasza Dániel)

Napi áhítat e-mailben is.

Iratkozz fel, hogy naponta elcsendesedhess áhítatban!
Milyen nap van ma?
Ennek az ellenőrzésnek az a célja, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy Ön egy valós személy, és nem egy program.
A www.baptist.hu weboldalon elhelyezett adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem. Hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott személyes adatokat az adatkezelő a tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje.

Az Áhítat a Magyarországi Baptista Egyház tulajdona. Minden jog fenntartva.

A bibliai szakaszokhoz a 2014-ben kiadott revideált új fordítás szolgált alapul.

Az Áhítat könyv formájában megvásárolható a Baptista Könyvesboltban (1068 Budapest, Benczúr u. 31.).