fbpx

Napi áhítat

Letöltés a Google Play-ből

Törvény alól nincs menekvés, hacsak...

2019 - Áhitat, 2019. november 13. szerda
A hét témája: Isten törvénye

Gal 3,10–14

A törvény tükre szembesíthet minden hiányosságunkkal, de nem javít meg. Isten másféle tükröt tart az embernek.

Mert a törvény cselekedeteiben bízók átok alatt vannak, amint meg van írva: »Átkozott mindenki, aki nem marad meg abban, amiről meg van írva a törvény könyvében, hogy azt kell cselekedni.« Az pedig nyilvánvaló, hogy törvény által senki sem igazul meg Isten előtt, mert »az igaz ember hitből fog élni«. A törvény pedig nem hitből van, hanem »aki cselekszi, az fog élni általa«. Krisztus megváltott minket a törvény átkától úgy, hogy átokká lett értünk – mert meg van írva: »Átkozott, aki fán függ« –, azért, hogy Ábrahám áldása Jézus Krisztusban a népeké legyen, és hogy a Lélek ígéretét hit által megkapjuk.”

Gondolatok az igéről

Áldás és átok. Előbbi mindenki által áhított, utóbbi pedig rettegett, taszító állapot. Furcsamód mindkettő Isten törvényéből fakad. Viszont nem annak döntése, hogy kinek melyik jut, ezért nem tehető felelőssé maga a normarendszer. Hatását a hozzá való viszony eredményezi: megtartva áldást hoz, elutasítva átokba torkollik. Az átok pedig elkerülhetetlen büntetést jelent.
A törvény nem az ember kapacitási és vállalási szintjéhez igazított; pláne nem személyre szabott. Mivel nincs két egyforma készségű és teherbírású ember, Isten törvénye is nagyon rapszodikus lenne, stabilitását és tekintélyét vesztve ezáltal. Éppen ezért nem az ember köré szerveződik, hanem Isten a normája és origója! Így viszont egységesen olyan magasan van a léc, hogy nincs ember, aki azt sikeresen megugraná. Ezzel viszont elkerülhetetlenül átok alá rekeszti magát – törvényszerűen. Ez nem a törvény hibája. A törvény jó, tökéletes, mert Istenhez igazított. Szent objektív mérce, amely a legjobb irányt mutatja. Történelmi tapasztalat szerint ennek ellenére eltéved ezen az ember, és nem ér célt. Ez az átok lényege. Mindenhol utolér a törvény, és rámutat fogyatkozásainkra.
Azonban mégsem olyan kilátástalan a helyzet, mert ez csak a történet fele...

(Várady Endre)

Napi áhítat e-mailben is.

Iratkozz fel, hogy naponta elcsendesedhess áhítatban!
Milyen nap van ma?
Ennek az ellenőrzésnek az a célja, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy Ön egy valós személy, és nem egy program.
A www.baptist.hu weboldalon elhelyezett adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem. Hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott személyes adatokat az adatkezelő a tájékoztatóban foglaltak szerint kezelje.

Az Áhítat a Magyarországi Baptista Egyház tulajdona. Minden jog fenntartva.

A bibliai szakaszokhoz a 2014-ben kiadott revideált új fordítás szolgált alapul.

Az Áhítat könyv formájában megvásárolható a Baptista Könyvesboltban (1068 Budapest, Benczúr u. 31.).