A világűrből érkezett a bibliai Szodoma elpusztítója

Aszteroida pusztíthatta el a Bibliából ismert Szodomát – derült ki egy új kutatásból

1876

A Teremtés könyvében szereplő, Jordán-völgyben fekvő ősi várost a Biblia szerint lakóinak bűnei miatt kénköves és tüzes eső törölte el a föld színéről. Az eddig pusztán mitikus történetnek tartott katasztrófának egy új kutatás szerint azonban van némi valóságalapja: az American Schools of Oriental Research éves találkozóján tartott beszámoló szerint egy levegőben felrobbanó nagyobb meteor pusztította el a 25 kilométer széles régióban virágzó civilizációt.

A legnagyobb bronzkori lelőhelyet sikerült feltárnunk a területen, nagyon úgy néz ki, a bibliai Szodomára találtunk rá

– írta az ásatást vezető kutatócsoport a weboldalán.

A Tall el-Hammam ásatási helyszínen folyó vizsgálatok megállapították, hogy a Holt-tengertől északnyugatra fekvő térség 2500 éven keresztül folyamatosan lakott volt egészen a bronzkor végéig. Radiokarbonos vizsgálatok szerint viszont 3700 éve egy mostanáig ismeretlen kataklizma hirtelen véget vetett az itt található települések fejlődésének, az ősi civilizáció szőröstül-bőröstül eltűnt, néhány alapkövet leszámítva sem építmények, sem falak nem maradtak fenn az utókorra.

A pusztító mibenlétére többek között a megolvadt fazekak külső bevonatában talált cirkonkristályok utalnak

– az említett ásványok pillanatok alatt, extrém magas hőmérséklet hatására jöttek létre. A katasztrófa hatásait tovább fokozta, hogy nemcsak a környékbeli falvak és városok pusztultak el, a robbanás hatására a föld is terméketlenné vált. A számítások szerint 40 000–65 000 ember haláláért felelős az aszteroida.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!