200 gyermekhez juttattuk el az örömhírt a nyáron a Cigánymisszión keresztül

3267

Az ősz, az iskolakezdés beköszöntével hálásan tekintünk vissza az idei vakációra is, amikor hatványozottan több időt tölthettünk a Cigánymisszióban is a jövő építésével, formálásával. A tanév folyamán szervezett vasárnapi iskolák, bibliakörök, iskolai baptista hittan, bibliaismeret mellett nyáron lehetőségünk nyílt több helyen is a hátrányos helyzetű gyermekekre koncentrálnunk napközis és bentalvós gyermektáborok formájában.

Egyházunk Gyermekmissziója, Cigánymissziója, Szórványmissziója, a Segítő Jelenlét Alapítvány, helyi gyülekezetek és egyéni vállalkozók, magánemberek adományainak köszönhetően hitet, reményt, szeretetet, teljes ellátást és sok-sok gondoskodást tudtunk nyújtani Vaján, Újlétán, Tuzséron, Tatárszentgyörgyön több mint 200 gyermek számára, akik nagy híján vannak mindezeknek. Íme néhány beszámoló sor erről a szolgálatról.

Újléta

Újléta

Az Újlétai Roma Gyülekezet kis közössége ezen a nyáron is szolgálni kívánt a helyi, hátrányos helyzetű gyermekek felé nyári gyermektábor, gyermeknapok megszervezésével.

Az idei táborban a személyválogatás nélkül szerető Istenünkről tanítottuk a gyermekeket, bemutatva Jónás és Jákob történetét az engedelmességre, a hitre, a bátorságra, szeretetre, az Istennek tetsző jellemre fókuszálva. Az öt napon keresztül összesen 40 gyermek felé szolgáltunk különféle foglalkozásokkal, programokkal, lelki és testi táplálékkal. A gyermekek tartalmas programokkal, jutalmakkal, élményekkel, vidámsággal és gondoskodással gazdagodtak, a felnőttek pedig újfent megtapasztalták a szolgálat örömét, áldásait, bízva a magvetés gyümölcsözésében. Ugyanakkor sok ima- és lelki támogatásra van szükség.

Vaja

Vaja

Nagy áldás volt ebben az évben is az ottalvós gyerektáborunkon. Július 2–6. között töltöttünk együtt öt napot a vásárosnaményi Evelyn Villa-Parkban.

„Ne tekints a megjelenésére, se termetes növésére, mert én megvetem őt. Mert nem az a fontos, amit lát az ember. Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van.” (1Sám 16,7)

Góliát legyőzése volt a téma, amely arra mutatott rá, hogy Istennel minden lehetséges. Isten nevében, segítségével a legkisebb is győzhet. Mondhatjuk úgy is, Dávid nagy szerepet töltött be Izrael népének életében az engedelmességével. Jónátán és Dávid barátságáról is tanulhattak a gyerekek. A barátság nagyon fontos az emberi életben. De megtanultuk azt is, hogy a mi legjobb barátunk Jézus Krisztus, és rajta keresztül nekünk is azoknak kell lennünk egymással.

Sok játékkal, rajzokkal és bibliai történetek eljátszásával mélyítettük el a tanultakat. A délutáni programok is igen változatosak voltak és sok élménnyel szolgáltak: bibliatanulmányozás, éneklés és sok-sok játszás, vetélkedők, de kreatív szabadfoglalkozás is. Nagy élmény volt a gyerekek számára, hogy ott aludhattak és nem kellett hazamenniük. Élményt adott mindnyájunk számára megtanulni együtt utazni, egymáshoz alkalmazkodni, egymásra odafigyelni, egymást segíteni, együtt örvendezni, együtt valahova elmenni, engedelmeskedni. Gyerekeink főzhettek és nagyon élvezték, de a tábortűz és szalonnasütés sem maradt el, amit a tűz köré ülve nézhettek a gyerekek, és közben beszélgettünk és énekeltünk.

Pénteken a tábor után a szülők és gyülekezet előtt a gyermekek a tábori beszámolót követően elénekelték a hét énekét: „Látok sok új Dávidot…”, elmondták az aranymondásokat, és eljátszották a jeleneteket is. Tíz kislány és két fiú felállással megvallották a szülők előtt, hogy befogadták a szívükbe az Úr Jézust. Fáradtan, de szellemiekben, lelkiekben meggazdagodva érkeztünk haza, új reményekkel, tervekkel, megfogalmazva azt, hogy mai erőszakos, eldurvult világunkban nagy szükség van gyülekezeti táborokra.

Tuzsér

Tuzsér

A Kegyelem Roma Baptista Gyülekezet immár negyedik éve rendezte meg nyári egyhetes napközis táborát július 23–27. között.

A táborunkban 7–15 év közötti gyermekek vehettek részt. Elsősorban azokat hívtuk, akik jártak rendszeres alkalmainkra. 45 gyermek vett részt táborunkban, és közel húsz felnőtt szolgált. Elsősorban a saját gyülekezetből, de más gyülekezetből is jöttek szolgálók.

A táborunkban Dávid életéről, kapcsolatairól tanítottuk a gyermekeinket. Célunk az volt, hogy Dávid kapcsolatain, győzelmein, bukásain keresztül megismerjék a gyerekek az emberek bűneinek következményét, Isten kegyelmét és irgalmasságát.

A központi aranymondásunk nap mint nap rávilágított életünkre, így nem felejthetjük el, hogy Isten látja a szívünket, gondolatainkat és érzéseinket. Tehát törekednünk kell arra, hogy olyan életet éljünk, ami kedves Istennek, amiben örömét leli.

Természetesen táborunk fő célja az evangélium eljuttatása volt a gyermekekhez. Ismerjék meg Jézus Krisztust mint személyes megváltójukat. A tanítások mellett kézműves foglalkozásokon, sportolásokon és kiránduláson vehettek részt. Csütörtökön a gyermekek szüleit hívtuk meg egy evangelizációra, ahol énekekkel szolgálhattak és aranymondással, továbbá Dávid és Góliát jelenetét adták elő. Ezzel tehettek bizonyságot az egész héten tanultakról szüleik jelenlétében. Ezt követően pedig Révész Máté, a helyi Tuzséri Baptista Gyülekezet vezetőjének igehirdetését hallhattuk. Szolgálatában a Jel 2,5. versét olvasta fel:

„Emlékezz tehát, honnan estél ki, térj meg és tedd ez előbbi cselekedeteidet.”

A testvér arról beszélt, hogy emlékeink bennünk viselik életünk lenyomatát, ezért akár jók, akár rosszak, újra és újra vissza tudjuk azokat idézni. Isten is ott hagy az ő munkáján keresztül nyomokat az életünkben, egy igehirdetésben, egy imádságban vagy a másik szolgálatában felénk. Az emlékezés segíthet abban, hogy életünk egy pontján, ha elérkezünk a „váltóhoz”, válaszúthoz, jó döntést hozzunk. Térjünk meg és cselekedjük mindazt, amit szeretne Isten az életünkben elvégezni.

Pénteken közös imádsággal zártuk le alkalmunkat, ahol az előre elkészített csomagokat átadtuk a gyermekeknek. Hálát adunk Istennek és a szolgáló csapatnak a gyermekek között végzett munkáért, és örülünk, hogy szeptembertől folytathatjuk azt a jó munkát, amelyet Isten elvégzett bennük.

Tatárszentgyörgy

Tatárszentgyörgy

Augusztus 13–17. között napközis tábort szerveztünk Tatárszentgyörgyön az immáron elkészült baptista missziós házban. A tábort Vig Erika és Vig Miklós szervezte.

Segítőink a faluból voltak, illetve egyes programokhoz Budapestről érkeztek barátaink (zenész, festő), akik egy-egy műhelyfoglalkozást vezettek. A gyerekeknek biztosítottunk napi kétszer étkezést (reggelit és ebédet), illetve a távozásukkor uzsonnát. Hálásak vagyunk azokért a szülőkért, akik vállalták velünk ezt a hetet, és segítettek az étkeztetésben. A főzést helyben, a gyülekezeti házban oldottuk meg legfőképp bográcsban kint az udvaron elkészítve az egytálétel-jellegű napi menüt. A gyerekek anyukái voltak a szakácsok napi beosztásban, akik ilyen módon járultak hozzá a tábor sikeréhez.

A gyerekek a gyülekezettel kapcsolatban álló családokból jöttek, többnyire hátrányos helyzetű gyerekek vettek részt a táborban. Néhány gyereknek az általunk szervezett táborokon kívül nem nyílik lehetősége máshol nyaralnia anyagi okok miatt. Így az egyik fő szempontunk az volt, hogy a tábor megvalósításához kért önrész befizetése egy családnak se okozzon nehézséget.

A tábor célkitűzése a hit és remény ébresztése volt. A négy nap folyamán érkeztek vendég előadók, akik egy-egy műhelyfoglalkozást vezettek a gyerekek részére. Olyan emberek tettek bizonyságot a gyerekeknek, akik nehéz helyzetben nevelkedtek, de a hit útjára lépve, Istenre figyelve olyan életet élnek, ami követendő példa másoknak. A célunk az volt, hogy a gyerekek lássanak olyan személyeket maguk előtt, akik követendő példák lehetnek a számukra, és élettörténetük reményt kelt, hogy ha nekik sikerült, akkor Isten nekik is meg tudja adni álmaik megvalósulását. A gyerekek különösen nagy figyelemmel hallgatták az élettörténeteket, hogy nevelőintézetben felnevelkedett cigány gyerekekből hogy lett festőművész, költő, igazgató, illetve egy cigánysorból érkező gyerek hogyan lesz hegedűművész. Az élettörténetek tanulsága az volt, hogy Istennek semmi sem lehetetlen, és minden lehetséges annak, aki hisz.

Tartalmas hetet töltöttünk együtt Tatárszentgyörgy első napközis táborában. Az a vágyunk, hogy a részt vevő gyerekekkel és családjaikkal tovább tudjuk tartani a kapcsolatot, hogy az elhintett mag tovább tudjon növekedni az életekben. Ha Isten is úgy akarja és még élünk, akkor jövőre is szeretnénk napközis tábort szervezni itt, Tatárszentgyörgyön.

 


Hálásak vagyunk azért is, hogy az Eastern European Mission texasi székhelyű missziós szervezetnek köszönhetően a cigány gyülekezeteinken keresztül 200 Bibliát ajándékozhattunk a táborokban, bibliakörben részt vevő cigány gyermekek számára. A színes rajzokkal gazdagon illusztrált gyermek-Biblia nagy kincs a szegénységben, mélyszegénységben élő gyermekek és családjaik számára.

Imádkozunk azért, hogy az elvetett magok jó földbe esve gyümölcsöt is teremjenek, az evangélium reménységet, hitet, teljes változást hozzon Urunk e drága teremtményeinek életébe! Imádkozzunk azokért a testvérekért és szolgálatokért is, akikkel esetleg nincs közvetlen kapcsolatunk, de ők maguk is felvállalták a tragikus életkörülmények között élő családok megsegítését, elérését az evangéliummal! Jó az Úr, aki gondoskodik az övéiről!


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!