A hónap igéje

Aki bölcsekkel jár, bölccsé lesz.

Példabeszédek könyve 13,20

A hónap gondolata

Gyermekeink két meghatározó szervezeti közösségben élnek: a gyülekezetben és az iskolában. Mindkettőt igen fontosnak tartjuk fejlődésük szempontjából.

A gyülekezetben megtanulják a Jézus Krisztussal való kapcsolat, a benne való hit értelmét és fontosságát. Megtanulják a hívő közösség rendkívüliségét, amely folyamatosan az isteni elfogadottság, a szeretet és a szabadság légkörébe, valóságába vonja a gyerekeket és fiatalokat. A gyülekezet egy olyan közösséggel ajándékozza meg őket, amelyben életkort, nemiséget, tanultságot, anyagi helyzetet, társadalmi pozíciót meghaladva élheti át mindenki, hogy egyek Krisztusban. Nincs még egy ilyen közösség a társadalomban, ahol egyénileg ennyire összetett csoport mégis közösséget és egységet alkot. Egy életre meghatározó élmény éri így a gyermekeket és fiatalokat a hívő közösségben. Ha értik és élik ezt a szülők, akkor biztos, hogy a gyermekek lelkébe mindez beszívódik, és megérinti őket a Szentlélek.

Az iskolában ezzel párhuzamosan megtanulják, hogyan működjenek együtt társaikkal és tanítóikkal egy olyan közösségben, ahol nincs meg az egység alapja, hanem azt legtöbbször emberi eszközökkel szükséges megteremteni. És egy ilyen közösségben kell megtanulniuk az ismeretszerzést, a kompetenciafejlesztést minden akadály ellenére. Ma az iskola felbecsülhetetlenül többet ad gyermekeinknek, mint hogy azt mi magunk tudnánk biztosítani tanítóik és tanáraik nélkül. Amely szülő tudja ezt, abban a családban kiemelt értéket képviselnek a pedagógusok, amit sűrűn elismer és meghálál nekik a szülő.

Gyermekeinknek, fiataljainknak mind a gyülekezetben, mind az iskolában vannak barátaik. Az okos hívő szülő kapcsolatot teremt a két baráti kör között, hogy a gyermek mindennapjaiban a két világ összetartozzon. Szervez olyan pikniket, kirándulást vagy csak egyszerűen egy otthoni játékot, ahol a két baráti kör együtt lehet. Áldottak azok a szülők, akik megteremtik gyermekeiknek mindezt.

De nem csupán a szülők, hanem minden gyülekezet feladata is, hogy a hívő közösség és a lakóhelyükön levő iskola minél több ponton egymásnak hasznára, segítségére, szolgálatára legyen. Baptista közösségünkhöz eleve sok iskola tartozik. Ezeken a településeken persze sokkal könnyebb dolga van a gyülekezetnek, hogy az év során számos alkalommal együtt lehessenek, hogy ki-ki azzal szolgáljon a másiknak, amije van. A gyülekezet Krisztus-hitével, az iskola pedig pedagógiai ismereteivel. Áldott az a gyülekezet, amelyik megépíti mindennek az útját.

A hónap gyakorlata

Tervezzük meg, hogy szeptemberben mivel építhetjük vagy építhetjük tovább a gyülekezet és az iskola közötti kölcsönös kapcsolatot! Legyen minden vasárnapi istentiszteleten imádkozás iskolánkért, a pedagógusokért, a tanulókért és a kölcsönös együttműködésért!

A hónap imája

Úr Jézus Krisztus! Te vagy igazi tanítónk! Taníts arra minket, hogy gyermekeinknek gyümölcsözően segítsük gyülekezeti és iskolai barátaik kapcsolódását! Taníts minket arra is, hogy gyülekezetünk és iskolánk emberileg és lelkileg eredményes kapcsolatot építsen és ápoljon! Ámen.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!