Jézus élete vs. Brian élete

5024

Hogyan politizált, hogyan törekedett a társadalom megváltoztatására Jézus, és hogyan Brian tanítványai? A Jézus élete és a Brian élete filmek egyaránt 1979-ben kerültek bemutatásra. Talán ez az egybeesés – és az, hogy Jézus Krisztus mindkettőben az evangéliumok hitelességével kerül bemutatásra – elegendő ahhoz, hogy a két film segítségével különböztessük meg a keresztény társadalmi aktivizmus két teljesen ellentétes megközelítését.

A keresztények számára társadalmi és politikai kérdésekben elsődleges iránymutató maga a Mester, Jézus Krisztus ezzel kapcsolatos tanítása és példamutatása. Jézus éles különbséget tett a földi és a mennyei hatalom országa között. Alapvetően Isten országát propagálta és terjesztette. Társadalomváltoztató alaptétele kikövetkeztethető abból, ahogy tanított. Jézus a társadalom ideális működését az emberek belső változására alapozta. Ezért tanításaival és állításaival elsődlegesen nem a mindenkori társadalmi vezetőket keresi, nem társadalmi formák és szabályozások megváltoztatásáért küzd, hanem az emberi belső megújulására nyitott embereknek mutatja meg a változás útját. Jézus programja természetesen egy új ország képe és működése, amelyben úttörőként mutatja be Isten országa valóságát, és követőket, tanítványokat keres, gyűjt.

Brian követői, „tanítványai” – Briannel ellentétben – pedig éppen nem az emberek belső változásától várják a társadalmi átalakulást, hanem a nyílt és tevékeny politikai és társadalmi aktivitástól, akcióktól. Természetes, hogy ők nem Jézus követői, sőt nem tartják sokra Jézust. Ők nem Isten országában hisznek, nem azért küzdenek, hanem egy általuk elképzelt ideális társadalomért. Természetes, hogy ennek a küzdelemnek rengeteg az agressziója és az áldozata is, a gyümölcse pedig kétséges, ámbár mulatságos.

Míg Jézus Krisztus halála-feltámadása óta hatalmas és megszámlálhatatlan társadalmi változást generált pusztán azáltal, hogy Isten országát tanította és élte, addig Brian tanítványai csak szenvedést és pusztulást hoztak, és a filmet sem élik túl.

A kereszténységnek mindig döntenie kell, hogy a változásokért való küzdelemben Jézus útját követi, mert hisz benne, vagy puszta jó szándékból fakadó változásokért küzd a társadalomban a rosszal szemben.

A mindenkori gondolkodásmód és viselkedés egyértelműen megmutatja, hogy valaki Jézus életét vagy Brian életét követi. Jézus követése eredményes és gyümölcsöző lesz, Briané komikus és összetört.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!