Az 500 bibliai találós kérdés című könyvről

2986

Az Úr mindig ad lehetőséget egy magánember számára is, hogy a hit történelmét meghatározó nagy évfordulók ünneplésében részt vegyen, csak észre kell venni, csak el kell indulni ezen az úton.

Salyámosy Évát arra késztette az Úr, hogy egy olyan könyvet állítson össze – mely már a 12. a könyvei sorában –, ami az „egyedül az Ige” gondolatra helyezi a hangsúlyt igen érdekesen, különlegesen, megnyerően, 500 bibliai találós kérdés formájában.

– Nehéz volt megírni?

– Magam se gondoltam volna soha, hogy Isten ilyen feladattal bíz meg, de a legnagyobb öröm a számomra az Igében való kutakodás volt, és az 500 feltett kérdésre akár több helyről is megadni a választ, hiszen ez az egyik szépsége a Szentírásnak. Tanulni, kutakodni nem könnyű, de ha ilyen módon is el tudjuk mélyíteni tudásunkat, azon külön áldás van. Ez a könyv felnőtteknek és gyermekeknek is szól, mert vegyes nehézségű kérdések vannak benne, de a kicsiknek karácsonyra készülök egy bibliai találós kérdéses különkiadással is, persze mesékkel tűzdelve.

– Komoly teológiai tudást igényelnek a válaszok?

– Nem magas professzori képzettségűeknek írtam, hanem az olyan egyszerű testvéreimnek, mint én is vagyok, de lásd, mennyire figyelemfelkeltőbb ezt kérdezni: Ki kötött barátságot egy rókával?, mint elmondani két történetet, aminek az eredőjeként a választ megkapjuk. Vagy: Mit mondott az Úr Jézus a gazdag ifjúnak, amikor az bánatosan elkullogott? Valóban úgy volt-e, hogy Mózes soha nem tette lábát az ígéret földjére? Mi köze van a sajtnak ahhoz, hogy Dávid megölte Góliátot? Ki volt a legszebb zsidó királyfi, és évente milyen súlyú hajat vágtak le nála? Igaz-e, hogy Tamás apostol hitetlen volt? A jeruzsálemi keresztényüldözéskor rögtön minden hívő elhagyta a várost?

– Van nehezebb kérdés is benne?

– Hát… Ki az a két negatív ószövetségi személy, akiknek a nevét csak az Újszövetségben tudjuk meg? Sokan kérdezik, miért fájlalom a vágott virág sorsát, van-e erre utalás a Szentírásban. Ki gyógyult meg a szörnyű poklosságból egy percen belül? Mondj egy olyan ószövetségi barátságot, amely több nemzedékre is kihatott… Hány Anániást ismerünk az Újszövetségben a főpapon kívül… Hány fia volt Pálnak? Látod, ezek is meggondolkodtató kérdések, és ez a szép bennük.

– Ha ilyen gyönyörűséges volt ez a munka, itt abbahagyod?

– Nos, van a szívemben egy csíra, hogy jövőre talán folytathatom, hisz az az 501. év lesz. Aztán mindenki hozzáteheti majd a saját kérdéseit is. Akkor lesz az egész komplett, ha magunk is folytatjuk ezt az áldott tevékenységet.

– Melyik a legkedvesebb kérdésed?

– Talán ez: Én elindultam az ünneplés útján ezen a módon is. Te velem tartasz? Találkozzunk a világtalálkozón, és kezedbe veheted a könyvet! Sok áldást kívánok hozzá! Ha nem tudsz eljönni, írj: evakonyvek@gmail.com, vagy hívj fel telefonon: +36/20/775-94-73, és postán küldöm a könyveket, bizalomból, utólagos fizetésre is. Ne maradj le semmi jóról! Hát van ennél szebb, jobb és hasznosabb dolog, ami egy örökkévalóságig termi a gyümölcseit?