Szép örökséget hagyott

Beharka Pál testvér elköszönt Újpestről

5748

Rövidebb volt a prédikáció 2019. január 27-én délelőtt az újpesti imaházban, mert azt követően egy olyan nem mindennapi eseményre került sor, amely sokak szívét megdobogtatta. Beharka testvérék ugyanis arról döntöttek, hogy beköltöznek a kiskőrösi szeretetházba.

Hatvanhét esztendő emlékét kell most hátrahagyni, hiszen Pali bácsi 1952-ben fogadta el az újpestiek meghívását, hogy legyen a gyülekezet zenei irányítója, vezesse az énekkart, szólaltassa meg művészi módon az orgonát. Generációk tanúi annak, hogy ezt az igényt Pali bácsi sokszorosan beváltotta. Újpestet a baptisták zenei központjává emelte. Igényes énekkari munka, művei nyomán is megszólaló zenekar, egyre bővülő orgona, a fiatalok előrehaladását szolgáló egyházzenei tanfolyamok, új zenei kiadványok, köztük a legutóbb megjelent Baptista gyülekezeti énekeskönyv fémjelzik fáradhatatlan, elkötelezett munkáját. Ahogyan a baptista gyülekezeti éneklésről gondolkodik, azt mottóként felírt mondata őrzi énekeskönyvünk első lapjain: „A gyülekezeti énekeskönyv baptista közösségünk olyan szimbóluma, amely maradandóan foglalja össze szellemi tőkénket.”

Fotó: Asztalos Krisztina

Miközben Mészáros Kornél lelkipásztorunk bejelentette a megmásíthatatlan tényt, hogy Beharka testvérék Kiskőrösre költöznek, a kivetítőn sorra jelentek meg a képek Pali bácsiról, amint a különböző eseményeken látható. Szó esett róla mint a teológia himnológiatanáráról, a kaliforniai baptista egyetemen szerzett doktori címéről (a kivetített képen feleségével, Monikával állt doktori kalapban), és a legutóbbi Udvarnoki András-díjról, amit a teológiai akadémia jubileumán kapott. Eközben a mikrofonhoz szólította őt a lelkipásztor. Pali bácsi, aki 23 éves korában fiatalosan lépett az énekkar dobogójára, most botjával megfontoltan lépkedett az úrasztala felé.

Fotó: Asztalos Krisztina

Bizonyságtételében megemlékezett édesanyjáról és édesapjáról is mint megannyi jónak az eredőiről, amelyek meghatározták egész életét. Beszélt Isten segítségéről, amelyet születése pillanatában, a háborús években és egész élete folyamán megtapasztalt. Köszönetét fejezte ki azért, hogy a szolgálatban eltöltött évek alatt élvezte az újpesti gyülekezet szeretetét. Hálás, hogy Isten megáldotta azt a munkát, amelyet végzett, hogy elfogadhatta Istentől, amit kapott, és másoknak is továbbadhatta értékeit. Munkaterületére gondolva kifejezte, hogy ajándék számára Tóka Ágoston mint méltó utód az orgonánál, és Kovács István testvér az énekkar élén.

Fotó: Asztalos Krisztina

A gyülekezet nevében Frittmann Zsombor gyülekezetvezető mondott köszönetet, felidézve sok személyes eseményt is. A gyülekezet szeretetét ajándékcsomaggal és virággal fejezte ki.

Fotó: Asztalos Krisztina

Tóka Ágoston orgonista művészutód kifejezte köszönetét a szellemi és szakmai támogatásért. Pali bácsi kottáinak nagy részét ő örökölhette. Beszédében olyan fogalmakról hallottunk, mint minőségi idő, identitás, jó példa, családszeretet, sok imádság. Meggyőződéssel mondta, hogy a gyülekezetben folytatni kell Pali bácsi munkáját!

Fotó: Asztalos Krisztina

Kovács István testvér az énekkar nevében szólt, majd a kórus „Az Úr áldjon meg téged!” címmel az ároni áldást énekelte John Ruttertől, ezzel mondva áldást és köszönve el szeretett mesterétől. Régen hangzott már Újpesten a világszerte énekelt baptista búcsúének: „Isten áldjon, míg viszontlátunk!”, amit a gyülekezettel énekeltünk.

Az istentisztelet végén sokan álltak sorban, hogy kézfogással, testvéri öleléssel köszönjenek el a 90. évében járó idős szolgától, szívükbe zárva mindnyájunk Pali bácsiját.

Fotó: Asztalos Krisztina

Beharka testvérék távozásával az újpestiek életében egy korszak zárult le. Erről tanúskodtak a sokak szemében megcsillanó könnycseppek is. Kovács István karnagy testvér már a nap végén mondta az énekeseknek:

„Szép örökséget hagyott ránk Pali bácsi. Becsüljük meg, folytassuk hűségesen végezve zenei szolgálatunkat!”

A szerző és Pali bácsi

Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!