KEZEK

Tájékoztató a Keresztény Egyházi Zenés Evangélizációs Koncertekről

2065
Első nap

Nem mindennapos, hanem rendkívüli élményben részesülhettek mindazok, akik legalább egyszer részt vettek a KEZEK nevű rendezvénysorozat egyikén.

„KEZEK” címmel szervezett a Miskolc Belvárosi Baptista Gyülekezet 2017. június 22–25. között ingyenes nyáresti koncerteket a Miskolcon és vonzáskörzetében élő, egyházi ének-zene iránt érdeklődő, ám a keresztény értékek iránt nem elkötelezett hallgatóság számára. A rendezvény nem csupán a zenészkezekre fókuszált, hanem a helyi kohézió erősítését célozta meg, hiszen mindennap szükség volt a sokrétű segítséget és támogatást nyújtó kezekre, a szolgáló kezekre, legyen az felnőtté, gyermeké vagy idősé.

„Gyülekezetünk a reformáció kezdetének 500. évében emlékezik megalakulásának 120. évfordulójára. E különleges esemény ünneplésére szerveztük a Keresztény Egyházi Zenés Evangelizációs Koncertek programsorozatot, mely minden érdeklődő számára díjmentesen látogatható. Véleményem szerint a KEZEK projekt sokkal szélesebb, sokrétűbb tartalmat hordoz, mint gondolnánk. Egy ilyen jellegű rendezvény szervezéséhez, kivitelezéséhez nem csupán zenészkezekre van szükség, hanem gépelő, takarító, köszöntő, fuvarozó, felszolgáló, sokrétű segítséget és támogatást nyújtó kezekre is. Ezt a jelentéstartalmat mindenképpen hangsúlyoznunk kell az előkészítés és végrehajtás során. Vertikálisan a rendezvény érdekében ég felé nyúló, imádkozó kezek, horizontálisan pedig az egymást támogató, segítő, gyülekezetünk, környezetünk, városunk testi-lelki-szellemi jólétét együttes összefogással munkáló kezek sokasága: nemcsak a szereplő kezek, de a szolgáló kezek is, a gyerekeké éppen úgy, mint az időseké” – mondta el Tisza Attila, a gyülekezet lelkésze, aki egyben a rendezvény ötletgazdája is.

A kezek, melyek egymást támogatják, különböző hangszereket megszólaltatva az emberi szívet-lelket gyönyörködtették, Istent dicsőítették a programsorozat minden egyes napján.

Első nap Balog Endre – a Magyar Nemzeti Operaház szólócsellistája – az erre az estére szervezett alkalmi zenekarral együtt lépett fel ismert és talán kevésbé ismert zeneművekkel. Többek között hallhattuk Vivaldi Glória című darabját, Händel Vízi zenéjét és még további fülbemászó dallamokat Mozarttól Mendelssohnon át Massenetig. A zeneművek között Tisza Attila lelkipásztor is megszólalt evangéliumi gondolatokkal szolgálva.

A következő alkalommal a Miskolc-Szirmai Baptista Gyülekezet énekesei és zenészei vezetésével dicsőíthettük Istent, mert az Úr irgalma – ahogy az egyik énekben is hangzott – végtelen, és az emberek számára nincs más remény Istenen kívül, ahogy egy másik dalban énekelhettük. Lelkünket ébresztgethettük a Lelkem, áldd az Urat című énekkel is.

Ezen a napon Czentnár Ferenc tárogató hangszerével ismert keresztény énekeket tárt elénk, majd az Aszáf fiai – a Miskolc Belvárosi Baptista Gyülekezet férfikara – segítették a jelenlévőket Isten közelébe juttatni, illetve ott maradni. Az énekek között Tisza Attila bábok használatával közvetítette Isten üzenetét a jelenlévők felé. Örömmel énekelhettük a program végén, hogy minden időben áldjuk az Urat, hisz ő az, aki felemel minket.

Második nap

A szombati napon Mike József és zenekara látogatott el hozzánk mindenki nagy örömére. A tőlük hallott énekek is feltöltődést jelentettek a résztvevők számára, és egyben Isten csodálatos munkájáról is hallhattunk bizonyságok által.

Harmadik nap

A programsorozat utolsó napján a Debreceni Baptista Gyülekezet ének- és zenekarától csendült meg az imaházunk. A jó hírt Pető Albert baptista lelkipásztor tolmácsolta.

Negyedik nap

Minden alkalommal a zene csodálatos hatásán túl bizonyságok, evangéliumi gondolatok és versek is gazdagították a programokat, illetve a nyitott szíveken keresztül az életeket is.