Mark Gungor: Férfiagy, női agy – isten hozott egy jobb házasságban!

5145

Biztosan sokan vagyunk, akik láttuk és végignevettük Mark Gungor „Férfiagy, női agy” című előadásának felvételét. Gungor, a brazil származású amerikai lelkipásztor és nemzetközi hírű házasságszakértő remek előadói képességekkel rendelkezik, rendkívül mulatságos és szórakoztató színpadi jelenléttel bír, és teljes mértékben képes a nézők figyelmét rabul ejteni.

Aki nem látta még ezt a felvételt, javaslom, nézze meg akkor is, ha szándékában áll a Férfiagy, női agy – Isten hozott egy jobb házasságban! (Harmat, 2018) című könyvet is elolvasni, mert várhatóan ebbéli szándéka csak erősödni fog.

Írott formában persze más jellegű élményben lesz része az olvasónak, de a házasság egyébként nagyon is komoly megközelítéséből a könyvben sem hiányoznak a szórakoztató, könnyed elemek. A sorok közt is a humor a szerző legintenzívebb eszköze arra, hogy a különbözőségekből fakadó ellentmondások, félreértések, nehézségek és problémák okozta feszültségeket feloldja. Mind – annyiunk számára hasznos, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a férfi és a nő nem egyformának teremtetett.

Hogyan értelmezzük a szeretethimnuszt a házasságunkban?

Ez a tény szolgál vezér-fonalként a könyvben többféle vonatkozásban (biológiai, gondolkodásbeli, kommunikációs…) górcső alá véve. Mit jelent az, hogy a férfi tiszteletre vágyik a feleségétől, és a feleség hogyan éri ezt el? Mit jelent az, hogy a nő kiválasztott akar lenni, és a férj hogyan adja ezt meg neki? Hogyan befolyásolja a kommunikáció kimenetelét a tény, hogy a nő inkább érzelmesebb és könnyebben megnyílik? Milyen irreális elvárásból fakadhat az a kijelentés, hogy a férfi nem akar nő lenni? Hogyan értelmezzük a szeretethimnuszt a házasságunkban? Mit tegyen a feleség, ha azt szeretné, hogy a férje örömmel ugorjon le a boltba egy tejért? Mit tegyen a férj, hogy a felesége különlegesnek érezze magát?

A sok évtizedes tanácsadói munkássága során megismert házaspárok történetei, illetve az azokból merített ismeretek mellett Gungor saját házasságának élményei is színesítik a palettát. (Sajnos Gungor 45 év boldog házasság után 2017 decemberében rákban elveszítette szeretett feleségét, Debbit.)

Ha a férfi és a nő közötti különbözőségeket tudatosítjuk, elfogadjuk azokat, és a megfelelő hozzáállással, kommunikációval, viselkedéssel alkalmazkodunk hozzájuk, akkor házasságunk sikerét nagyobb eséllyel biztosíthatjuk. Az Isten hozott egy jobb házasságban alcím sem véletlen megfogalmazás, hiszen a szerző a házassággal kapcsolatos állításait Isten igéivel, a szeretet törvényével támasztja alá.

Gungor népszerű szemináriuma, amelyen évente párok ezrei vesznek részt Amerikában, a „Nevesd át magad egy jobb házasságba!” címet viseli. Ezt kívánom minden kedves házas és házasulandó olvasónak, hogy nevesse át magát egy jobb házasságba, mert mindig mindenben lehetünk jobbak, egyre jobbak és még jobbak. És ha mindezt nevetve tesszük, nos, az a legjobb.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!