BTESZ: bemutatkoznak munkatársaink

Az egyetemtől a jogi osztályig – Dr. Szegedi Alexandra

2814
Dr. Szegedi Alexandra

Mellettem ül egy mindig mosolygós fiatal lány, akiről nehéz elhinni, hogy már jogi végzettséggel rendelkezik, sokkal inkább vélném hallgatónak. Saját bevallása szerint nem is szokott ezzel hivalkodni. A BTESZ jogi munkatársával, dr. Szegedi Alexandrával beszélgettem.

Kezdjük a legelején. Miért ezt a pályát választottad?

A gimnázium elején már kitaláltam, hogy jogász szeretnék lenni, humán beállítottságú voltam, ez érdekelt. Nincs ilyen végzettségű ember sem a családban, sem ismerősi körünkben. A szüleim támogatták az ötletemet, középiskola után így nem volt kérdés számomra, hogy az Állam- és Jogtudományi Karra jelentkezzek a Debreceni Egyetemen. Hamar eltelt az öt év, amit nagyon szerettem.

Milyen főbb irányok érdekeltek a jogon belül?

A büntetőjog, büntető eljárásjog, TDK-ztam (tudományos diákköri konferencia dolgozat) is büntető eljárásból. A dolgozatom címe „A távoltartás a magyar jogrendszerben” volt. A TDK-t úgy kell elképzelni, mint egy szakdolgozatvédés, a témát előadjuk, ehhez kapcsolódóan kérdéseket tesz fel a bíráló bizottság. Az én dolgozatomat elismerték vizsgamunkának, utolsó félévben nem is volt teendőm, mikor a többiek írták a magukét, én lazíthattam.

Ha a büntetőjog érdekelt, hogyan kerültél a BTESZ-hez?

Mindenképp Debrecenben szerettem volna maradni. Az egyetemi évek során gondoltam arra, hogy a városban polgári jog területén sokkal több lehetőség van. A büntető szakirány mellett a polgári jog is érdekelt, így amikor októberben szembe jött velem a szervezet álláshirdetése, megláttam, jelentkeztem és eljöttem egy interjúra dr. Kádár Ágihoz. Tudtam, hogy nem büntetőjog lesz a területem, de ez nem tántorított el a jelentkezéstől. Úgy érzem, mióta itt vagyok, rengeteget fejlődtem. Munkám során elsősorban szerződésekkel foglalkozom, illetve a mindennapi teendők során keresnek a kollégák különböző jogi kérdésekkel kapcsolatban.

Megszerezted a doktori címet. Mennyiben változtatta meg a hétköznapjaidat?

Semmiben nem változtatott meg. Nem is szoktam bemutatkozásnál használni. Az egy dolog, hogy elvégzed a jogi egyetemet, kapsz egy doktori címet, nem azt mondom, hogy ingyen osztogatják, hiszen ez a kar az egyik legnehezebb a felsőoktatásban. A lényeg azonban ezt követően jön, bizonyítanod kell és fel kell hozzá nőni, ki kell érdemelni.

Megkérdeztem, hogy történt-e ezzel kapcsolatban valami érdekes szituáció, és nevetve válaszolt:

Boltban elkérték a személyimet, mert vettem egy üveg pezsgőt vagy bort, én döbbentem le, hogy 25 éves leszek nyáron, és ez még megtörténhet. Képzeld el az arcát a boltos hölgynek, 18-nak se nézett, nemhogy doktornak.

Szabadidőben hogyan lehet téged elképzelni?

Nagyon szeretem az állatokat, vannak kutyáink és lovaink is. Versenyszerűen lovagoltam, díjugratásban, de tavaly az államvizsga miatt elment az egész versenyszezon, és nyár közepén kezdhettem volna újra, de nem éreztem a motivációt. Nyáron szeretnék visszatérni amatőr szinten, amennyire engedi az időm. Munka mellett nem tudok olyan rendszeresen járni, de kikapcsolódásként nagyon jó, nem tudom abbahagyni. Most is, hogy jó az idő, kihúz a szívem. Nem igazán szeretek otthon ülni.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!