További fegyelmezettséget kér mindenkitől az operatív tanács

1384

Az egyház operatív tanácsa 2020. október 22-én ülésezett ismét. Az oktatási szaktitkár és a szociális módszertani központ vezetője tájékoztatást adott az oktatási és szociális intézmények helyzetéről, majd az operatív tanács megbízottja összegezte a 21 gyülekezetből beérkezett járványügyi tájékoztatást. A gyülekezetek eddig összesen 37 fertőzést (a legutóbbi ülés óta 20 új fertőzést) jelentettek. Ketten vannak lélegeztetőgépen, és egy testvér elhunyt.

Az operatív tanács mindent figyelembe véve továbbra is elengedhetetlennek tartja a korábbi kérések és útmutatások szigorú betartását ahhoz, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát. Az utóbbi hetekben tapasztalható, hogy olykor lazul a fegyelem.

Az operatív tanács kéri a gyülekezeteket – amennyiben bármilyen nyilvános alkalmat tartanak –, hogy fokozottan tartsák és tartassák be a zárt térben tartózkodás szabályait.

  • A gyülekezeti alkalmakkal kapcsolatosan a döntés joga a gyülekezeteké, és minden esetben a lelkipásztor és a gyülekezetvezető hordozza a döntések felelősségét.
  • Az arcmaszk helyes használatát ismételten kérjék minden résztvevőtől! Amennyiben szükséges, figyelmeztessék a szabálytalankodókat maguk és mások védelme érdekében!
  • Emlékeztessék a testvéreket arra, hogy a szabályok betartása nem csupán a saját védelmük miatt fontos, hanem ezzel tesznek meg mindent az idősek és az alapbetegségekkel küzdők védelméért!
  • A gyülekezet azon alkalmain – mint pl. gyermekbemutatás, bemerítés, beiktatás, házasságkötés, úrvacsora, perselyezés –, ahol általában az érintettek közel szoktak egymáshoz lenni, vagy akár meg is érintik egymást, mindig az alapján határozzuk meg a biztonságos gyakorlatot, hogy feltétlenül megmaradjon a 1,5 m-es távolság és az arcmaszk használata!
  • Az operatív tanács felkért munkatársai ezekkel kapcsolatosan hamarosan egy javaslatcsomaggal keresik meg a gyülekezeteket, hogy azzal segítsék a különleges alkalmak és helyzetek körültekintő megoldását.
  • Ebben az időszakban ne tartsunk gyülekezeti szeretetvendégséget, s amennyire lehetséges, tekintsünk el a családi ünnepnek a gyülekezet épületében való megtartásától is!

Felmerült annak szüksége, hogy segítheti az operatív tanács és a gyülekezetek vezetőinek döntését, ha heti rendszerességgel bekért járványügyi adatok alapján összefoglaló statisztika áll rendelkezésre.

Természetesen továbbra is érvényben marad a gyülekezetek és intézmények járvánnyal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettsége, amely nagyban segíti az operatív tanács körültekintő munkáját. A számszerű tájékoztatást a tanács a covid@baptist.hu e-mail-címen várja, amelyben nem szükséges személyes adatokat közölni.

Mivel az eddigi kérések és útmutatások továbbra is érvényesek, mindenkit arra kér az operatív tanács, hogy azokat a gyülekezetek és az intézmények újra tegyék közzé.

Soron következő ülését a tanács 2020. november 2-án tartja.

A Magyarországi Baptista Egyház operatív tanácsa


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!