Hitet tanítani?

2946

A hittanoktatás államilag biztosított lehetősége kis hazánkban nem hagy hidegen senkit. Némelyek örülnek és helyesnek tartják, míg mások hevesen ellenzik. Középút nincs.

Maguk az oktatók sincsenek mindig tisztában azzal, hogy ezt tantárgyként, valódi iskolai jellegű követelményrendszer alapján értékeljék, vagy inkább könnyedebb klubfoglalkozás stílusában vezessék le az órákat. Valahol mindenki érzi, a hitet úgy nem lehet tanítani, hogy leadva bizonyos óramennyiséget a kisdiák hívőként fog kilépni a nagybetűs életbe. Viszont a tanítás/tanulás (bármilyen formában) mégis fontos, elengedhetetlen eleme a hitre jutásnak. Ismeret nélkül nincs megalapozott Krisztus-hit, sőt, ki merem mondani: nincs hit. Hiszen ha nem tudjuk, kibe vetjük a bizalmunkat, az eléggé bizonytalan alap.

Nálunk, baptistáknál igen régre nyúlnak a „hittan” oktatásának előzményei a vasárnapi iskolák keretein belül. A bibliaismeret oktatásánál a fő hangsúly életkortól függően a bibliai történetek, alapelvek, összefüggések megértetésén és a krisztusi lelkület, szellemiség indirekt átadásán van.

Amikor gyerekekkel, fiatalokkal foglalkozom, akár a bibliakörben, akár a közoktatásban, odafigyelek arra, hogy érezzék, mennyire fontosak Istennek és nekem is személyesen, egyen-egyenként. Az az észrevételem, főleg a középiskolásoknál, hogy nagyon hiányzik nekik a felnőttek őszinte érdeklődése, figyelme. Amikor ezt mégis megtapasztalják, ezek a keménynek látszó fiatalok szép lassan megnyílnak, kibújnak a magasra épített falaik mögül. Óvatosan lekerülnek az álarcok, és kialakulhat valami megfoghatatlan kapcsolat, amin keresztül Isten Szentlelke elkezdhet dolgozni bennük. Persze nem mindenkinél egyformán zajlik a folyamat, sokaknál megmarad az ellenállás, ami fájó, de az egyértelműen érzékelhető, hogy vágynak biztos pontokra, kapaszkodókra, és nagyon nem mindegy, hogy ezeket hol, miben találják meg. Mert az Isten nélküli világ tálcán nyújtja a kész „megoldásokat”, és a zűrzavarban nem hallani mindig Krisztus halk kopogását. Mi tudjuk, hogy az Isten alakú űrt semmi más nem töltheti ki. Bármilyen nehéz is sokszor, ezt a tényt sosem szabad szem elől tévesztenünk.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!