Üldözött keresztény testvéreink Kínában

2644

Kedves Olvasóm! Nem szeretnék „fotelteológus” lenni. Évente számos alkalommal utazom olyan országokba, ahol állami üldöztetést szenvednek el a keresztények. Iszlám országok ezek nagy többségben, de más is található közöttük. Nem állami pénzen megyek, hanem egyének adományaival és a magunk áldozatkészségével.

Hamarosan ismét Közép-Ázsiába utazom, hogy bátorítást és kézzelfogható segítséget vigyék a keresztényeknek. Ezért foglalkozom ezzel a témával, és csak az ezzel kapcsolatos kommenteket szeretném fogadni alább, nem egyéni, sokszor indulatoktól fűtött magyar, aktuál-pártpolitikai véleményeket minden más témakörben (bár az is fontos lehet, de nem ezen témát leuralva, elterelve erről a figyelmet).

Aki viszont ezen a területen kíván segíteni közelgő utam kapcsán, az keressen meg. A téma érzékenysége miatt csak privátban kommunikálhatunk.

Köszönöm szépen!

A kínai rendőrség kvótát bocsátott ki keresztyének letartóztatására

2018. december 18., Lindy Lowry Ázsia, Üldözési történetek

Kínában jelentések szerint fejvadászat indult a keresztények letartóztatására az egyház széles körű és egyre fokozódó megleckéztetésének részeként.

A Bitter Winter (Zord Tél), vallásszabadsági folyóirat hírül adta, hogy az északkelet-kínai nagyvárosban, Dalianban (6,6 milliós lakosságú) a rendőrkapitányságokat annak alapján értékelik, hogy hány keresztényt sikerült letartóztatniuk.

Az észak-koreai határ közelében lévő, Liaoning tartományi második legnagyobb városból, Dalianból származó rendőrtiszt elmondta a folyóiratnak, hogy kapitányságuk felhívást kapott a Nemzet Biztonsági Hivataltól, hogy a teljesítményértékelésük részeként meghatározták, hány keresztényt kell letartóztatniuk. A tiszt azt is közölte, hogy minden kapitányság a városban hasonló tervet kapott, mely segítségével egy százas skálán értékelik az adott rendőrállomást.

A főrendőrök az állásukat kockáztatják, amennyiben a kijelölt kvótákat nem teljesítik. A tiszt azt is elmondta, hogy bár ő maga nem akart keresztényeket letartóztatni, de fél a következményektől, ha nem tenné. A kvóták teljesítése közben a kapitányságok egymással kereskednek, amikor a keresztények neveit egyenként 70 dolláros áron vásárolják meg azoktól a kapitányságoktól, ahol már teljesítették a célkvótákat.

Széles körű leckéztetés

A Korai Eső Szövetsége Gyülekezet vezetői és tagjai Chengduban

Az új szemlélet, valamint a Korai Eső Szövetsége Gyülekezet (az ország egyik legnagyobb földalatti házi gyülekezete) elleni legújabb támadások konkrét példáit mutatják be, ahogy a kínai kormány széles körben leckézteti meg a kínai egyházat és keresztényeket.

Mivel a kommunista kormány új vallási szabályokat vezetett be ez év februárjában, a kormánytisztviselők kényszerítik az egyházakat megfigyelő kamerák felállítására, a keresztek levételére, valamint letartóztattak egyházi vezetőket az állami hatalom aláásása miatt, átnevelő táborokba küldik a keresztény tanok követőit, valamint legújabban a be nem jegyzett házi közösségek tagjait tartóztatják le.

Az új szabályok tiltják az evangélium hirdetését és a szeretetszolgálatot, valamint korlátozzák a fiatalkorúak hitbeli nevelését, az adományok gyűjtését, illetve egyértelműen megtiltják a hitalapú tartalmak online megjelenését. Az egyházaknak regisztrálniuk kell magukat a kormánynál, így nyílik lehetőség az igehirdetések cenzúrájára, a kormánytisztviselők választhatnak vagy vethetnek el pásztorokat, vagy esetleg bármi más módon is beleszólhatnak az istentiszteletbe. A kormány az arcfelismerő technológiát is alkalmazza a bejegyzett egyházakban.

Imádkozzunk Kína keresztény vezetőivel

Mostanában az egyik belmissziós partnerünk, aki a kínai keresztény vezetők felkészítését végzi, osztotta meg látását: „A helyzet állandóan változik. Ne vonjuk le hamar azt a következtetést, hogy mire van Kínának szüksége. Imádkozzunk, hogy legyen a vezetőknek bölcsességük. Imádkozzatok velünk.” Konkrét imakéréseket is felsorolt a vezetők és az egyház támogatására:

• Állhatatosság. Imádkozz a kínai keresztényekkel és egyházi vezetőkkel, hogy állhatatosan meg tudjanak állni a növekvő nyomással és az üldözés erőszakos cselekményeivel szemben.

• Megerősödés. Imádkozz, hogy Isten erősítse meg az egyházát Kínában, hogy a következő nemzedéket is elérjék.

• Bölcsesség. Imádkozz, hogy a kínai egyházak vezetőinek legyen meg a bölcsességük, hogy tudják, hogyan kezeljék a rájuk nehezedő nyomást.

• Munkások az aratásba. Imádkozz, hogy az aratás Ura küldjön munkásokat az aratásba, hogy plántálják és ápolják azokat a magvakat, melyek végül előhozzák sok gyümölcsüket a királyságban.

Fordítás: Porcsin Norbert


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!