Ádám és Éva – avagy házasság hete Rákoskeresztúron

3144

A KeresztÚR Baptista Gyülekezet évek óta bekapcsolódik a házasság hete rendezvénysorozatba. A korábbi években házasrandira invitáltunk baráti házaspárokat, idén merészebbet gondoltunk. 2017. február 11-én estére kibéreltük a Gózon Gyula Színházat, és meghívtuk Benedek Zalán színművészt, aki saját darabját, az Ádám és Évá-t adta elő. Ez az egyszemélyes standup-comedy humorosan ábrázolja a férfi és nő természetének különbözőségeit, a párkapcsolat nehézségeit és szépségeit.

A gyülekezet feladata volt ismerős házaspárokat hívogatni, hogy ezt az estét gyülekezetünk vendégeiként vidámsággal, közösen töltsék el. Istené legyen a dicsőség azért, hogy a 200 fős színház teljesen megtelt azokkal a barátokkal, munkatársakkal, akik örömmel és nyitottan fogadták meghívásunkat, és férjükkel, feleségükkel együtt részt vettek az alkalmon.

Meghívásunkat Dunai Mónika, kerületünk országgyűlési képviselője is elfogadta, és Rabatin Gábor köszöntője után szólt pár szót a jelenlévőkhöz. Elmondta, hogy kettős érzés van benne a házasság hete kapcsán: egyrészt örül, mert a családok a nemzet építőkövei, ezért nagyon jó, hogy ezen a héten a házasságra, a családra irányul a figyelem. Másrészt szomorú, mert általában olyan dolgokat szoktunk reflektorfénybe állítani, amelyek veszélyben vannak, és az nem pozitív érzés, hogy a házasságot ma már ebbe a körbe sorolhatjuk. Kifejezte reményét, hogy a Rákos-mentén – és egész országunkban – a hagyományos családmodell lesz jellemző a jövőben is.

A színdarabot nézve nagyon sokat nevettünk, sok mindenben magunkra ismertünk, és ez sokszor el is gondolkoztatott. Hiszem, hogy mindenkiben megfogalmazódott: ezen vagy azon változtatni kellene…

A darab után, az est befejező részében gyülekezetünk egyik házaspárja, Bereczki Zoltán és Barbara meséltek arról, mit jelent számukra a házasság, hogyan élték meg az eddig együtt töltött 20 évet. Tisztán és egyértelműen megszólalt a Biblia szava: a házasság szerzője Isten, az ő jó terve valósul meg minden olyan házaspár életében, akik komolyan véve házassági fogadalmukat egészségben, betegségben, jóban és rosszban ragaszkodnak egymáshoz. Akik a házasságra az egymás iránti szeretet megélésének lehetőségeként tekintenek, akik tudják, hogy a jó párkapcsolat nem magától van, hanem rengeteg befektetett energiát igényel, de közben megélik, hogy mindez megtérül. Akik minden percben, minden próbában úgy kapaszkodnak egymásba, hogy közben mindketten Arra a harmadikra néznek, Aki mindenhez erőt, a szívbe szeretetet ad.

Bizonyságtételüket azzal az énekkel zárták, amit a menyegzőjükön is énekeltek:

Atyját és az anyját elhagyja az ember,
ragaszkodik asszonyához, akit az Isten rendel.
Egy test és egy lélek lesznek mától kezdve,
közös teher, közös öröm, együtt az Úr kezében.
Refr.: Felette nagy titok ez, az ember meg sem érti,
hogyan lehet egyáltalán ilyen nagyon szeretni.
Titok, de van megoldás, az Igében találod:
Isten maga alkotta meg egykor a házasságot…


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!