Imaest Budapesten az üldözött keresztényekért

3221

A Budapesti Református Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet heti istentiszteletének keretében imaestet tartottak 2017. január 25-én. A meghívott vendég Asif Mall volt, aki a Mártírok Hangja (The Voice of The Martyrs) nemzetközi szervezet munkatársa. Előadónk Pakisztánból érkezett Magyarországra. Az alkalmat a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) szervezte.

16195146_1077992072313068_4094197435639734217_nMárkus Tamás András, az egyetemi gyülekezet lelkészének rövid áhítata után Asif Mall bizonyságtételében első kézből származó értesüléseket osztott meg a szép számmal összegyűlt érdeklődőkkel arról, milyen is a keleti, túlnyomóan iszlám vallású országokban élő keresztények sorsa. Előadásának nagy hatásához elég volt a puszta tényeket közölnie. Kitért a nők és a gyermekek helyzetére, a keresztényüldözések politikai hátterére, valamint mesélt arról, hogy a világpolitika színterén személy szerint ő milyen lépéseket tett keresztény testvérei életének megóvásáért: ide tartozik számtalan felszólalása a brit parlamentben, a kanadai illetékesek előtt, de más európai országokban, így Magyarországon is többször volt már. Külön hangsúlyt kap szemléletében a megelőzés, vagyis a keresztény hívők életének megóvása, az üldözések elkerülése vagy megakadályozása. Saját bevallása szerint ezen kellene igazán munkálkodnunk, nem elég a borzalmas mártírhalálok utáni gyász vagy részvétnyilvánítás. Ennek szellemében nevezte el „akciótervét” Mordekáj-stratégiának (lásd Eszter könyve).

16252117_1077992055646403_8229705515843221032_oAz előadás végén kérdéseket lehetett feltenni az előadónak. Ennek keretében mesélt arról, milyen úgy Isten igéjét hirdetni, megvallani a világban, hogy közben napról napra halálos fenyegetéseket kap. Szülőhazájába, Pakisztánba biztonsági okokból nem térhet haza, s emiatt sokat van távol családjától is. Átütő erővel mesélt a missziós lehetőségekről, az elnyomott területeken egyre növekvő „földalatti gyülekezetekről”. Az európai keresztény hallgatóság számára azonban mégis annak volt talán a legerősebb üzenetértéke, ahogy a mártírhalálról való gondolkodást jelenítette meg. Állandó fenyegetettségben élni ott, ahol bármikor elvehetik az életed, csak mert Jézus Krisztust tartod megváltó Uradnak? A válasz az ott élők számára egyszerű. A veszély természetesen kerülendő, de mi lehet dicsőbb halál annál, mint ha úgy szolgálja valaki Urát, hogy akár életét is adja érte? A teológiát ők nem elméletben művelik, hanem a kőkemény valóságban élik meg.

Az előadás zárásaként Yasmen Canadey és lányának énekét hallgathatta meg a gyülekezet, ami a 46. zsoltár urdu nyelvű feldolgozása volt. Az ének után imaközösségre hívtak a szervezők, s minden csoport imádkozhatott az üldözött keresztényekért, különösen a nőkért, családanyákért, a veszélyes országokban szolgáló misszionáriusokért, és közösen hálát is adtak azért az eddigi életújító munkáért, amelyet Isten eddig már annyi hívő szívében elvégzett a keresztények között az egész földön.

Úgy gondolom, a jelenlévők kivétel nélkül kaptak valamit ezen az estén, amelyet nem szabad felednünk. Asif Mall tükröt tartott elénk, mindazok elé, akik szabadon gyakorolhatják hitüket ott, ahol élnek, és nem szenvednek üldöztetést Isten nevéért. Vajon nem vagyunk mi is körülvéve a mai világban számtalan olyan dologgal, amely szembemegy keresztény hitelveinkkel? Vajon nem kényelmesedtünk-e bele helyzetünkbe, s nem kellene-e engedelmesebben szolgálnunk Isten Királyságát? Olyan kérdések ezek, amelyekre minél hamarabb kell őszintén felelnünk. S ha a válasz egy-egy előadás után nem is ad okot felhőtlen örömre, egyvalamit nem vehetnek el a világ egyik keresztényétől sem: imádkozzunk! Imádkozzunk üldözött testvéreinkért – és imádkozzunk saját szolgálatunkért is.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!