BTESZ: bemutatkoznak munkatársaink

„Fogtok majd csonkák, bonkák, bénák, elesettek, árvák felé szolgálni”

2689
Balogh Jánosné Edina

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó nevelőszülő legyen? Két dolog nélkülözhetetlen: az önismeret, és hogy bölcsen tudják szeretni a rájuk bízott kicsiket és nagyokat. Balogh Jánosné Edina birtokában van ezeknek, ez nyilvánvalóvá vált beszélgetésünk első pillanatától.

Tolerancia

Egy szabolcsi faluban egy cigánytelepen nőttem fel magyarként. Együtt játszottunk, közösen jártunk iskolába, nem néztük, kinek milyen a bőrszíne. Ezért nem jelentett egy percig sem gondot, hogy a férjem cigány származású, sem hogy a hozzánk kihelyezett gyermek milyen nemzetiségű. Mikor kérdezték, kit fogadnánk örömmel, azt válaszoltuk, teljesen mindegy, milyen nemzetiségű, bőrszínű, Krisztusban egyek vagyunk.

Családi háttér

Férjemmel a gyülekezetben ismerkedtünk meg, ő debreceni volt, így kerültem a házasságkötésünk után ide, itt telepedtünk meg. Egy kertes házban lakunk, ahol kezdetben komoly állattartással foglalkoztunk, ma már csak kutya és macska van a portán. Három lányunk még velünk lakik, a fiam már önálló életet él.

Munka

Mióta az eszemet tudom, dolgoztam. A férjhezmenetelem előtt varrodában és iskolában. Amikor Debrecenbe költöztünk, egy gyrosbüfében kezdtem el dolgozni, és a gyesről is ide tértem vissza. Amikor a gyerekekkel otthon voltam, reklámújságokat terjesztettem, így egészítettem ki a jövedelmünket. A férjem szintén ilyen. Kezdetben a MÁV-nál dolgozott, ezt követően került a hőerőműhöz, a mai napig ott van.

Gyülekezet

Meghatározó szerepe van életünkben a hitnek, a közösségnek. Az, hogy nevelőszülők lettünk, szintén ennek köszönhető. A gyülekezetben számosan vannak, akik nevelőszülőként dolgoznak. Ők kapacitáltak, hogy jelentkezzünk. De nem csak tőlük kaptuk a bátorítást. Kijelentést kaptam egy alkalommal, amikor egy testvérünk hirdette az igét, és felém fordulva azt mondta:

„Fogtok majd csonkák, bonkák, bénák, elesettek, árvák felé szolgálni.”

Akkor nem értettem, mit akar az Úr felénk ezzel üzenni, azt hittem, kórházi munkára küld. Amikor elkezdtük a nevelőszülői képzést, akkor vált nyilvánvalóvá, hogy ide irányított, hiszen ezeknek a gyerekeknek a nagy részük árva, ha nem szó szerint, de lelki értelemben mindenképpen. Elhagyták őket, és ettől csonkákká váltak. A mi küldetésünk, hogy a sebeiket bekötözzük, megerősítsük és gyógyítsuk őket Isten segítségével.

Nevelőszülői hivatás

Amikor felmerült bennünk, hogy ezt a hivatást választjuk, akkor leültünk a gyerekekkel, és velük is átbeszéltük, hogy mi ezt szeretnénk, és ők mit gondolnak erről. Nekik is részt kellett ebben a döntésben venniük. Örömmel fogadták, hiszen látták, hogy ezáltal többet tudok velük is lenni, ami az utóbbi időben egyre nehezebben ment. A büfében néha este tízig is eltartott a munkaidőm, mire hazaértem, éjfélre járt. A BTESZ Boldog Gyermekkor Nevelőszülői Hálózatnál jelentkeztünk, mivel a gyülekezetből volt már, aki itt dolgozott, csak jót hallottam róluk. A képzés, amin férjemmel részt vettünk, komoly volt, sokat tanultunk, volt idő végiggondolni, hogy valóban ezt akarjuk-e. A szakemberektől megkaptuk és folyamatosan megkapjuk a szükséges segítséget. A gyerekkihelyezésre nem kellett sokat várnunk, hiszen mindegy volt, milyen gyermek érkezik hozzánk, fiú vagy lány, van-e valamilyen betegsége vagy nincs. Közel egy éve van nálunk a kisfiúcska. Nem akarok dicsekedni, de a szakemberek szerint nagyon sokat fejlődött mind érzelmileg, mind tudásban. Ami szerintem a leglátványosabb, hogy felveszi a szemkontaktust idegenekkel is, nem fél már, a rossz álmai sem riasztják fel éjjelente. Miután láttam, hogy a gyermek integrálása a családban, óvodában jól alakult, gondoltam, van bennem kapacitás egy részmunkaidős állásra. A nevelőszülői munkának köszönhetően találtam is a BTESZ-nél, amely összeegyeztethető a nevelőszülői elfoglaltságommal.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Rendelkezzünk a baptisták javára!

Kérjük, rendelkezzen adója 1%-áról a Magyarországi Baptista Egyház javára! Köszönjük támogatását! Technikai szám: 0286