Örömzene2018

Bodrogi művészeti tábor

2237

Kitűnő hangulatban zajlott le idén is a hagyományos nyári bodrogi művészeti tábor július 8–15-ig. Létszámában is bővült az előző évhez képest, és számos újdonság tette még érdekesebbé.

A mintegy 50 általános iskolai jelentkező mellett 18 középiskolás és felnőttkorú segítő, valamint 20 pedagógus munkájával működött a tábor. A segítők nagy része a zenei programokban vett részt – elsősorban a kórusban, de hangszeres csoportokban is –, a pedagógusok fele a zenélésben, fele pedig a szabadidő értelmes és hasznos eltöltésében segítette a gyerekeket. Nagyrészt Bodrog közeléből érkeztek a táborozók, de Vác környékéről, Győrből, Komáromból, Bajáról, Tordasról, Galgamácsáról, sőt még Londonból is jöttek. Örömteli, hogy nőtt az érdeklődés a tábor iránt, és sokan már a záróalkalom után jelezték, hogy jövőre ismét szeretnének itt lenni.

A tavalyihoz hasonlóan idén is hangsúlyosan zenei tábort hirdettünk. A koncentrált zenei fókusz eredménye most is az lett, hogy a kamaracsoportok és kórusok meglepő mennyiségű produkcióval készültek el a tábor hetében. Már a péntek esti zenés istentiszteleten komoly hangszeres kamaradarabok csendültek fel, és a kórus éneklése magával ragadta, lelki magasságba emelte a hallgatóságot. (A kórusokat Balogh Magdi és Mike József tanította.) Más művészeti ágak is megjelentek a tábor életében, például a mindennapos választható szabadidős tevékenységekben (drámajáték, képzőművészeti foglalkozások), valamint az esti programokban (festészeti és irodalmi előadások). Kicsiknek és nagyoknak egyaránt lekötötte a figyelmét a Caravaggio képeinek üzenetéről szóló előadás (Mikes Balázs) vagy Babits Jónás könyve (P. Győri Kornél). Természetesen ez a nyári gyermektábor sem nélkülözhette a sportot és a strandolást, de sok év után újra volt tábortűz is és a tűz mellett vidám, hangulatos éneklés – Mike József vezetésével. A megszokott hangszercsoportok – vonós, fúvós, billentyűs – mellett különlegesség volt a magánének-oktatás és a vezénylés tudományába való bevezetés.

A tábor lelki témája – a tavalyi folytatásaként – az „öröm” volt, és mind a reggeli tanításokban, mind az esti alkalmakon a Biblia alapján vizsgáltuk – és éltük – meg az öröm formáit. A szombati búcsúesten örömtüzet raktunk énekekkel és imádságokkal, kicsiny papírlángnyelvekre írva fel vágyainkat, vállalásainkat és elköteleződésünket. A tanítói csapat nagy egységben és egyetértésben dolgozott egész héten. Ismét megtapasztalhattuk, hogy bár testileg fárasztó volt a tábor, de lelkiekben mi magunk is feltöltődtünk.

Jövőre is lesz nyári művészeti tábor Bodrogon, de addig még előttünk áll egy egész tanév, melynek szintén csak Istenben bízva indulunk neki. Tőle várunk bölcsességet és erőt a mindennapokban, és tőle várjuk, hogy indítson el pedagógusokat bodrogi szolgálatra. Mind a zeneiskolában, mind az általános iskolában vannak tanári, tanítói helyek, melyekre elkötelezett, hívő testvérek jelentkezését várjuk.

Az Örömzene2018 a tanárok áldozatos részvétele, a helyi gyülekezet anyagi és természetbeni hozzájárulása, valamint az MBE Gyermekmissziós Bizottságának pályázati támogatása segítségével valósulhatott meg. Mindezért nagyon hálásak vagyunk, és köszönjük Istennek, hogy tenyerén hordozta a tábort.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!