Gyökerek és gyümölcsök

579

Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. 

(Zsidókhoz írt levél 13,8)

135 éve indult a pécsi baptista misszió, és 130 éve alakult az első baptista gyülekezet Pécsett.      

Vojka János (1824–1896) pécs-rácvárosi asztalos fiatalember és egy külföldön megismert barátja 1846 májusában érkezett haza megtért baptista hívőként Hamburg városából, ahol az 1842. évi nagy tűzvészt követően dolgozott az újjáépítésben. Családja kitagadta, el kellett hagynia otthonát, így a baptista misszió ekkor még nem gyökerezett meg Baranya székhelyén.

Az 1847-ben Pécsett született Eilinsfeld Emília Pesten ment férjhez Thalhammer Károly vendéglőshöz. Húgai is követték őt Pestre, ott mindhárman kapcsolatba kerültek a baptista gyülekezettel. Emília férje a „szektás” eltévelyedést nehezen viselte, válást kezdeményezett, melynek eredményeként a férje által kitagadott és nevét vesztett asszonyként egyéves kisfiával hazatért Pécsre édesanyja Anna u. 18. sz. lakóházába. Hamarosan követték húgai, akik szintén Budapesten tértek meg a Meyer Henrik által ott kezdeményezett baptista misszió gyümölcseként. A három megtért testvér Pécsre költözésével a baptista misszió 1884-ben városunkban is megindult.

Az első ismert pécsi bemerítésre 1889-ben került sor Ürögön a Steinhauser szőlő melletti patakban.

Öt évig tartó küzdelmes munka után, 1889. augusztus 29-én az éjszakai holdvilágnál csobbant meg a víz egy népes csoport bemerítkezése által.

A baranyai megyeszékhely területén hosszú ideig egy baptista gyülekezet létezett, majd a közigazgatási határ változásával a városhoz került a Pécs-Somogyi Baptista Gyülekezet is.

Az elmúlt tíz évben pedig a társadalmi változások, a megújult gondolkodás következtében kialakult folyamatok mentén a 130 éve alakult gyülekezetből másik két gyülekezet is kinőtt: a Szeretetvár és a Menedék baptista gyülekezetek.

A három közösség szeretné ezt az évet arra szánni, hogy bemutassa a város előtt, hogy nemcsak a gyökereink egyek, hanem céljaink is, de legfőképpen a gyülekezetek Gazdája: Jézus Krisztus, akiről szeretnénk tanúságot tenni, valamint a városnak szolgálni a „Jubileum 2019” programsorozattal.

A programsorozat 2019. május 2-án a polgármesteri hivatalban kezdődött egy sajtótájékoztatóval, amelyen dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere is részt vett.

Köszöntője után Macher Tivadar lelkipásztor és Győri Kornél gyülekezetvezető presbiter adott ismertetést a jubileumi év programjairól.

Május 7.  Férfikari koncert
Singing Men of Texas férfikari koncert az Expo Center Angster termében. 600 fő hallgathatja az énekeket és Michael Gott keresztény előadó Jézus Krisztusról szóló evangéliumát.

Május 25. Családi nap – Bokor u.
A három gyülekezet közös rendezvénye, melyre elhozzuk az egyházi mobil Bibliai Családi Parkot. Itt lesz lehetőség a gyermekeknek kipróbálni a játékokat, és egy tartalmas és élvezetes napot eltölteni. Érdekes, izgalmas és tanulságos programokat is kínálunk, figyelve a gyermekekre és a szülőkre is.

Október hónap – Jubileumi kiállítás a Tudásközpontban
A reformáció hónapjában, októberben lesz látható a kiállítás, mellyel visszaemlékezünk az első pécsi baptista gyülekezet elindulása óta eltelt 130 esztendőre. A kiállításhoz kapcsolódóan különböző érdekes programokat is kínálunk majd.

Október 19. – Szociális nap – Kossuth tér
Szeretnénk egy szociális nappal jelezni, hogy a baptista közösségek számára fontos a rászorulók felé végzett szolgálat. A Baptista Szeretetszolgálat és a BaptistaPont mellett a helyi közösségek saját környezetükben is keresik a segítés lehetőségét.

Október 20. Jubileumi hálaadónap – Bokor u.
Egy közös hálaadónap zárja majd a Jubileum 2019 sorozatot, kifejezve Isten iránti hálánkat, visszatekintve a 130 éves múltra, benne a jelenben kapott egész évi áldásokra.

(A programsorozat honlapja: baptistakpecsett.hu)