Liszt Ferenc: Koronázási mise

4179

A Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában június 9-én került előadásra a „Sissi-napok” rendezvénysorozatában Liszt Ferenc Koronázási miséje.

I. Ferenc József és Sissy magyar királlyá és királynévá koronázásának 150. évfordulója adta meg a rendezvénysorozat időszerűségét. Telt ház fogadta az előadó együtteseket: a Gödöllői Városi Szimfonikus Zenekart, a Baptista Központi Énekkart – karigazgató Oláh Gábor –, a Gödöllői Városi Énekkart – karigazgató Pechan Kornél –, és a szólistákat: Fodor Beatrix szoprán, Wiedemann Bernadett alt, Balczó Péter tenor, Jekl László basszus, Tóka Szabolcs orgona, valamint Horváth Gábor vezénylő karmestert.

Liszt Ferencnek ez a műve a koronázási szertartás hosszúsága miatt a mise rövidített formájában került megírásra. Ahogy ő maga jellemezte: „mint katolikus, mint magyar és mint zeneszerző” írta meg művét, melyet a magyar–osztrák kiegyezés (1867) inspirált. Erre utalnak a verbunkos magyaros ritmusok és a Rákóczi-induló néhány motívuma.

A két kórus és a zenekar a vezénylés segítségével átvette az egyes tételekben megfogalmazott mondanivalót, követve a zene szellemét. A Kyrie eleison irgalomért esedezését, vagy a Gloria – a Szentháromság elérhetetlen, de Krisztusban mégis elérhetővé vált dicsőségét. A Laudate dicséret mondása után a Credo, az apostoli hitvallás orgonakísérettel szólalt meg személyes hitvallásként. Az Offertorium zenekari közjáték hegedűszólója áhítatos hangvételű, népies motívumokkal előkészítette a súlyos, fenséges Sanctus tételt, amely a Hosanna átszellemült soraival ért véget. A Benedictus a leginkább magyaros hangulatú tétel, a hangszerek után a szólisták, majd a kórus szólal meg, végül a Hosanna fortissimóban hangzik, azután lecsöndesedik. Az Agnus Dei záró könyörgésével fejeződik be a mű.

Miért jó a klasszikus egyházi műveket énekelni, előadni? Olyan sok kincs található bennük, amelyek a Szentháromság egy örök Istent dicsőítik, és a szavakon túl a zene nyelvén még teljesebb betekintést engednek könyörülő szeretetébe. Ez elérte a népes közönséget is. Ezért volt jó előadni más énekkarral és szólistákkal, akik a tőlük telhető legjobbat nyújtották Horváth Gábor vezetésével.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!