Papp János egyházelnök ünnepi beszéde a Baptista Ház átadásán

A Baptista Ház ünnepélyes átadási ünnepségén

3642
Papp János záróimája

Karácsony előtt közel 50.000 db ajándékot, cipősdoboznyi szeretetet kaptak a baptisták gyűjtésében, koordinálásában az idehaza és a határon túl élő gyermekek. Ebben az évben mi, baptisták is kaptunk ajándékot.

Egy nagy ajándékot a Magyar Kormánytól. Ezt a házat, a Benczúr u. 30. számú épületet, amelyért régóta imádkoztunk. Egy házat, amely Baptista Ház lesz, és 400 millió forintot, hogy felújíthassuk, és a kért feladatokra, missziói, oktatási és szociális célra használhassuk.

Mindannyian tudjuk, hogy az ajándék nem csupán öröm, hanem felelősség és lehetőség a testvéreinkért és az egész nemzetünkért végzendő szolgálatra. Mi, magyar baptisták pedig a nemzetünkért és minden körülöttünk élő embertársunkért akarunk élni és szolgálni.

Iskolások szolgálata

A nemzetünket építették anabaptista, habán elődeink is, amikor hitük miatti menekülésük során Bethlen Gábor befogadta őket, ők pedig hozzájárultak Erdély aranykorához szakértelmükkel, szorgalmukkal.

A nemzetünket segítették baptista elődeink, amikor az állami elismerést követően azonnal árvaházat, menházakat, szociális intézményeket alapítottak.

Saját nemzetét, sőt az egész világot formálta Martin Luther King, a feketék jogaiért küzdő baptista lelkész, aki idén lesz 50 éve, hogy mártírhalált halt.

A nemzetünket segítette Billy Graham világszerte ismert baptista igehirdető, amikor közbenjárt Szent István koronájának visszaadásáért a baptista Jimmy Carternél, az Egyesült Államok 39. elnökénél. Graham történelmi jelentőségű 1977-es látogatása után három nappal Carter meghozta döntését a korona visszajuttatásáról, és három hónap múlva a magyar nemzet visszakaphatta a Szent Koronát. Örülünk, hogy éppen ma 40 éve történt ez a jeles esemény, és mi, baptisták is részt vállalhattunk ebben!

A nemzetünkért, a közel és a távol élőkért szeretnénk szolgálni mai baptisták is, amikor missziói, oktatási, szociális szolgálatunkat végezzük. Az elmúlt évek során missziónk, hitéleti szolgálatunk, valamint oktatási és szociális szolgálatunk jelentősen kibővült. Ennek következtében kinőttük a szemben levő épületünket. A megoldáskeresés során odafordultunk a Magyar Kormányhoz ismertetve helyzetünket, szükségeinket, valamint azt is, hogy az elmúlt évek során ez az üressé vált állami épület alkalmas segítség lenne számunkra. Államtitkár úr! Köszönjük a Magyar Kormány megértését, a nagylelkű segítőkészséget!

A most átadásra kerülő épületben helye lesz a missziónak, a hitéleti szolgálatoknak, a sok-sok önkéntesünket koordináló szervezeteknek. Hiszen dolgozunk szórványmissziónkkal a kistelepüléseken, cigányok, hátrányos helyzetűek között, siketek és speciális szükségekkel élők között; fordítjuk a magyar jelnyelvi Bibliát a Magyar Bibliatársulattal együttműködve; Családi Szolgálatunkon keresztül a családokat, gyermekmissziónkon keresztül a gyermekeket, ifjúsági szolgálatunkon keresztül a fiatalokat, a kommunikációs szolgálaton, az internetes Baptista Rádión keresztül mindenkit, akit elérünk, segíteni, bátorítani szeretnénk.

51 oktatási intézményünkben sok ezer diákkal, sok-sok pedagógussal azért dolgozunk, hogy a baptista iskola több legyen, mint iskola. Ehhez a szolgálathoz tartozik a Baptista Oktatási Központ, reményeink szerint majd a Baptista Pedagógiai Intézet és további más szervezetek.

Több mint 100 szociális intézményünkön, illetve szolgálatunkon keresztül közel 30.000 ember felé szolgálhatunk időközönként vagy rendszeresen.

Létrejött a Baptista Szociális Módszertan és más fejlesztő szolgálatok. Segélyszervezetünk, a Baptista Szeretetszolgálat is igen kiterjedt munkát végez a segítségadásban, a szociális és oktatási területen itthon és külföldön egyaránt.

Mindezekhez irányító, fejlesztő, segítő és ellenőrző szervezetek, munkatársak, irodák, képzési helyek szükségeltetnek. És akkor még nem beszéltünk a Baptista Teológiai Akadémiáról, annak sok magyarországi és határon túli hallgatójáról, a nemrégiben létrehozott Kelet-közép-európai Baptista Teológiai Intézetéről, amellyel a környező országok baptistái felé is szeretnénk szolgálni.

Ezzel az épülettel tehát mi baptisták a nemzetünkért akarunk szolgálni. Úgy, ahogy ez évi jelmondatunk szól: „Krisztus rajtunk keresztül”. Azaz arra törekszünk, hogy Jézus Krisztus szeretete, személye és munkája legyen látható rajtunk és épületeinken, a Baptista Házon keresztül itt a kerületben, a városban, az országban és a határainkon túl!

Államtitkár úr! Ismételten köszönjük, és Istené legyen mindezekért is a hála és a dicsőség!

Köszönöm, hogy meghallgattak!


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!