Salamander címmel tartott konferenciát 2019. április 11-én, csütörtökön a Mika Sándor Egyesület a budapesti Egyetemi Könyvtár dísztermében. A konferencián előadó kutatók saját témájuk prezentálásán keresztül a történeti tudományok társadalmi céljára igyekeztek rámutatni.

László Gábor történész, levéltáros a Rákoscsabai Baptista Gyülekezet körében a közelmúltban készített mintegy kilencven mélyinterjú elemzésének eredményeit és tanulságait mutatta be „Rég volt már az, testvér!” – Mérési jegyzőkönyvkísérlet egy egyházi közösség történetírásának hasznáról című előadásában. Az előadás központi gondolata az volt, hogy a ma alkotó történészeknek is válaszolniuk kell a hivatásuk létjogosultságát, szükségességét firtató kérdésekre. A válaszadást két szempont szerint közelítette meg: az egyik a morális hasznosság, amely a történész értékteremtő erejét méri, másik pedig a közösségi szempontú hasznosság, az eredményesség fokmérője. A nehezen számszerűsíthető szempontok kimutatására a hálózatkutatásban talált választ, amely szerint az eredményesség a releváns hálózatok válaszreakciójában mérhető. Ennek fényében előadását azzal a megállapítással zárta, hogy a mindenkori kutatóknak felelősségük a saját kutatásuk hasznossá tétele többek közt az interdiszciplinaritás, az elérhetőség, ismeretterjesztés vagy éppen a tudományt népszerűsítő, a tudósokat és a szélesebb társadalmat egy platformra hozó nagyobb közösségekbe való szerveződés által.

A teljes cikk az alábbi linken olvasható:

A történeti kutatás társadalmi célja és haszna – Ujkor.hu

Salamander címmel tartott konferenciát 2019. április 11-én, csütörtökön a Mika Sándor Egyesület a budapesti Egyetemi Könyvtár dísztermében. A konferencián előadó kutatók saját témájuk prezentálásán keresztül a történeti tudományok társadalmi céljára igyekeztek rámutatni. A Salamander-konferencia a 2019. tavaszán zajló „Mika Sándor 160″ emlékszemeszter része volt, amelyet az egyesület a névadó születésének 160.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!