Kispestiek pünkösdi kirándulása Pannonhalmára

2016
Kispestiek a pannonhalmi apátság épülete előtt

Pünkösd hétfőjén, 2019. május 10-én a Kispesti Baptista Gyülekezet tagjai a hozzájuk csatlakozott érdeklődőkkel több mint ötvenen utaztak Pannonhalmára gyülekezeti kirándulásra.

Mint azt sokan tudják, Pannonhalma fontos szerepet töltött be a Kárpát-medence népeinek kereszténnyé válásában. Már a római korban jelentős missziós központ volt. Itt született Szent Márton püspök Kr. u. 316-ban, aki Savariában (Szombathely) végzett eredményes munkája után a gallok/frankok misszionáriusa lett.

Árpád honfoglaló vezérünk is megfordult ezen a tájon, és innen indult Pannónia meghódítására. Géza fejedelem kegytemplomot is építtetett itt Szent Márton tiszteletére.

Első keresztény királyunk, Szent István tette le a mai bazilika alapjait, melynek altemplomában ma is ott található az a márványtrónus, ahol a hagyomány szerint első keresztény királyunk is elmélkedett a szent isteni tudományok felett. Trónörökös fiát, Imre herceget is itt taníttatta az általa hazánkba hívott bencés szerzetesek által. Egyes vélemények szerint itt íratta le királyi trónja későbbi örökösének szánt „intelmeit” is.

Gyülekezetünk pünkösdi kirándulását és istentiszteletét sem lehetett volna alkalmasabb helyen megtartani máshol, mint itt, a magyar keresztény történelem ezeréves fellegvárában. Jó volt az autóbuszon oda és vissza a pünkösdi igék üzenetén elmélkedni, sokat énekelni és imádkozni.

Emlékezetes marad az apátságban, a bazilikában, a messze híres könyvtárban való barangolás, új ismeretekhez jutás. Nagyszerű volt gyermekekkel és fiatalokkal együtt játszani, valamint a felnőttekkel kiegészülve a környéket felfedezni és kirándulni. Isten adja áldását gyülekezetünk minden tagjára! Soli Deo gloria!


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!