Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az egyházak szolgálata iránt ilyenkor kiemelkedő igény mutatkozik. A mostani ünnep egyedülálló abban, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzetben a templomokban nincsenek nyilvános liturgiák, szertartások. Ezt részben pótolják a televíziós, rádiós, internetes közvetítések, de ebben a helyzetben felértékelődik az egyházak által működtetett lelki segélyvonalak szerepe is. A telefonos szolgálatot papok, lelkészek, pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, szociális munkások látják el. Az alábbiakban szeretnénk felhívni a figyelmet ezekre az ingyenesen hívható zöld számokra:


Magyar Katolikus Egyház

Budai Irgalmasrendi Kórház Lelkigondozó Szolgálat: +36 1 438 8655, hívható mindennap 0–24 óráig.

„Lélekerősítő” (Pécsi Egyházmegye): +36 72 513 030, hívható: mindennap 9–12-ig és 15–19-ig.

Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ (együttműködésben a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyével): +36 1 770 7333, hívható: mindennap 0–24 óráig.


Magyarországi Református Egyház

Református Telefonos Lelkigondozói Szolgálat: +36 80 296 844, hívható: mindennap 17 órától hajnal 1 óráig, Skype ID: lelkigondozas1.


Ökumenikus egyházi lelki segélyvonal

+36 80 496 005
hívható: mindennap 8 és 20 óra között

A már működő katolikus és református telefonvonalak mellett nagyszombaton, április 11-én reggel 8 órától hívható az új, ökumenikus egyházi lelki segélyvonal, amely a koronavírus miatt érintett egészségügyi dolgozók, betegek és hozzátartozóik segítésére jött létre. A vonal a Magyarországi Baptista Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, aKonstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátus, a Magyarországi Metodista Egyház és a Magyar Pünkösdi Egyház együttműködésében működik.

Köszönet és tisztelet egyházaink sokrétű helytállásáért, kívánjuk, hogy a már működő és most elinduló telefonvonalak hasznos segítséget jelentsenek az érintettek számára!

Miniszterelnökség,
Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság

http://os.mti.hu/hirek/151432/a_miniszterelnokseg_kozlemenye-1_resz
http://os.mti.hu/hirek/151433/a_miniszterelnokseg_kozlemenye-2_resz
https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/egyhazi-es-nemzetisegi-ugyekert-felelos-allamtitkar/hirek/egyhazi-lelkisegely-vonalak-segitseg-a-jarvanyban-is

Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!