Ünnepi könyvajánló

2776

Az advent ünnepe és a közelgő karácsony azt is jelzi, hogy baptista egyházunk két állandó kiadványa, az év minden napjára igéket kínáló Áhítat 2017, és egyházunk évkönyve, a Múlt, jelen, jövő baptista kalendárium újabb évfolyama kerül a könyvterjesztők asztalára.

Érdemes az Áhítatot és a baptista kalendáriumot az idén is együtt megvásárolni. Időszakos kiadványaink egymást erősítik, és értékes tartalommal gazdagítják mindazokat, akik fontosnak tartják tanulmányozni a Szentírást, és figyelemmel kísérni baptista közösségünk életét. Az egész évben használható értékes kiadványainkat külön-külön 1350 forintért, együttes megvásárlásuk esetén 2700 Ft helyett most mindössze 2300 forintért kínáljuk.

Az új szerkesztésű Áhítat immár ötödik éve jelenik meg ebben a formában. A szerkesztésével foglalatoskodó Áhítat-bizottság tagjai évről évre figyelembe veszik az olvasók észrevételeit, és lehetőség szerint alkalmazzák is azokat a következő kiadványban. Az Áhítat-forgatóknak most is lesz lehetőségük jelezni észrevételeiket a szokásos elérhetőségeken túl egy kérdőíven. A hasznos javaslatokat 2017. március 31-ig várják a szerkesztők, hogy értékelve és feldolgozva felhasználják azokat.

baptista_unnepek_szinesAz első negyedévben a Márk evangéliuma adja a bibliatanulmányozás igéit. A napi igeolvasás menetét több héten átívelő témák adják, igazodva az egyházi, nemzeti, történelmi és kulturális aktualitásokhoz. A reformáció ötszázadik évfordulója okán kiemelt figyelmet kapnak a reformáció tézisei: az öt sola. Az illusztrációs oldalakban egy újszerű műfaj is található, az infografika, amelyben a téma szakértői, az újságírók és a grafikusok összefogásával nagyméretű, tipográfiailag jól kidolgozott ábra segítségével mutatják be a kifejezni szándékozott témát. Kiadványunkban több ponton is kimutatható az erdélyi magyar baptista testvérekkel való együttműködés, bár ebben az esztendőben is külön szerkesztett Áhítatot forgatnak a Kárpát-medence bibliaolvasó baptistái.

Az Áhítat továbbra is elérhető egyházunk honlapján, valamint androidos alkalmazás formájában is. Jó hagyományként idén is érdemes az igét az Áhítat alapján olvasni. Bátorítjuk testvéreinket, hogy táplálkozzanak naponként a Szentírásból.

borito2017kicsiA Múlt, jelen, jövő baptista kalendárium baptista közösségünk legrégebbi sajtóterméke. Még 1892-ben indította el Csopják Attila. Ez a kiadvány mára egyházunk évkönyveként kínálja írásait, szöveges és képes információit közegyházi, gyülekezeti, nemzetközi baptista és ökumenikus hírekkel. Talán bizonygatnom sem kell, hogy mai világunkban mennyire fontos az információ. Jó így évente csokorba szedve láttatni az eseményeket, hálásan visszagondolni arra, mi mindent cselekedett köztünk Isten. Mert bár emberek által elvégzett dolgokról informál az „Éveink, napjaink, híreink” címet viselő rovat, de fontos meglátnunk benne, hogy baptista közösségünkben is az Isten munkálkodik általunk, a mi javunkra.

Kiadványunk középpontjában az 500 éve elindult reformáció áll, amelyet úgy dolgoztunk fel, hogy nemcsak történeti visszatekintést találhat benne a kedves olvasó, hanem annak lelki vetületét, a megtérés fontosságának hangsúlyozását is. Az írásokban megfogalmazott gondolatok, kisebb tanulmányok egész évre adnak számunkra olvasnivalót, ahogy előszavában Mészáros Kornél főtitkárunk is írja: „Nem kell egyszerre »kiolvasni«, elég, ha naponként, írásonként haladunk…” Kiadványunkban megemlékezünk elköltözött lelkipásztorainkról, hasznos tanácsokat találunk a családi, életgyakorlati megvalósítására, valamint az egyháztörténet és az irodalom tárgyköréből is hasznos ismeretekre tehetünk szert. A kalendárium Kitekintő rovata számos érdekes és tanulságos történettel gazdagítja az olvasókat.

A könyv a megszokott naptárrésszel indul, amelyben Gerzsenyi Sándor testvérnek Nagyné Kovács Gréta rajzaival illusztrált időszerű, gyakorlatias tanácsai olvashatók. Ha csak
ezt a tizenkét tanácsot olvasnánk el, már akkor is érdemes lenne szert tenni a Múlt, jelen jövő baptista kalendáriumra.

Azt kívánom, hogy lapozza áldással mindkét kiadványunkat, az Áhítatot és a baptista kalendáriumot is minden bibliaolvasó testvérünk!

Várady Endre testvérnek, az Áhítat-bizottság elnökének nevében is Marosi Nagy Lajos szerkesztő


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!