A házasság hete vasárnap kezdődik

„Randevú egy életen át”

3329
Fotó: Family magazin / VivienNaomi Photography.

Egy tartalmas sajtótájékoztató nyitotta meg február 7-én a Benczúr Házban a házasság hete országos programsorozatot. A központi programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. Ebben az évben dr. Gorove László mentőorvos és felesége, Gorove Kriszta tanár a rendezvénysorozat arcai.

Fotó: Antal Saci

Novotny Zoltán riporter, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke, a sajtótájékoztató moderátora köszöntése után a következő kérdéssel kezdte: Miért fontos egy hétre középpontba állítani a házasságot? Erre a kérdésre adtak választ az asztalnál ülők.

Fotó: Antal Saci

Herjeczki Kornél, a Házasság Hete Mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója hangsúlyozta, hogy roppant fontos a házasságról mint jó állapotról beszélni. Hiszen az elmúlt tíz évben másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma hazánkban. Idén új lehetőséggel bővült a szolgálatok sora: a Házasság Start online Facebook- és offline tréninggel.

Fotó: Antal Saci

Dr. Pethesné Dávid Beáta, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kara Mentálhigiéné Intézetének igazgatója, Polányi-díjas kutató felhívta arra a figyelmet, hogy a jelenlegi házaspárok sokkal több időt élnek együtt, mint az egy-két generációval ezelőtti párok.

Fotó: Antal Saci

Székely János szombathelyi megyés püspök a szülei házasságát mint követendő példát mutatta fel. Megerősítette, hogy az ember Isten szeretetéből született, és szeretetre született ő is. Mégpedig azért, hogy mi is szeressünk és szeretetből önmagunkat adjuk oda valakinek, hogy így éljünk házasságban. Minden jó házasság az egység csodáját teremti újra.

Fotó: Antal Saci

Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke arra utalt, hogy nem mi szerezzük a házasságot, hanem Isten szerzi nekünk. Ez Isten különleges ajándéka az ember számára.

Fotó: Antal Saci

Gorove László és felesége, Kriszta hosszú ideje vezeti a magyarországi Családok Jézusban közösséget, ahol sok-sok jegyes- és házaspár erősödött meg a hit által. Az ő szlogenjük, amit tízéves házasságuk óta gyakorolnak: „Randevú egy életen át.” „A házasságunk frissességének egyik kulcsa, hogy találkozunk hetente egyszer egymással valahol” – árulta el a titkukat Kriszta.

A rendezvény végén a baptista fiatalok és házaspárok számára a következőt üzenetet fogalmazták meg a házasság hete arcai, Gorove László és Kriszta.

Fotó: Antal Saci

Gorove Kriszta: Igazából a fiataloknak azt tudom csak üzenni, hogy merjenek bátrak lenni, merjenek a kapcsolatokban kiteljesedni, merjenek küzdeni egy kapcsolatért, merjenek újrakezdeni, újabb és újabb dolgokat kipróbálni, mert van gyógyulás, van megoldás. Nincsen olyan ember, aki 100%-ig megfelel az igényüknek, olyan férjet vagy feleséget biztos nem találnak. Muszáj valami kompromisszumot kötni, de egy biztos, ha mind a ketten dolgoznak a házasságon, akkor lehetnek boldogok.

Dr. Gorove László: Folytatva azt, amit Kriszta a fiataloknak ajánlott, nagyon fontos a házasságban, hogy azok a romantikus pillanatok, amelyek az udvarlás idején teljesen természetesek, a házasságban is megmaradjanak. Ne hagyjuk ezeket ellaposodni, ehelyett mindig-mindig, újra és újra kell kezdeni: randevú egy életen át. Hiszen amit János püspök úr mondott: a legtöbb, amit adhatunk a gyerekeinknek, az, hogy nagyon-nagyon szeretjük egymást úgy, hogy ezt lássák is és észre lehessen venni.

 


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!