Tarolhat a Narnia az idei Nemzetközi Könyvfesztiválon

3197

Csütörtökön nyitja meg kapuit a Millenárison a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amely április 28-ig várja az érdeklődőket. A magyar könyvkultúra legrangosabb nemzetközi eseményén, amely a négy nap alatt Európa legnagyobb könyvesboltjaként is működik, számos izgalmas és rendhagyó programmal találkozhatnak az érdeklődők. Idén debütál például a Harmat Kiadó gondozásában a máig a világ legolvasottabb fantasy művei közé tartozó Narnia krónikái eredeti illusztrációkkal készült egykötetes kiadása és Michael Wardnak a rajongók számára igazi csemegét jelentő A Narnia-kódja is, amely lenyűgöző irodalmi felfedezésre vállalkozik. A szerző C. S. Lewis életművének tanulmányozásával találja meg és tárja fel a „titkos kódot”, amely összefűzheti a Narnia krónikáinak összes kötetét.

A Narnia krónikái hétkötetes regényciklus – amely a 20. század egyik legsokoldalúbb keresztény gondolkodója és írója, C. S. Lewis tollából született meg – az évtizedek során mára az igazi klasszikusok közé emelkedett, és sikere azóta is töretlen. Narnia birodalmának titokzatos története – olvasók millióit ejtve rabul – komoly hatással volt az ifjúsági és gyerekirodalomra, és olyan mai, kortárs művekre és alkotókra is, mint például J. K. Rowling és a Harry Potter-sorozat. A hazánkban is a kötelezően választható olvasmányok sorában szereplő, kalandokban bővelkedő mű a jó és a rossz örök csatáján keresztül járja körül többek között az áldozathozatal, a megbocsátás, a hűség, a szelídség, a bátorság, az alázat témaköreit.

„A fantasy kétségtelenül reneszánszát éli. C. S. Lewis bravúros érzékkel kísérletezett a különböző műfajokkal, a modern kori fantasy műfaj felvirágoztatásában élen járt J. R. R. Tolkiennal együtt, akivel barátokként és vitapartnerekként is kölcsönösen inspiráló hatással voltak egymásra” – nyilatkozta a most nyíló Nemzetközi Könyvfesztivál kapcsán dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója. Mint fogalmazott: a Narnia rendhagyó módon nemcsak évtizedről évtizedre újabb generációkat szólít meg, hanem össze is köti őket. A kiadó rögtönzött olvasói megkérdezése alapján a regényfolyamot gyakran a szülők, nagyszülők olvassák fel a gyerekeknek, ami egyben közös családi élmény is jelent.

A Biblia után az egyik legolvasottabb keresztény könyvnek számító fantasysorozathoz kapcsolódóan a könyvfesztiválra jelenik meg Michael Ward neves oxfordi C. S. Lewis-szakértő A Narnia-kód című kötete is, amely igyekszik fényt deríteni a regénysorozatban található szimbólumok rendszerére, a „titkos kódra”, amely közel fél évszázadig tartotta izgalomban a Narnia-olvasókat, és amely a Narnia krónikáinak és C. S. Lewis irodalmi munkásságának is teljesen új oldalát mutatja be.

A Narnia krónikái eddig közel 50 nyelven, több mint 100 millió példányban jelent meg, így máig a világ legolvasottabb fantasy művei közé tartozik. Három kötetből nagy sikerű mozifilm is készült a Walt Disney Pictures és a Walden Media közreműködésével, 2018-ban pedig a Netflix vásárolta meg a regény felhasználási jogait, így a közeljövőben várhatóan tv-sorozat és film is készül a történetből. A Narnia krónikáit olyan ismert személyek is olvassák és ajánlják ma világszerte, mint például Ed Sheeran háromszoros Grammy-díjas angol énekes, dalszövegíró.

A Nemzetközi Könyvfesztiválon a kötethez kapcsolódóan április 28-án, vasárnap 15 órától a Gyermek(b)irodalomban családok, Narnia-rajongók számára Kalandozások a ruhásszekrényen túli birodalomban címmel Bartha Álmos nemzetközi kvízmester vezetésével tartanak izgalmas vetélkedőt.

A Harmat Kiadóról

A több mint 25 éve alapított, elsősorban családi, párkapcsolati és gyermeknevelési könyveiről ismert, de a gyermekirodalomtól az egyetemi tankönyvekig széles skálát felölelő, keresztény szellemiségű Harmat Kiadó célja, hogy magas színvonalú, közérthető irodalommal segítse az érdeklődőket a hitbeli és életvezetési kérdésekben, valamint a természet- és a társadalomtudományok terén, továbbá számtalan fontos témában társadalmi párbeszédet kezdeményezzen és elősegítse megoldásukat. A Harmat Kiadói Alapítvány a társadalmi felelősségvállalás jegyében több olyan terület mellett kötelezte el magát – eszközöket és segítséget is nyújtva –, amelyek minőségi, pozitív változást érhetnek el a családok, fiatalok, gyermekek, közösségek életében. Így a kiadó többek között párbeszédet szervezett az iskolai kortárs bántalmazás vagy az öngyilkosságok megelőzésének témakörében, de a kezdetektől aktív szerepet vállal a Házasság Hete Mozgalomban is, amelynek immár több mint tíz éve egyik szervezője, illetve országos koordinátora.

A kiadónak eddig több mint 500 kötete jelent meg közel hárommillió példányban. A legnépszerűbbek közé tartozik Gary Chapman több százezer példányban kiadott Az 5 szeretetnyelv könyvsorozata, Henry Cloud Gyerekhatárok, illetve Kamaszhatárok című kötete. A kiadó nevéhez fűződik C. S. Lewis Narnia krónikáinak kiadása és a világ egyik legnépszerűbb Magyarázatos Bibliájának (NIV Student Bible) magyarországi megjelentetése is. A Harmat adja ki immár tíz éve az elsősorban családi és párkapcsolati, gyermeknevelési kérdésekkel foglalkozó Family magazint is.

www.harmat.hu

www.narnia.hu


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!