Karitatív szervezetek közös felhívása az adó 1% felajánlására

3333

#odaADOm elnevezéssel közös figyelemfelhívó akciót indít a hat nagy karitatív szervezet. Céljuk, hogy minél többen rendelkezzenek adójuk 1 százalékáról. 2019-ben több mint kilencmilliárd forinttól estek el a civilek.

Közösen hívja fel a figyelmet a személyi jövedelemadó felajánlásának fontosságára a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat és a Karitászt Támogató Alapítvány (Katolikus Karitász). Az #odaADOm elnevezésű figyelemfelhívó akció célja, hogy minél többen ajánlják fel adó 1 százalékukat a hozzájuk közel álló civil szervezet javára.

A koronavírus elleni küzdelem nem várt próbatétel elé állította a hazai karitatív szervezeteket. A pandémia gazdasági következményei hosszú távon kihatnak majd az adakozási kedvre is. A segélyszervezetek arra számítanak, hogy kevesebb vállalatnak és magánszemélynek lesz lehetősége arra, hogy a járvány után a megszokott módon adományozzon. Éppen ezért fontosnak tartják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy ne feledkezzenek meg személyi jövedelemadójuk 1%-ának felajánlásáról, melyre pontosan egy hónap áll még rendelkezésre. 2019-ben az elvi keret 17 996 348 880 forint[1] volt, melynek kevesebb mint feléről, 8 715 956 385 forintról rendelkeztek az adózók, ez közel 1,7 millió ember felajánlásából tevődött össze. Tehát 2019-ben valamivel több mint 9 milliárd forinttól estek el a civilek. A hat nagy karitatív szervezet ezen szeretne változtatni. Tavaly az 1%-felajánlások 70 százaléka már online történt. Mivel az e-bevallással lehetővé vált, hogy az adózó rá se nézzen az adóbevallására – hiszen a NAV megcsinálja helyette –, sokan az 1%-ot is elfelejtik.

Úgy vélik, hogy az 1%-os felajánlások fontos bevételi forrást jelenthetnének minden civil szervezet számára, hiszen ez a fajta felajánlás nem igényel plusz anyagi ráfordítást az emberektől, csak figyelmet. Csatlakozva a #maradjotthon kihíváshoz, arra buzdítanak mindenkit, hogy vegyenek részt #odaADOm elnevezéssel futó aktivitásukban, és rendelkezzenek adójuk 1%-áról. A személyi jövedelemadó 1%-át legkésőbb 2020. május 20-áig lehet felajánlani az e-szja webes felületen az online kitöltő segítségével vagy az ÁNYK keretprogram segítségével a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve vagy attól elkülönítve a 19EGYSZA nyomtatvány kitöltésével, de akár postai úton is eljuttatható a nyomtatvány.

A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány adószáma: 18485529-1-42

További információ a hat szervezet munkájáról:

Magyar Református Szeretetszolgálat

Magyar Vöröskereszt

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Karitászt Támogató Alapítvány (Katolikus Karitász)

Baptista Szeretetszolgálat





[1] Kizárólag a civil 1%-ot tartalmazó adat, az egyházi 1% ebben nem szerepel.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!