November 16-án, szombaton a Benczúr Palota dísztermének klasszikus falai között került sor az idei baptista művészeti díjak átadására.

Az immáron negyedik alkalommal megrendezett díjátadó ünnepségen Papp János egyházelnök köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően Háló Gyula kommunikációs vezető ismertette a díjazás céljait, amelyek a közösségünk művészeinek elismerése és további tevékenységük inspirálása egyházunk vezetősége által.

A díjazottak, dr. Almási Kornél és Mohai Zsófia méltatásait Murányi-Kovács Anita kulturális munkatárs olvasta fel, aki egyben az ünnepség társházigazdája is volt Háló Gyula mellett. A díjakat Papp János egyházelnök és Durkó István missziói igazgató adták át.

Az ünnepi perceket kulturális – művészeti – missziós gála követte

Benedek Zalán színész, író, rendező Pilinszky-versekkel, Tóth-Ilkó Zsuzsanna zenetanár, színész musicaldallal örvendeztette meg a közönséget.

Durkó István „Miért van szüksége a missziónak, evangelizációnak a művészetre” címmel tartott rövid előadást, amelyben hangsúlyozta, hogy egyházunk fontosnak tartja művészeinek támogatását, és nagyra becsüli a baptista közösség művészeti értékeit.

Fejérvári Zsolt nagybőgőművész csodás a cappella játékában Bach zenéjét ajándékozta, majd Mikes Balázs grafikus, teológus művészettörténeti munkásságáról beszélt.

A művészet és misszió kapcsolatáról szólt az az interjú, amelyet Illési Erika hegedűművésszel és Mikes Balázs teológussal Rédl Ádám, a Baptista Rádió főszerkesztője vezetett.

Az ifjú zongoraművész, Demeter Áron Csajkovszkij–Pletnev Diótörő című koncertszvitjéből remekelt, őt a díjazottak, dr. Almási Kornél és Mohai Zsófia követték bizonyságtételeikkel a művészet és az istenkapcsolat vonatkozásában.

Az ünnepség végén D. Nagy Imre orvos, író minden jelenlévőt megajándékozott Vendégségben című kötetének egy-egy példányával.

A program a Vadászteremben megrendezett fogadással zárult, ahol a meghívott vendégek gratulálhattak a díjazottaknak, illetve alkalmuk volt az ismerkedésre, baráti kapcsolataik elmélyítésére.

Dr. Almási Kornél Zsolt

Zeneszerző, karmester, előadóművész, tanszékvezető egyetemi docens, a BTA általános rektorhelyettese.

1990-ben, 14 évesen felvételt nyert a Debreceni Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneelmélet szakára. Főiskolai és egyetemi diplomáit a Baptista Teológiai Akadémián teológus-egyházzenész szakon 1999-ben, és a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen középiskolai énektanár, zeneelmélet-tanár, karvezető szakokon 2001-ben szerezte. Emellett jazz basszusgitár előadóművészi diplomával is rendelkezik 1998 óta.

A Sorbonne University-n és a Liberty University-n folytatott doktori tanulmányainak eredményeként 2012-ben szerzett PhD in music fokozatot summa cum laude minősítéssel.

Kimagasló oktatói tevékenységének eredményeként 2015 óta a BTA rektorhelyettese.

Közegyházi munkásságát tekintve 2012-től a Magyarországi Baptista Egyház Zeneügyi Bizottságának elnöke és Misszióbizottságának tagja.

2006-tól a Joy Gospel Music együttes művészeti vezetője.

2010-től a BlesSing együttes művészeti vezetője.

2014-től a Baptista Teológiai Akadémia kórusának karnagya.

2016-tól a BTA Szimfonikusok karmestere, művészeti vezetője.

Zeneművészeti szakpublikációi között szerepelnek többek között a 2002-ben megjelent Szolfézs példatár II. kötetében zongorakíséretei, a 2003-as kiadású Baptista gyülekezeti énekeskönyvben harmonizációi, a 2009-es Nemzedékek antológiában pedig önálló kompozíciói jelentek meg.

Nagyszámú keresztény vonatkozású rögzített kiadványa (CD, DVD) jelent meg az elmúlt 25 évben, közöttük olyan szerzői kiadások, mint a Legszebb csoda (1997), és a Biztos a cél (2008), valamint kompozíciói és hangszerelései például a Continental Singers 25 (2010) vagy az Ez az a nap! (2013 és 2015) albumokon.

Előadóművészi pályafutása során egyaránt megmutatkozik hangszeres előadóként, karmesterként, zeneszerzőként, zenei rendezőként, zenei igazgatóként és hangszerelőként. Jelentős előadó-művészeti munkái közé tartozik a Joy Gospel Music lemezbemutató koncertje 2009-ben, a Continental Singers 25 éves jubileumi koncertje a Műpá-ban 2010-ben, a Billy Graham Társaság által szervezett Reménység fesztivál 1000 fős összevont kórusának és szimfonikus zenekarának művészeti vezetése 2012-ben, a BTA Szimfonikusok első koncertje az intézmény 110 éves jubileuma alkalmából a Pesti Vigadóban 2016-ban, a Magyar Baptisták Világtalálkozója összevont kórusának dirigálása és a konferencia himnuszának zeneszerzése 2017-ben, az Ez az a nap! keresztény zenei fesztivál 1000 fős kórusa, valamint a Joy Gospel Music együttes zenei igazgatása 2019-ben.

Művészeti pályafutásának szerves részét képezik felsőoktatási intézményekben vagy egyházunkban, illetve a társegyházakban tartott előadásai, mesterkurzusai.

1990-ben merítkezett be a Hajdúböszörményi Baptista Gyülekezetben. Jelenleg az Aszódi Baptista Gyülekezet tagja.

Dr. Almási Kornél Zsoltnak kimagasló zeneművészeti munkássága és eredményei elismeréséül a Magyarországi Baptista Egyház vezetősége a 2019 Baptista Művésze díjat adományozta. A díjat Papp János egyházelnök adta át.

Mohai Zsófia

Zeneiskolai tanulmányait 7 évesen kezdte Villányiné Schiffer Lídiánál a Kontrasztok Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjaként.

Kezdetben furulyázott, majd 2007 őszén kezdett oboán tanulni, és már abban a tanévben 1. díjat kapott a Kaposváron megrendezett Dél-Dunántúli Regionális Fafúvós Versenyen.

2008 óta Kothencz Melinda volt az oboatanára.

10 éves kora óta sorra kapja a rangos elismeréseket megyei, regionális, országos és nemzetközi szinten is.

2012-ben a Pécsi Rotary Club támogatói díját nyerte el.

2012. június 21-én, 14 évesen a legfiatalabb szólistaként lépett fel a Pannon Filharmonikus Zenekar „Mesterek és tanítványaik” című koncertjén Pécsett a Kodály Központban.

2012 és 2016 között a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola oboa szakos tanulója volt.

2014 decemberében a Baptista Szimfonikusok adventi hangversenyén lépett színpadra szólistaként dr. Almási Kornél vezényletével a Kodály Központban.

2015. március 10-én Rotary Díjat kapott.

2015 novemberében, 17 évesen Junior Prima díjat vehetett át a Művészetek Palotájában.

2016 októbere óta a Hochschule für Musik Detmold oboa szakos hallgatója.

2016 novemberében a Kodály Központban lépett fel a Pannon Filharmonikusok élén szólistaként Farkas Róbert vezényletével a Pécsi Rotary Club által rendezett jótékonysági hangversenyen.

2018 októbere óta a Deutschlandstipendium ösztöndíjasa.

2019 októbere óta a Christliche Musikschule Bielefeld bielefeldi keresztény zeneiskola oboatanáraként tanít.

BA-diplomakoncertje 2020 májusában lesz.

2018 decemberében merítkezett be, a Pécsi Baptista Gyülekezet tagja.

Mohai Zsófiának kimagasló zeneművészeti tanulmányai és eredményei elismeréséül a Magyarországi Baptista Egyház vezetősége a 2019 Fiatal Baptista Művésze díjat adományozta. A díjat Durkó István missziói igazgató adta át.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!