Történelmi bizottságok tanácskozása Nagyváradon

5100
Képaláírás: Kiss Zoltán (Erdély), Bereczki Lajos (Mo), Benjámin Bacsó (Mo), Dr. Mészáros Kálmán (Mo), Dóczé Bálint (Felvidék), Kiss Lehel (Erdély), Papp János (Mo), Dr. József Kovács (Erdély), Kelemen Sandor Tomi (Erdély), Borzási Pál (Erdély)

A történelmi bizottságok idei közös tanácskozására május 11-én került sor Nagyváradon. Erre az alkalomra a bizottsági tagok és az elcsatolt területek magyar baptista gyülekezeteit képviselő történész testvérek mellett a Magyarországi Baptista Egyház és az erdélyi szövetség vezetőségének képviselői is hivatalosak voltak. Az együttlét a 2017-es jubileumi esztendő előkészítésének jegyében zajlott.

A tanácskozás kezdetén Kiss Lehel, az erdélyi Történelmi Bizottság elnöke az Eszter 6,1-en alapuló rövid elmélkedéssel buzdította imára a résztvevőket. Ezt követően dr. Mészáros Kálmán, a magyarországi Történelmi Bizottság elnöke és a BTA egyháztörténeti tanszékének vezetője ismertette az idei országos választó közgyűlésre írt mintegy húszoldalas beszámolójának lényegesebb pontjait. Az elmúlt négy évben történt események ismertetésén túl elmondta azt is, hogy a közeljövőben több a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódó tudományos konferenciát, gyülekezeti megemlékezést és egyháztörténeti tanulmányutat terveznek a reformáció vezéregyéniségei életének és az anabaptista mozgalom kibontakozásának jelentősebb állomáshelyein.

Bereczki Lajos levéltári igazgató hét előkészület alatt álló, történelmi témájú kiadványról szólt, míg Papp János, az MBE elnöke azokról a lehetőségekről, amelyek a jövőben segíthetik bevinni a köztudatba a baptista jelenlétet és értékeket. Ilyen lehetőség többek között a Reformáció Emlékbizottságban való résztvétel, az októberben Budapesten megtartandó baptista művészeti konferencia, kiállítások szervezése, valamint a baptizmus történetének bemutatása egy reprezentatív, egyháztörténelmi könyvsorozatban.

Bacsó Benjámin amellett, hogy doktori disszertációján dolgozik, baptista témájú előadásokat tart a Doktoranduszok Országos Szövetségének konferenciáin.

A Felvidék képviselőjeként Dóczé Bálint elmondta, hogy Szlovákiában nagy szükség van arra, hogy a gyülekezetek még többet megtudjanak az anabaptista mozgalomról, és hogy felkarolják a még megmenthető anabaptista emlékhelyek ügyét.

2017-ben lesz 100 esztendeje, hogy Kornya Mihály az Úrhoz költözött. Az erről való méltó megemlékezés kapcsán az erdélyi Történelmi Bizottság számos javaslatot tett a szövetség elnökségének. Az elnökség válaszlevelét Kiss Lehel ismertette, majd beszélt a munka alatt álló kiadványokról és egyéni kutatásairól is. Dr. Kovács József a „Patak a száraz tájon” című, az erdélyi ébredést tárgyaló kötetének fogadtatásával kapcsolatos pozitív tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Kiss Zoltán bihardiószegi lelkipásztorként a Kornya-év előkészítésében vállal szerepet.

A Kornya-év nyitó istentisztelete a tavasz folyamán, 2017. április 1-én és 2-án Nagyszalontán, a záróalkalom pedig az ősz folyamán, 2017. október 15-én Bihardiószegen lesz megtartva a jakabi feltételek mellett. Kelemen Sándor Tomi (Szalárd) levéltáros a Kornya-családfa minél részletesebb összeállításán dolgozik, ami együtt jár a Kornya Mihállyal kapcsolatos eddigi téves információk kijavításával is. A késő délutánba nyúló alkalom végén Borzási Pál szövetségi főtitkár szolgált rövid igei üzenettel a Prédikátor 7,10 alapján.

A találkozó folyamán is azt a tényt tartottuk szem előtt, hogy magyar baptista közösségünk a történelem Urától hatalmas, drága örökséget kapott, amit meg kell őrizni és továbbítani a következő nemzedékeknek. Elődeink elszántsága a Krisztus követésében és szolgálatban való buzgóságuk számunkra hálaok, serkentő példa. Nézzünk életük végére, és kövessük hitüket!


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!