Több mint konferencia

Tizenegy ország baptista vezetői, szolgálattevői vettek részt február 25. és 27. között a Balatonszárszón megrendezett nemzetközi kreatív evangelizációs konferencián.

1637

Tizenegy ország baptista vezetői, szolgálattevői vettek részt február 25. és 27. között a Balatonszárszón megrendezett nemzetközi kreatív evangelizációs konferencián.

Az ApCsel 1,8 találkozó célja nemcsak az volt, hogy három szép napot töltsenek együtt a résztvevők a Balaton-parti településen, hanem kapcsolatok, együttmunkálkodások szülessenek a különböző szolgálati területeken munkálkodók között.

A szervezés minden tekintetben professzionális volt. Az előadások pontosan kezdődtek, a tolmácsolás mindenütt megoldott volt, a szállás és az étkeztetés is magas színvonalú volt. Mindezek mellett az előadások lelkületével sem volt probléma.

A konferencia nagy részében a résztvevők öt szekcióra váltak szét, ahol a gyülekezetplántálás, a szociális misszió és migráció, a kreatív evangelizáció, a közösségi média és ifjúsági misszió aktuális kérdéseiről beszélgettek. Külön szekciója volt az egyházi vezetőknek is, akik a gyorsan változó Európa világnézeti, vallási, etikai kérdéseiről tárgyaltak. Megfogalmazódott, hogy szükség van egységes fellépésre, állásfoglalásra azokon a kényes területeken, amelyek gyülekezeteink életét, missziónkat érintik. Egyre nagyobb kihívást okoz Európa-szerte a migráció, az iszlám, a liberalizmus, melyre fontos, hogy biblikus választ találjanak közösségeink.

A szekciómunka mellett négy előadást is meghallgathatott a 250 fős testvériség. Csütörtök este Mateus Wichary, a Lengyel Baptista Szövetség elnöke tartott előadást Világmisszió madártávlatból címmel. Elmondta, hogy már kezdetektől fogva terve volt Istennek a nemzetekkel. Az ApCsel 17,26–27 alapján kifejtette, hogy elrejtett isteni szándék van a nemzetek elhelyezkedésében, vándorlásában. Jó ezt hívő emberként felismernünk. Azt is kiemelte, hogy szükséges falakat is építenünk, mint Nehémiás korában. Egységben többre vagyunk képesek, össze kell hangolnunk tevékenységünket, ahogyan a bibliai történetben is láthatjuk.

Péntek délelőtt Asatur Nahapetyan, az Európai Baptista Szövetség nemrégiben megválasztott örmény elnöke hirdette Isten igéjét. Prédikációjában kiemelte, hogy mindannyian tanúskodásra vagyunk elhívva. Szükségünk van erőre és szenvedélyre, hogy be tudjuk tölteni szolgálatunkat. Bátorította a résztvevőket, hogy akkor se veszítsék el szenvedélyüket, ha nincsenek gyors eredmények. Tanulnunk kell a nehézségeinkből is. És végül a hallgatók szívére helyezte, hogy tudni kell jól befejezni a szolgálatunkat.

Péntek este Viorel Yuga, a Román Baptista Szövetség elnöke hívta odaszánásra a résztvevőket. Beszélt arról, hogy folyamatosan fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy Jézust vagy az áldásait szeretjük jobban.

A konferencia záróalkalmán pedig Viktor Hamm, a Billy Graham Társaság evangélistája szolgált. Az Ám 9,13 alapján kifejtette, hogy a szántók és aratók munkája összekapcsolódik. Fel kell ismerni minden generáció számára azt, hogy minek van itt az ideje. Ideje van a szántásnak, a vetésnek, de fel kell ismernünk azt is, amikor a mezők már készek az aratásra. Olyankor pedig meg kell ragadni a lehetőséget, mert csak kevés ideig tart ez a „kairosz”.

Victor Hamm előadása
Victor Hamm előadása a konferencián

Különösen megható és kifejező volt a találkozó zárómomentuma, amikor Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke előrehívta a jelen lévő európai vezetőket, akik a kereszt egy darabját tartották maguk előtt. Elhangzott, hogy így kell nekünk együtt munkálkodnunk, csak együtt tudjuk betölteni küldetésünket. Az is fontos, hogy ne magunkat mutassuk a világnak, hanem munkánk, szolgálatunk Krisztus keresztjét ábrázolja ki.

Reméljük, hogy a konferenciának lesz folytatása, a Balatonszárszón elkezdődött jó folyamatok erősödni fognak a jövőben!

Beszélgetés a Baptista Rádióban az ApCsel 1,8 konferenciáról:

 


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!