Dilemmák és megoldások

Cigánymissziós szakmai tanácskozás

1938
fotó: Fajó Attila

Május 30-án egy csendes, de nagy hatású szakmai napot szervezett a Cigánymissziós protestáns fórum, amelynek a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa adott otthont székházában.

Az évek óta szép egyetértésben és eredményesen együtt munkálkodó missziók (baptista, evangélikus, metodista, pünkösdi, református) eddigi tevékenységéből talán ismert lehet a Tükör újság, a Cigánymissziós módszertani füzetek sorozat és az országos cigánytalálkozók.

A mostani program a cigányságot érintő témakörök köré gyűjtött össze keresztény szakembereket, fórumot teremtve egymás megismerése mellett egymás szakterületeinek tisztázására is.

A célok között szerepelt a jövőbeli együttműködés lehetőségének megteremtése is.

Három nagy témakört fogott át a nap: oktatásügy, egészségügy, szociális- és igazságügy. A délelőtt folyamán – a Kurdi Zoltán, metodista lelkész által tartott áhítat után – három főelőadást hallgathattak meg a résztvevők: dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója a leszakadt magyar néprétegek rossz egészségügyi állapotáról és a munkaerőhiánnyal küzdő egészségügyi ellátás fogyatkozásairól beszélt. Előadását munkatársa, Németh Sándor gyakorlati példákkal illusztrálta. Hanuláné Kurdi Ágnes szociálpolitikus, szociális munkás előadásában a cigányok sok tekintetben más életkörülményeiből, életviteléből adódó helyzetekre hívta fel a figyelmet, megoldásként – egyebek mellett – megismerő, megértő odafordulást ajánlott.

Paróczi Zsolt baptista lelkipásztor személyes példán mutatta be, milyen örömökkel jár, ha a felnőttek nevelőszülőként vállalnak (cigány) gyermekeket, ugyanakkor milyen nehézségekkel kell megküzdeniük.

A délutáni műhelymunkában nagyon széles spektrumban hangzott el nyolc előadás, kezdve az anyanyelvi cigány nyelv használatától, a védőnői tevékenységen, az emberkereskedelmen, a baba-mama klub hasznosságán át a börtön szerepének, hatékonyságának/hatástalanságának bemutatásáig. Termékeny és élénk beszélgetések jellemezték ezeket a szekcióüléseket.

Ám ami mégis a legjellemzőbb volt, hogy az egész konferenciát áthatotta a Krisztustól kapott küldetéstudat, elszántság. A konferenciát épp ezért hívták létre: Krisztus követőiként, hogy megtudjuk, mi az a többlet, amivel hozzájárulhatunk eme mindannyiunkat érintő társadalmi kérdés megoldásához.

Bakay Péter

Forrás: http://www.evangelikus.hu/dielmmak-es-megoldasok-ciganymisszio


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!