Átadták a Magyarországi Baptista Egyház újabb budapesti épületét

8705
Soltész Miklós ünnepi beszéde

A Baptista Ház átadóünnepségét tartották Budapesten a Benczúr utcában. Az épületet a Magyar Kormány adományozta az egyháznak missziós, oktatási és szociális célokra. Az ünnepség keretében megemlékeztek a Szent Korona hazatérésének 40. évfordulójáról is.

Baptista Ház – az emléktábla leleplezése – Soltész Miklós, Papp János

A Baptista Ház ünnepélyes átadásán Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy 40 évvel ezelőtt baptistáknak köszönhetően 1978. január 6-án térhetett haza a Szent Korona és a koronázási kincseink. A kormány és nemzet nevében az államtitkár köszönetét fejezte ki az egyháznak a 40 évvel ezelőtti, az azt megelőző üldözések során, valamint napjainkban is végzett szolgálataiért. A kormány és a nemzet köszöneteképpen az ingatlan átadásáról döntöttek, és a többszintes épület felújításához 400 millió forinttal járulnak hozzá – közölte Soltész Miklós.

A baptista egyház részéről a korona hazatérését Jimmy Carter, az Egyesült Államok akkori elnöke, Billy Graham, Haraszti Sándor és Almási Mihály lelkészek segítették.

Baptista küldöttség a Parlamentben

Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke az ajándék felelősségével kezdte ünnepi beszédét: „Mindannyian tudjuk, hogy az ajándék nem csupán öröm, hanem felelősség és lehetőség a testvéreinkért és az egész nemzetünkért végzendő szolgálatra. Mi, magyar baptisták pedig a nemzetünkért és minden körülöttünk élő embertársunkért akarunk élni és szolgálni. A nemzetünket építették anabaptista, habán elődeink is, amikor hitük miatti menekülésük során Bethlen Gábor befogadta őket, ők pedig hozzájárultak Erdély aranykorához szakértelmükkel, szorgalmukkal. A nemzetünket segítették baptista elődeink, amikor az állami elismerést követően azonnal árvaházat, menházakat, szociális intézményeket alapítottak. Saját nemzetét, sőt az egész világot formálta Martin Luther King, a feketék jogaiért küzdő baptista lelkész, aki idén lesz 50 éve, hogy mártírhalált halt.” A Szent Korona hazahozatalával kapcsolatosan elmondta, hogy Billy Graham 1977-es magyarországi látogatását követően szót emelt a magyar népért és a Szent Korona visszaadásáért. Három nappal az Egyesült Államokba történő visszaérkezése után Jimmy Carter baptista amerikai elnök aláírta a magyar korona visszaadásáról szóló rendeletet. Három hónap múlva a Szent Korona már Magyarországon volt. „Ezzel az épülettel tehát mi, baptisták a nemzetünkért akarunk szolgálni” – zárta beszédét Papp János.

Az ünnepség részeként az épület falán az átadásról szóló emléktáblát lepleztek le. Az épület előtt Mészáros Kornél, az egyház főtitkára mondott hálaadó imádságot.

Papp János záróimája az ünnepség végén

Az ünnep ezek után az évek óta használaton kívüli épület legfelső emeletén folytatódott. Itt olvasták fel Jimmy Carter, az USA volt elnökének levelét, amelyet ebből az alkalomból küldött a baptistáknak. „Örülök, hogy csatlakozhatok Önökhöz a Szent István koronája visszaadásának 40. évfordulóján rendezett ünnepségen. Ez fémjelezte az országaink közötti megjavult kapcsolatok kezdetét, valamint azt, hogy Magyarország megkapta az USA-tól a legnagyobb kereskedelmi kedvezményt. Ugyanakkor együtt ünnepeljük a Baptista Szeretetszolgálattal azt, hogy Önök állami iskolákban tanítják a Bibliát, és 16.000 – óvodástól szakközépiskolásig terjedő korú – diáknak nyújtanak vezetést. Rosalynnal együtt küldöm legjobb kívánságaimat” – fogalmazott Jimmy Carter.

Mészáros Kornél, az egyház főtitkára ünnepi beszédében történelmileg vette számba a Kárpát-medencei anabaptisták és baptisták útját máig. Köszönetét fejezte ki a hívőknek, a jóakaratú embereknek, a kormánynak, hogy a közösség szolgálata egyre jobban kibontakozhatott.

A továbbiakban az egyház missziós, oktatási és szociális területeiről kaptak rövid ízelítőt az ünneplők.

Az amerikai baptisták képviseletében Charles Jones, az American Baptist Churches nemzetközi igazgatója köszöntésében elmondta, hogy nagyra értékelik a magyarországi baptisták és a Magyar Kormány közötti gyümölcsöző kapcsolatot.

Az új Baptista Ház még sok feladatot, a felújítás munkáit rója az egyházra, hogy mielőbb használatba vehessék.

Baptista sajtószolgálat, MTI


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!