Napi áhitat

Letöltés a Google Play-ből

Rajongani a jó cselekvéséért

2017 - Áhítat, 2017. március 27. hétfő
Hét témája: Törekvéseink  

Tit 2,11–15

Azt mondják, hogy jónak lenni, jót tenni jó. Ellenőrizd egész életedben, hogy igaz-e!

„Mert megjelent az Isten üdvözítő kegyelme minden embernek, és arra nevel minket, hogy megtagadva a hitetlenséget és a világi kívánságokat, józanul, igazságosan, és kegyesen éljünk a világban, mivel várjuk a mi boldog reménységünket, a mi nagy Istenünk és üdvözítőnk, Jézus Krisztus dicsőségének megjelenését, aki önmagát adta értünk, hogy megváltson minket minden gonoszságtól, és megtisztítson minket a maga népévé, amely jó cselekedetre törekszik. Ezt hirdesd. Ints és feddj teljes határozottsággal: senki meg ne vessen téged.”

Magyarázat

„Megvan a mai napi jótettem” – mondják néha az emberek. Azt sugallja ez, hogy aki mondja, mindennap szokott egyébként jót tenni. Nem biztos, hogy igaz ez rá, de vajon igaz-e ránk, Krisztus követőire? Igaznak kellene lennie, sőt ez az ige még többet is kér tőlünk: a jó kitartó cselekvésének alapvető jellemzőnknek kell lennie.
Nagyon hangsúlyossá teszi Pál apostol Titusz számára azt, hogy a hitben élő keresztény jó cselekedetekre törekszik. Ezt a szót, amit a magyar fordítások itt ezzel a jelentéssel adnak vissza: „törekszik, igyekszik”, az Újszövetségben más helyen így fordítják: „rajong”. A zsidó fanatikus irányzatnak, a rajongásukról nevezetes zélótáknak a neve is innen származik. Vagyis Pál arra bátorítja Tituszt, hogy „rajongjon” jót tenni. A jó cselekedet Istent dicsőíti. Krisztus ezért is halt meg értünk, hogy képesekké váljunk erre. Sokszor hangosabban beszél egy jótett, mint ha bármi bölcset mondanánk.
A pogány kegyesség lényege, hogy mindenféle jó cselekedetekkel igyekszik az ember lekötelezni a maga számára az istenséget. A keresztény kegyesség lényege pedig az, hogy az Isten jóságától lekötelezett ember igyekszik meghálálni azt, amit Istentől kapott. Ez a titka annak, hogy képes így, rajongva tenni a jót állhatatosan.

(Sinka Csaba)

Napi áhitat e-mail-ben is.

Iratkozz fel, hogy naponta elcsendesedhess áhítatban!
Milyen nap van ma?
Ennek az ellenőrzésnek az a célja, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy Ön egy valós személy, és nem egy program.

Az Áhítat a Magyarországi Baptista Egyház tulajdona. Minden jog fenntartva.

A bibliai szakaszok megjelölésénél és a témák megfogalmazásánál, illetve néhány kifejezés helyesírásánál az 1990-ben kiadott új protestáns bibliafordítás szolgált alapul.

Az Áhítat könyv formátumban megvásárolható a Baptista Könyvesboltban (1068, Budapest, Benczúr u. 31.)

1% értéket ment!