A hónap igéje

Azon a napon – így szól a Seregek Ura – meghívja majd egyik ember a másikat a szőlőjébe és a fügefája alá.

Zak 3,10

A hónap gondolata

Jézus korában ha nagy öröm érte a családot, akkor összehívták barátaikat és szomszédaikat, hogy együtt örüljenek. Akkor is, ha egy eltévedt bárányukat találták meg, vagy egy elgurult drachmát, vagy akár a rég elveszettnek hitt fiú hazatért. Keresztelő János születésekor is a rokonokon kívül a szomszédok is átmentek Erzsébet és Zakariás otthonába, hogy együtt örüljenek. Persze ha nagy bánat érte a háznépet, akkor se hagyták magukra őket a barátok és a szomszédok. Jézus maga is azonos kapcsolatként említi a kettőt. De így volt ez még gyerek- és fiatalkoromban is. És talán vannak falvak vagy akár városok, de lehet, hogy néhány bérházban is még tartják ezt a szokást.

A barátok nem mindig laknak egymás mellett, de biztos, hogy nem túl messze egymástól, különben hogy járnának össze rendszeresen, hogyan lennének ott egymás életének kisebb-nagyobb pillanataiban? És ha nem is a szomszédok a legjobb barátaink, de majdnem azok, hiszen hogyan lennénk segítőn, együttérzőn, odafigyelőn, kedvesen velük együtt anélkül?

A mai kultúrában az élet olykor távol sodorja egymástól a barátokat távoli tanulmányok, messzire házasodás, külföldi munkavállalás miatt. Emiatt sokszor új barátokat kell találnunk, nem elfeledkezve a régiekről sem. De a közelben is kellenek barátok. Az okos ember mindent megtesz, hogy ne éljen öregkorában sem közelben levő barátok nélkül. De a szomszédok mindig közel vannak. Ezért mondta bölcsen már a Példabeszédek mondása is: „Többet ér a közeli szomszéd a távoli testvérnél.” (27,10) Mondják némelyek, hogy nem lehet a szomszédokkal kijönni. Talán érdemes ilyenkor elgondolkodni a régi magyarok megállapításán is: „Jó szomszédnak jó a szomszédja is.”

Amikor majd jó barátok és jó szomszédok tudunk lenni, akkor beigazolódik Zakariás jóslata: akkor otthonunkba és kertünkbe sokszor meghívjuk barátainkat és szomszédainkat pusztán azért, mert akarunk velük együtt lenni, és ezért jó velük együtt lenni.

A hónap gyakorlata

Írjátok be a családi naptárba, hogy augusztusban melyek azok az esték, napok, amikor elhívjátok majd barátaitokat és szomszédaitokat, hogy megosszátok velük történeteiteket, szíveteket.

A hónap imája

Megváltó Jézusom, köszönöm a barátaimat, hogy mellettem állnak és mellettük állhatok, hogy oly sok éven keresztül megőriztél bennünket egymásnak. Köszönöm a szomszédaimat, hogy itt vannak és vigyázunk egymásra, hogy számíthatunk örömben és nehézségben egymásra.

Add, hogy jó barát és jó szomszéd legyek mindig, hogy megoszthassam velük mindazt, amit tőled kaptam anyagiakat és lelkieket egyaránt. Ámen.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Rendelkezzünk a baptisták javára!

Kérjük, rendelkezzen adója 1%-áról a Magyarországi Baptista Egyház javára! Köszönjük támogatását! Technikai szám: 0286