Tisztelt Újságíró-kollégák!

A koronavírus-járvány kiváltotta válságos helyzetben fontosnak látjuk, hogy a nyomtatott és a digitális felületeinken elsősorban a lakosság lehetőségeiről, tennivalóiról és kötelességeiről írjunk és szóljunk. Ez annál inkább fontos, mivel a lakosság nem találkozott még hasonló járványügyi válsághelyzettel, így nincs felkészítve sem tudásban, sem gyakorlati protokollban a tennivalókra. Most nincs senki más rajtunk kívül, aki folyamatosan felkészítse őket lépésről lépésre. Most mi vagyunk azok, akik az elmaradt járványügyi képzést megadjuk nekik.

Ezért talán nem a jelen helyzetben van itt az ideje annak, hogy a kormányzati vagy szakmai intézkedések lehetséges hiányosságaival, hibáival szembesítsük a lakosságot, mert azt kockáztatjuk, hogy embertársaink saját felelősségét ez háttérbe szorítja, vagy a sokakban felébredő félelmet, szorongást csak fokozzuk. A hiányosságok és a hibák információit a jelen helyzetben közvetlenül a felelős vezetőkhöz kell
eljuttatnunk, őket kérve a változtatásra, a kiigazításra. Most kevésbé a nyilvános megvitatások ideje van, inkább a gyors cselekvésé, hogy az emberek mozgása és a fizikai kapcsolataik minimálisak legyenek, hogy megelőzzük egészségügyi rendszerünk túlterhelését. Nem engedhetjük meg családjaink, barátaink és embertársaink érdekében, hogy elmulasszuk ezt a felelősségünket, amivel életeket menthetünk.

Kérünk benneteket, hogy csatlakozzatok ehhez a gyakorlathoz! Ebben legyünk most egymásnak segítői, hogy leírt és elmondott szavainkkal minél több emberéletet megmenthessünk.

A Magyarországi Baptista Egyház kommunikációs munkatársai
Háló Gyula kommunikációs vezető
Kovács Viktória
Murányi-Kovács Anita
Papp Szabolcs
Szommer Hajnalka