Tehetségpont-akkreditáció

2806

A közép-magyarországi régió tehetségpontjainak 2016 őszén lehetőségük nyílik az akkreditációs eljárásban való részvételre. Milyen feladatokkal jár, és milyen előnyei vannak az akkreditációnak?

A már akkreditált tehetséggondozó műhelyeknek, intézményeknek háromévente kötelező a minősítés megújítása. A 2015 eleje és 2016 áprilisa között regisztrált tehetségpontok számára azon túl, hogy visszajelzés, elismerés tehetségsegítő munkájukról az akkreditációs eljárás sikeressége, pályázás esetén előnyt is jelent.

2016 őszén a közép-magyarországi régió tehetségpontjainak nyílik lehetőségük tehetséggondozó munkájuk minősítését kezdeményezni.

A tehetségpont-akkreditáció során minimumkövetelményeknek és kiválósági kritériumoknak való megfelelés vizsgálata történik. A tehetségpontoknak a következő minimumkövetelményeknek kell megfelelniük a sikeres minősítési folyamathoz: megfelelő végzettségű pedagógus segítse a Tehetségpont által vállalt feladatokat; rendelkezzenek legalább egy (tehetségdiagnosztikát, -gondozást és hatásvizsgálatot tartalmazó) tehetséggondozó program megvalósításának tapasztalatával; végezzenek legalább egy témakörben tehetség-tanácsadást. Továbbá valósuljon meg a tehetségsegítő együttműködés hasonló szervezetekkel, intézményekkel.

Akkreditált kiváló tehetségponttá váláshoz a kötelező minimumkövetelmények teljesítésén felül elvárás, hogy pszichológus munkatárs vagy keretszerződéses partner segítse a tehetséggondozó munkát, az intézmény tehetség témájú kutatási tevékenységet folytasson: kifejezetten a tehetségre, például a tehetségesek tulajdonságaira, a tehetségesek nyomonkövetéses vizsgálatára, a tehetségazonosítás módszereire, a tehetséggondozó programok hatásvizsgálatára stb. vonatkozóan; valamint szervezzen legalább egy tehetség témájú tudományos rendezvényt.

Az akkreditációs folyamatban való részvétel az előzetes igénybejelentéssel veszi kezdetét, melynek határideje október 12-én éjfél.

Arról, hogy mire érdemes figyelni, mi szükséges az akkreditáció sikeres lebonyolításához, október 20-án és 25-én 16 órától felkészítő alkalmakon segítik a tehetségpontok képviselőit a MATEHETSZ munkatársai.

Az akkreditációs folyamat első lépéseként az online rendszerbe szükséges feltölteni a Tehetségpont munkáját bemutató szakmai anyagokat a minimumkövetelményeknek és a kiválósági kritériumoknak megfelelően. A feltöltésre 2016. november 4. és 2017. január 31. között lesz lehetőség. Ezt követően személyesen felkeresik az akkreditációt végző szakemberek az intézményeket, mely során a tehetségpont képviselőjével együtt áttekintik az online felületen bemutatott tehetségsegítő tevékenységet, a kívánatos feltételek meglétét, majd a helyszínen járt szakemberek javaslata alapján születik döntés az akkreditációról.

Az akkreditációt megújító tehetségpontok számára elégséges, ha mindössze az online rendszerben megjelenítik az elmúlt három év tehetséggondozó munkájának meghatározóit, eredményeit. Számukra a szakértői látogatás opcionális, az elmúlt év akkreditációs folyamatának tapasztalata azt mutatja ugyanakkor, hogy maga a személyes konzultáció igen hasznos és kívánatos a tehetséggondozásban jelentős eredményeket felmutató intézmények számára is.

A sikeres akkreditáción túl a tehetséggondozó munka valódi értéke a mindennapok élménye!

„A tehetségben éppen az a szép, hogy él,
hogy kiszámíthatatlan, meglepő.
Hogy utólag úgy evidens, akár egy kör,
de előre mégis tökéletesen megjósolhatatlan…”
(Pilinszky János)

További információ ITT.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!