„A jó házasság ma is menő!”

Kezdődik a házasság hete

3335

Idén 11. alkalommal, 2018. február 11–18. között rendezik meg a házasság hetét. A rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság értékére. A fenti képen láthatók a nyitórendezvényen Fazekas Rita és Zámbori Soma, a házasság hete idei házaspár arca. Beszélgetésükbe belehallgattunk.

„Üzenni szeretnénk a fiataloknak, a még egyedülállóknak és azoknak is, akik már házasságban élnek, hogy jó házasságban élni menő! A házasság ajándék! Istentől megszentelt kapcsolatszövetség, melyben megharcolunk egymásért, egymással, valamint saját magunkért is” – fogalmazott Fazekas Rita.

Zámbori Soma elmondta, hogy a házasság hete alatt arra törekednek, hogy a saját megtapasztalásaikkal, élményeikkel, egyúttal a nehézségeik megosztásával üzenjenek, hogy az egymást szerető párok merjenek elköteleződni. A színművész hangsúlyozta, hogy feleségével együtt hisznek a házasság intézményében, mely önmagában, a kettejük közti szövetségen túl úgy válik teljessé, ha az emberi szövetséget Isten áldása kíséri. Fazekas Rita jogász, mediátor hangsúlyozta, hogy a házasság „nem sodródás, nem egy passzív dolog, hanem aktív cselekedet”. A házaspár kiemelte, hogy fontos meglátni, hogy a házasság megtartására is törekedni kell, így a párkapcsolaton belüli beszélgetés, egymásra figyelés, kölcsönös tisztelet fontosságára hívták fel a figyelmet. (Az evangelikus.hu-n Fazekas Ritával és Zámbori Somával készült interjú itt érhető el.)

„Nem elég egyszer egy nagy boldogító igent kimondani, hanem kell, hogy ezt kövesse sok apró, mindennapi döntés a társunk mellett. A házasság hete arra hív minden párkapcsolatban élő embert, hogy ezen a héten különösen is mindennap fejezze ki szeretetét a társa iránt” – fogalmazott Herjeczki Kornél. A házasság hete mozgalom országos koordinátora beszédében kiemelte, hogy örömteli statisztikák mutatják, hogy évről évre nő a házasságkötések száma.

„A házasság hete olyan hét, amikor nem temetjük vagy siratjuk a családot! Ekkor nem a múlthoz, hanem a jövőhöz tartozónak mondjuk a családot” – mondta Bíró László tábori püspök.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke a család intézménye és a társadalom közötti párbeszédre hívta fel a figyelmet. Az „Éltető sodrásban” idei mottóval kapcsolatban a katolikus püspök kiemelte, hogy a családot nemcsak belső feszültségek, hanem külső ideológiák is fenyegetik, ezért is fontos, hogy „tiszta forrásból merítsünk”. Bíró László a bátorság, őszinteség és az egész ember jelenlétének fontosságáról beszélt.

„Két önzés titkos párbaja” – idézte Szabó Lőrinc versét Steinbach József. A Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke elmondta, ahhoz, hogy egy házasság teljes legyen, nem elég, ha egymásban bízunk, hanem szükséges az élő Isten jelenléte is. „A felekezetek ökumenikusan, mindenki felé nyitottan végzik a családsegítés és a lelkigondozás szolgálatát” – fogalmazott a református püspök. Steinbach József a jegyesoktatás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Török Szabolcs család- és párterapeuta, pszichoterapeuta szakorvos praxisa alatt azt tapasztalta, hogy a társadalomban egyre nagyobb igény van a párkapcsolatok megerősítésére, azok minőségi javítására. „Örvendetes, hogy egyre kevésbé jelent szégyent, hogyha valakik párterápiára járnak” – mondta a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének docense. „Egy házastárssal megélt törődő, figyelmes, gondoskodó kapcsolat enyhítő, gyógyító hatással lehet a korábbi sebzettségeinkre is” – hangsúlyozta Török Szabolcs.

A házasság megerősítéséért hozott kormányzati döntésekről Beneda Attila beszélt. „Akkor erős a társadalom szövete, ha családokban élnek az emberek” – mondta a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár. Beneda Attila felidézte, hogy 2016-ban húszéves trend dőlt meg, ugyanis onnantól kezdve nő a házasságok száma. A helyettes államtitkár a családtámogatási adókedvezményre és a családi otthonteremtési kedvezményre hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy ezek az intézkedések a családok megerősítését szolgálják.

A házasság hete nyitórendezvényének moderátora Novotny Zoltán sportriporter, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke volt.

Forrás: http://www.evangelikus.hu/20180208-hazassaghete


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!