Ökumenikus lelkészi és munkatársi konferencia Révfülöpön

1690

         „Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa!” (Mt 4,17) – ezzel az igei mottóval szervezte meg idén a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Missziói Bizottsága június utolsó hetében az ökumenikus lelkészi és munkatársi konferenciát Révfülöpön az Ordass Lajos Oktatási Központban. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is hat felekezetből (református, evangélikus, metodista, pünkösdi, ortodox és baptista) mintegy 50 lelkipásztor és lelkészi munkatárs vett részt az ötnapos találkozón.

          Minden nap imaközösséggel kezdődött, amelyet az egyes felekezetek lelkészei (Szeverényi János evangélikus, Pintér Imre pünkösdi, Gyurkó József metodista és Nemeshegyi Zoltán baptista lelkipásztor) vezettek. A bőséges reggeli elfogyasztása után a Szentlélek által roskadásig megterített lelki asztalhoz járulhattunk délelőttönként. Az igetanulmányok során egy-egy zsoltár került elénk részletesebben. Kedden Vető István cinkotai evangélikus lelkész a 90. zsoltár, szerdán Czövek Tamás, a Pünkösdi Teológiai Főiskola docense a 82. zsoltár, csütörtökön Csernák István nyugalmazott metodista szuperintendens a 42. zsoltár, pénteken pedig Lőrik Levente gödöllői baptista lelkipásztor a 80. zsoltár rejtelmeibe avatta be a hallgatóságot.

         A délelőtti előadások izgalmas, aktuális témákat boncolgattak, amiket a fórumbeszélgetéseken, illetve a csoportfoglalkozások alkalmával, de még az étkezéseknél létrejövő asztalközösségekben is továbbgondolhattunk. Az első előadást dr. Gonda László református lelkésztől, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docensétől hallottuk „A misszió és az Egyházak Világtanácsa” címmel. Szerdán Uzonyi Barnabás péceli baptista lelkipásztor a muszlimok közötti ébredésről beszélt, majd Jordánia és az ott élő keresztények helyzetét ismertette Imad Maayah testvér, a Jordániai Evangéliumi Aliansz elnöke, aki e napokban éppen Magyarországon járt és látogatást tett Révfülöpön is. A hét utolsó előadásában Szentirmai Róbert ortodox parókus mutatta be saját felekezetét, majd Demkó Balázs egri görögkatolikus pap a szórványban élő hívők gyülekezetépítésével kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel a bibliai „nagy vacsora” példázatát alapul véve.

          Esténként Dani Eszter lelkipásztor, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának missziói irodavezetője hirdette Isten igéjét mélyenszántó lelkigondozói tapasztalataival fűszerezve. A konferenciát – a korábbi évekhez hasonlóan – közös úrvacsorai istentisztelet zárta. Az igét Szeverényi János hirdette.

          A tartalmas program közepette jutott idő élvezni a Balaton közelségét is. A nyári hőség ellenére az arra vállalkozók egy fakultatív kirándulás keretében meglátogattak egy ortodox szerzetest, aki remeteként él  a Szent György-hegyen.

          Ezúton is szeretném megköszönni minden résztvevő nevében a szervezők áldozatos munkáját, amelynek gyümölcseként egy lélekemelő, gazdag lelki tartalommal megtöltött, színvonalas konferenciában lehetett részünk. Köszönjük az Ordass Lajos Oktatási Központ vezetőjének és minden egyes dolgozójának is lelkiismeretes szolgálatát, amellyel biztosították a konferencia lebonyolításának kellemes körülményeit.

         Mindenek felett mennyei Atyánkat illeti a hála és a köszönet a 2019. évi konferencia létrejöttéért; az előadók és szolgálattevők felkészítéséért; a forró nyári napokért, amikor igazán jólesett a testi-lelki felüdülés; a szeretetteljes, „jótestvéri” közösségért; a régi és új testvéri kapcsolatokért!


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!